Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 6. 2008,
15.07

Osveženo pred

7 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 27. 6. 2008, 15.07

7 let

Rop: Vse, kar sem do sedaj trdil, je resnica

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
"Kot predsedniku vlade mi je bilo povedano tisto, kar sem javnosti povedal, in tisto, kar drži," je zatrdil Anton Rop.

Poslanec SD in nekdanji premier Anton Rop je v izjavi za medije o sklepih komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb o incidentih v Piranskem zalivu dejal, da je vse, kar je do sedaj trdil o incidentih v Piranskem zalivu, resnica. Za opravičilo Janši Rop ne vidi osnove Na vprašanje, ali se bo za svoje izjave glede dogovarjanja za incidente v Piranskem zalivu opravičil predsedniku vlade Janezu Janši, je Rop odgovoril, da za to "ne vidi osnove". Prepričan je namreč, da je vse, kar je govoril "čista resnica". "Meni je bilo tako povedano in nimam argumenta in razloga, da bi resnico poskušal spreminjati," je dodal.

Po Ropovih besedah ni nikogar v Sloveniji, ki bi lahko dokazal, da se je zlagal, ali namenoma govoril neresnico. "Tisti, ki me toži, mora dokazati, da sem namenoma govoril neresnico," je poudaril in dodal, da je to nemogoče dokazati. Poslanec SD je dejal, da je zadovoljen s sklepi komisije DZ za nadzor nad delom varnostnih in obveščevalnih služb. "Zlasti z dvema, ki potrjujeta večino tistega, kar sem trdil," je poudaril in dodal, da je izjemno pomemben drugi sklep.

"Prišlo je do iznosa dokumentacije" Povedal je, da ta sklep govori o tem, da ni bilo nezakonitega prisluškovanja v času, ko je sam vodil slovensko vlado, in da je bilo delovanje Sove v skladu z zakonodajo. Glede tretjega sklepa komisije je Rop poudaril, da ta pojasnjuje prvi sklep komisije. "V sklepu komisija jasno ugotavlja, da ni imela na razpolago vse dokumentacijo Sove," je dejal in dodal, da je junija 2007 prišlo do nezakonitega iznosa dokumentov iz Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) s strani vlade.

Po Ropovih besedah je bilo v času, ko je imela Sova nalogo, da spremlja mednarodne zveze, več kot 17 incidentov v Piranskem zalivu. Komisija pa je dobila, tako Rop, na voljo le en zapis v zvezi z enim incidenti. "Verjetno tisti zapis, ki je ustrezal nekaterim," je prepričan. A je obenem dodal, da natančen vpogled v ta dokument govori o tem, da je šlo nedvomno za razgovore, pogovore o incidentih.

"Imamo samo izjave prič" Komisija je po Ropovem mnenju soglasno ugotovila, da ni na voljo dokumentacije, "da bi stvari prišli do dna". "Imamo samo izjave prič, ki dokazujejo, da nisem bil edini, ki je imel te in tovrstne informacije," je dejal in dodal, da so to potrdili tudi drugi. Na vprašanje, ali je bil o informacijah o incidentih v Piranskem zalivu obveščen pisno ali ustno, je odgovoril, da je to nepomembno.

Dodal je še, da ga prvi sklep komisije ne preseneča. Ta sklep jasno govori o tem, da na osnovi dokumentacije, ki jo je dobila komisija, ni možno sklepati niti da ni bilo dogovorov niti da niso bili, je prepričan Rop. "Možno je sklepati vse," je dodal. "Očitno je bila Sova zlorabljena in se zato resnici ne da priti do dna tudi na osnovi dokumentacije," je še povedal.

Spomnimo: Rop je 17. junija lani zatrdil, da je Sova preko mednarodnega spremljanja zvez pred parlamentarnimi volitvami leta 2004 ujela prisluhe, ki so se nanašali predvsem na incidente v Piranskem zalivu, za katere naj bi se dogovarjala takratni vodja opozicije Janez Janša in hrvaški premier Ivo Sanader. Janša je odločno zanikal, da bi se dogovarjal o incidentih, poleti pa je proti Ropu vložil civilno tožbo, s katero premier zahteva javni umik izjave in javno opravičilo za "neresnične izjave". Dogovarjanje je zanikal tudi Sanader. Na Sovi so zatrdili, da pri njih ne obstajajo evidence ali dokumenti, ki bi potrjevali Ropove navedbe, medtem ko je tedanji predsednik republike Janez Drnovšek dejal, da o prisluškovanju ni vedel ničesar.

Petek: Sovo so v preteklosti izrabljali za politične namene

Poslanec SDS in član komisije državnega zbora za nadzor nad delom varnostnih in obveščevalnih služb je dejal, da je z včerajšnjim glasovanjem članov komisije zadovoljen. Je pa opozoril, da odnašanje transkriptov iz Sove v času, ko je bil njen predsednik Iztok Podbregar, kaže na to, da je bila v preteklosti izrabljena za politične namene.

"Kumrova politična interpretacija" Petek je poudaril, da so člani komisije ugotovitve in stališča sprejeli soglasno. "Včerajšnja trditev mojega poslanskega kolega Dušana Kumra, češ da morda nismo videli vsega in da so nam selektivno posredovali določene podatke, so seveda politična interpretacija posameznika," je povedal in zatrdil, da je tudi Kumer glasoval za vse tri sklepe.

Po mnenju Petka pa bi te interpretacije mogoče držale za obdobje, ko je bil na čelu Sove Iztok Podbregar, ki je "Ropu, tedanjemu predsedniku vlade in liberalne demokracije, iz Sove odnašal transkripte". Kot je poudaril poslanec SDS, se transkripti namreč ne odnašajo iz Sove. Za naslovnike varnostno obveščevalnih informacij - to so predsednik vlade, predsednik države, predsednik državnega zbora in posamezni ministri - se po njegovih besedah sestavljajo t.i. varnostne informacije.

"Odnašanje transkriptov je dovolj nazoren pokazatelj" Kot je pojasnil, so te varnostne informacije sestavljene na osnovi morebitnih prisluhov, informacij agentov in informacij iz javnih virov. "In le takšna informacija lahko potuje ven iz Sove," je prepričan Petek. Zato je odnašanje transkriptov po njegovem mnenju dovolj nazoren pokazatelj, da so "v preteklosti Sovo izrabljali za politične namene".

Poslanec je tudi poudaril, da je bil Kumer "izjemno obveščen" o dogajanju v Sovi: "Ko je delovna skupina prišla na Sovo, je spraševal o točno določenih datumih, o točno določenih dokumentih. Tako da je bil o dogajanju na Sovi obveščen bolje kot vsi ostali parlamentarci."

"Janša naj objavi posnetek pogovorov" Ob tem je Petek še povedal, da je predsednika vlade Janeza Janšo že večkrat pozval, naj s posnetkov pogovorov med Janšo in hrvaškim predsednikom vlade Ivom Sanaderjem ter Ropom in Sanaderjem umakne stopnjo tajnosti.

Ne spreglejte