Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 9. 2011,
16.52

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 16. 9. 2011, 16.52

7 let, 12 mesecev

Selitev IVZ v Dunajske kristale: nova prijava protikorupcijski komisiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na komisiji za preprečevanje korupcije so potrdili, da so nedavno prejeli še eno prijavo v zvezi z dogovarjanji o morebitni selitvi Inštituta za varovanje zdravja (IVZ) v Dunajske kristale.

Komisija tako v tem primeru v združenem postopku obravnava tri prijave, eno pa je zaključila z odstopom policiji. Prijaviteljev komisija ne razkriva Kdo so prijavitelji, komisija ne razkriva. Današnje Delo pa piše, da so prijavo glede napovedanega najema Dunajskih kristalov podali zaposleni na IVZ in sindikat Fides IVZ. Po ponudbi D-Kristali bi bila cena najema dveh stolpičev enaka ceni kredita, ki ga bodo D-Kristali odplačevali NKBM. Pri tem se Delo sklicujejo na besede direktorice podjetja D-Kristali Marije Jurekič, ki je pojasnila tudi, da bi se plačani obroki najemnine všteli v nakup, če bi se vlada zanj odločila, ko bo prodaja stavbo na Trubarjevi 2. Vlada pa naj bi se nameravala o ponudbi izreči še ta mesec.

Kot povzema Delo, sta bila omenjena Dunajska kristala sprva predmet menjave (v vrednosti 12,9 milijona evrov) med vlado in podjetjem Mabra inženiring. Po pogodbi, ki jo je podpisal nekdanji minister za zdravje Borut Miklavčič, bi zgradbi morali biti vseljivi že julija lani, a še letos spomladi nista bili dokončani, zato je minister za zdravje Dorjan Marušič pogodbo razdrl.

Mabra ni plačala izvedenih del Zaradi tega je Mabra inženiring poskušala pri vladi uveljaviti odškodnino v znesku 4,1 milijona evrov, nato pa je stavbi, ki ju je zgradila na kredit, skupaj z vsemi krediti (pri NKBM) in terjatvami (svojimi in do vlade) prodala podjetju D-Kristali, ki ga je ustanovilo šest podizvajalcev, ki jim Mabra ni plačala izvedenih del. D-Kristali pa želijo zdaj skleniti posel z vlado, da bi nekako rešili svoj finančni položaj.

Kot navaja Delo, pa je "zaradi zelo nenavadnega prenosa lastništva" napovedani najem Dunajskih kristalov postal predmet nove prijave protikorupcijski komisiji.

"Najbolj bode v oči, da gre za skupino podjetij, ki izvajajo končna gradbena dela, zato bi lahko njihove terjatve do Mabre predstavljale le del celotne vrednosti stolpičev, Mabra pa je prenesla lastništvo v celoti. Takšen prenos spominja na tajkunske zgodbe. Prav tako je nenavadno, da je NKBM odobrila Mabri 51 milijonov evrov kredita za to investicijo. NKBM, ki ima hipoteko, je mirno privolila v prenos lastništva. Domnevamo, da gre za korupcijo in oškodovanje državnega premoženja," so po navedbah omenjenega častnika v prijavi zapisali Evita Leskošek, Dušan Nolimal, Lucija Perharič in Rade Pribaković.

Jurekič: Ni res "Ni res. Mabra ima za 45 milijonov evrov hipoteke pri NKBM (nekaj kredita in nekaj zavarovanja), odplačali jih bomo približno 14 milijonov evrov. Za naše podjetje so pomembni trije milijoni evrov, ki bi jih dobili od vlade, saj to pomeni našo dvomesečno realizacijo," je še povedala Jurekičeva.

Ne spreglejte