S projektom E-knjige za krepitev zgodovinske zavesti med mladimi

MŠŠ se je odločilo letošnje šolsko leto knjige ter bližnji okrogli obletnice ustanovitve OF in slovenske osamosvojitve zabeležiti s skupnim projektom E-knjiga: Stisni roko v pest!

Projekt je namenjen učencem zadnje triade osnovne šole, ki bodo na podlagi prebranih knjig, obiskov muzejev in ekskurzij sestavili elektronski prispevek. Projekt, ki se bo po slovenskih šolah začel v ponedeljek, se bo zaključil s prireditvijo, na kateri bomo izbrali najboljše e-knjige, njihove avtorje pa nagradili.

Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil šolski minister Igor Lukšič, sta 70. obletnica ustanovitve OF in 20. obletnica osamosvojitve, ki ju bomo praznovali leta 2011, priložnost za okrepitev zavesti o tem, da imajo nekateri dogodki v zgodovini posebno težo in je treba biti nanje posebej pozorni. Minister je v ta namen imenoval ekipo strokovnjakov, ki so sestavili sezname filmov, muzejev in knjig, ki naj jih učenci obravnavajo in na njihovi podlagi pripravijo poročilo v elektronski obliki. Je pa Lukšič opozoril, da je seznam zgolj izhodišče in da ga lahko učitelji po lastni presoji še razširijo.

Minister je ob tem spomnil še na po njegovih besedah uspešno izveden literarni natečaj z naslovom Demokracija ti da krila, ki so ga letos pripravili ob 20-letnici prvih povojnih večstrankarskih volitev.

E-knjigo bodo sodelujoči lahko oddali do 15. 3. 2011 v spletno učilnico, ki je v ta namen postavljena na portalu SIO.si.

Namen tega projekta je spodbujati timsko in interdisciplinarno povezavo več predmetov (zgodovina, slovenščina, državljanska in domovinska vzgoja ter etika, tuji jezik ter računalništvo) in s tem smiselno povezati znanje različnih področij, kot so: identiteta in kulturna raznolikost, sodelovanje v skupnosti, tehnologija in mediji, kreativnost in kritično razmišljanje.
Med izbrano literaturo so se znašli npr. Bevkov Kaplan Martin Čedermac in Kosmačeva Balada o trobenti in oblaku ter Dnevnik Ane Frank, med filmi pa slovenski klasiki Ne joči Peter in Na svoji zemlji, Benignijevo Življenje je lepo ter Chaplinov Veliki diktator.

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano