Jan Tomše

Četrtek,
19. 9. 2013,
12.48

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 19. 9. 2013, 12.48

8 let, 5 mesecev

SD še naprej najmočnejša stranka v državi

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Če bi bile v nedeljo volitve, bi zmagala SD, druga bi bila SDS, tretja PS, a z manj odstotki kot avgusta. Manj glasov tudi za NSi, velik skok navzgor pa za DeSUS in SLS. DL bi ostala pred vrati DZ.

Čeprav so v primerjavi s prejšnjim mesecem izgubili dve odstotni točki podpore, so Socialni demokrati še naprej najmočnejša stranka v državi, kaže raziskava javnega mnenja, ki jo je za naš medij izvedla agencija Episcenter.

Prve tri stranke še naprej SD, SDS in PS, a zadnja s padcem skoraj treh odstotkih točk Če bi bile v nedeljo volitve, bi stranka Igorja Lukšiča prejela 23,1 odstotka glasov. Slovensko demokratsko stranko, ki je v primerjavi z avgustom nekoliko pridobila, bi na volišču obkrožilo 18,4 odstotka tistih, ki bi glasovali.

Precejšen padec je glede na avgustovske rezultate zabeležila Pozitivna Slovenija Alenke Bratušek, na volitvah bi se zanjo odločilo 8,6 odstotka volivcev, kar je skoraj tri odstotne točke manj kot pred mesecem.

DeSUS in SLS močno navzgor DeSUS beleži velik skok navzgor, zanj bi glasovalo 7,8 odstotka volivcev, to je znatno več kot avgusta, ko je stranko upokojencev kot svojo volilno izbiro navedlo premalo volivcev (3,3 odstotka), da bi se lahko prebila v državni zbor.

Sodeč po izmerjenem javnem mnenju je naraslo tudi zaupanje volivcev v Slovensko ljudsko stranko, saj je ta s 7,4 odstotka glasov svoj rezultat glede na tistega v avgustu več kot podvojila.

V državni zbor bi se na volitvah prebila še Nova Slovenija, zbrala bi 5,5 odstotka glasov, medtem ko Virantovi Državljanski listi z 2,5 odstotka glasov volivcev ne bi ponovno uspelo priti v parlament.

Vsak osmi bi izbiral med izvenparlamentarnimi strankami 12,9 odstotka sodelujočih v raziskavi kot svojo volilno izbiro ni navedlo parlamentarnih, pač pa druge stranke.

Največ volivcev, 8,9 odstotka, bi glas na volitvah zaupalo novim strankam, nekdanji parlamentarni stranki LDS bi glas oddalo 1,8 odstotka volivcev, stranki TRS 1,2 odstotka, strankam vstajnikov pa 0,9 odstotka.

Dve nekdanji parlamentarni stranki z najnižjo podporo Manj kot enoodstotno podporo javnosti uživata dve nekdanji parlamentarni stranki. SNS je kot najboljšo izbiro navedlo 0,6 odstotka, stranko Zares pa 0,1 odstotka vprašanih.

Skupno 13,7 odstotka vprašanih ni vedelo ali ni želelo povedati, kako bi se odločili na volitvah.