SiolNET. Novice Slovenija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

SD na volitve z 32 ženskami

2

termometer

Socialni demokrati se zavzemajo za uravnoteženo zastopanost obeh spolov tudi v politiki, je ob predstavitvi ženskih kandidatk na parlamentarnih volitvah poudaril predsednik SD Borut Pahor.

Na listi SD bo sicer nastopilo 32 žensk, ki so po Pahorjevih besedah zaradi svojega ugleda zagotovilo za dober rezultat na volitvah. Pahor: Enake možnosti so eno izmed vodil SD Kot je poudaril predsednik SD, so enake možnosti eno izmed vodil Socialnih demokratov, tudi ko gre za enakost spolov. Spomnil je, da so bili leta 1990 prva stranka, ki je ustanovila ženski forum, leta 1996 pa so prvi uvedli kvoto za nastop na parlamentarnih volitvah. Poleg tega so po Pahorjevem mnenju Socialni demokrati storili veliko za to, da imamo v slovenskem pravnem redu danes ureditev, ki s kvotami zagotavlja zastopanost žensk v politiki.

Zastopanost žensk na listi SD je 36-odstotna Zakon sicer za letošnje volitve zahteva 25-odstotno zastopanost žensk na kandidatnih listah, na listi SD pa jih je 32 oziroma 36 odstotkov, poudarja Pahor. Izpostavil je tudi njihovo izobrazbeno strukturo, saj so med njimi štiri doktorice znanosti, pet jih ima magisterij, 20 visoko ali univerzitetno izobrazbo, tri pa srednješolsko. Po Pahorjevem mnenju sta njihov ugled in avtoriteta v okoljih, kjer bodo kandidirale, zagotovilo za dober rezultat Socialnih demokratov na volitvah.

Po besedah predsednice ženskega foruma SD in poslanke Majde Potrata ženske s kvotami dobivajo prostor, da so na volitvah lahko izvoljene, ali bodo tudi dejansko izvoljene, pa odločajo volivci. A splošna klima se je po njenem mnenju v zadnjem času toliko spremenila, da je "neprisotnost žensk pri odločanju eden najbolj odločilnih znakov demokratičnega deficita".

Seznam ženskih kandidatk SD: Med ženskimi kandidatkami bodo sicer v volilni enoti s sedežem v Kranju kandidirale Eva Štravs Podlogar, Mariana Rebernik, Darja Lavtižar Bebler, Lidija Goljat in Julijana Bizjak Mlakar, v volilni enoti s sedežem v Postojni pa Dragica Rejc Taljat, Breda Pečan in Karmen Pahor. V volilni enoti s sedežem v Ljubljani - Center kandidirajo Polona Cveblar, Andreja Černak Meglič in Urška Repnik, v enoti s sedežem v Ljubljani Bežigradu pa Irma Grbec, Nevenka Zaviršek, Silva Črnugelj in Janja Klasinc.

V volilni enoti s sedežem v Celju bodo nastopile Andreja Stopar, Andreja Rihter, Tatjana Razboršek Rehar in Andreja Katič, v enoti s sedežem v Novem mestu pa Renata Brunskole, Breda Dernek Sotošek in Melita Župevc. V volilni enoti s sedežem v Mariboru se bodo za poslansko mesto potegovale Andrejka Flucher, Marinka Vovk, Anja Frešer, Petra Kolman in Majda Potrata, v volilni enoti s sedežem na Ptuju pa Biba Biserka Juričinec, Brigita Perhavec, Darinka Čobec, Milena Pregl in Meta Puklavec.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin