Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 6. 2014,
18.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 27. 6. 2014, 18.46

8 let

Sandi Češko: Višina davkov ni težava, težava je, kam se ta denar investira

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vidno ime slovenskega gospodarstva Sandi Češko in prvak stranke SD Dejan Židan sta v krajšem pogovoru na javni tribuni iskala rešitve za slovensko gospodarstvo.

Prvak stranke SD, Dejan Židan, je enega najbolj vidnih gospodarstvenikov Slovenije, Sandija Češka, povabil na javno tribuno, kjer sta ugotavljala, kaj v prihodnosti potrebuje slovensko gospodarstvo.

Židan je sicer pozdravni nagovor udeleženim začel s predstavitvijo pozitivnih kazalnikov v obdobju zadnjih treh mesecev preteklega in prvih treh mesecev letošnjega leta. Med pozitivnimi kazalniki je Židan izpostavil predvsem rast izvoza in domače potrošnje, še posebej pa je zadovoljen z rastjo prodaje kmetijskih proizvodov. Država naj pomaga z investiranjem Sogovornika, uspešnega gospodarstvenika Sandija Češka, ki je sicer član SD, je Židan povprašal o tem, kako lahko država pomaga podjetjem, da bi ta poslovala bolje. Češko ob tem izpostavlja, da čeprav nam govorijo, da smo v krizi, ne smemo pozabiti na investicije v podjetja z dobrimi programi, ki lahko državi prinašajo dodano vrednost. Prihodnost je v izvoznih podjetjih Prednost vidi v izvoznih podjetjih, saj ugotavlja, da gre tistim podjetjem, ki so ujeti le v domači trg, bistveno slabše. Še posebej izpostavlja lesno industrijo, v kateri vidi potencial, na katerega bi se morala spomniti tudi država. Denar od prodaje državnih podjetij naj gre v poseben sklad Ob aktualni temi prodaje državnih podjetij Češko opozarja na to, da ne smemo privoliti v to, da bomo ta sredstva namenili samo zmanjšanju dolga, "gledati je treba tudi na to, kam denar investirati. Ta denar naj gre v razvojni sklad, kjer bi to milijardo s pomočjo tujega kapitala lahko še podvojili."

Židan ne verjame, da moramo prodati državna podjetja, in daje zavezo Židana ob tem, da obstajajo informacije o tem, da nam Evropa veleva prodajo državnih podjetij, skrbi, da smo bili zavedeni. Meni, da prodaja teh podjetij ni nujna za stabilizacijo javnih financ, zato daje zavezo, da bo začel obiskovati prestolnice drugih držav članic Evropske unije in preveril, ali to, da moramo prodati podjetja, kot je Telekom Slovenije, drži: "Ne verjamemo, da nas lahko kdorkoli prisili, da prodamo uspešno podjetje, ko vemo, da bomo zaradi tega izgubili delovna mesta." Višina davkov ni težava, težava je, kako se ta denar porablja Visoki davki za Češka niso težava, kot pravi, je zanj glavno vprašanje to, "kam se denar od davkov investira". Češko ponuja svoje znanje in izkušnje Ob vprašanju, ali bo Sandi Češko ob formiranju nove vlade s svojimi izkušnjami in povezavami v poslovnem svetu pomagal Sloveniji pri usmerjanju v pravo smer, ki bo spodbudila gospodarsko rast, je Češko dejal, da so njegove izkušnje na razpolago, in dodal: "Svoj razpoložljivi čas že zdaj namenjam mladim, podjetnikom, ki nas najbolj potrebujejo." Obenem opozarja tudi, da se mora prihodnja vlada odpreti do tistih, ki želijo pomagati. Ustanovili bi sklad za pomoč podjetjem Židan je ob pogovoru o tem, kako sanirati finančno sliko podjetij z dobrim programom, ki potrebujejo nov kapital, izpostavil koncept skladov, ki ga poznamo iz sosednje Italije: "Ustanovili bomo sklad, ki ga bomo poimenovali Slovenija. Kot v tujini bomo začasno vstopili v lastništvo ogroženega podjetja z dobrim programom in s tem ohranili delovna mesta, nato pa se postopoma umikali." Slovenija je izgubila ugled, ki ga je imela pred osamosvojitvijo Češko je pogovor sklenil s problematiko, ki jo izpostavlja kot najpomembnejšo pri sklepanju novih gospodarskih priložnosti države. "Pravna država je to, česar nam najbolj manjka. Izgubili smo imidž, ki smo ga imeli pred osamosvojitvijo." Ob tem je svoje besede podkrepil s primerom svojega podjetja: "Največja valuta Studia Moderna je ugled. To je naša valuta, ki nam odpira vrata."

Ne spreglejte