Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 3. 2011,
10.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 4. 3. 2011, 10.47

8 let

Reciklirane izložbe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Izložbe starega mestnega jedra v Kopru bodo v teh dneh dobile povsem novo vsebino.

Zamisel za Reciklirane izložbe, nov projekt Mestne občine Koper, se je pojavila po koncu dobro sprejetega dvoletnega projekta Oživimo izložbe, v okviru katerega je Mestna občina Koper s pomočjo predvsem amaterskih likovnih ustvarjalcev obogatila likovno podobo mesta.

Izziv za najbolj drzne Mestna občina Koper je k sodelovanju povabila vse avtorje, ki so se predstavili v izložbah. Reciklaža materialov, ki so jih uporabili pri opremljanju in aranžiranju izložb, je bila izziv, ko so ga sprejeli le bolj drzni. Barve in tekstura materialov ter bližajoči se pustni čas so nakazali smer. Ustvarjalnost in domišljija sodelujočih pa je oblikovala baročno razkošna vilinska bitja.

Povabilu sta se najprej odzvali Maja Bertok, podiplomska študentka na fakulteti za oblikovanje tekstilij in oblačil ter Alenka Pahor, absolventka iste smeri. Nadarjeni avtorici bosta svoja zelo privlačna kostuma tudi sami predstavili v povorki tretjega Istrskega karnevala. Mojstrici krpanke, Rossana Ramani in Lucija Kocet, ki sta lani spomladi imeli opazno samostojno razstavo v Pretorski palači, sta v tej zahtevni tehniki oblikovali unikatna izdelka z večplastnim vzorcem. Članice društva Pristan univerze za tretje življenjsko obdobje iz Kopra so se odločile za drzne barvne kombinacije in oblikovanje različic istega vzorca. Pod vodstvom mentorice Bože Černe so Nadja Miklavčič, Darka Verbič, Elza Kržič in Sonja Klobasa estetsko čisto in zelo spretno oblikovale pet duhovitih živopisnih kostumov.

Reciklaža enakih ali drugačnih vsebin

Cilj projekta je bil vdihniti nove vsebine rabljenim materialom s čim manj dodatnimi sredstvi, in to na način, ki bi omogočal vnovično reciklažo za enake ali povsem drugačne vsebine. Tako je s preprostim krojenjem in z minimalnimi stroški nastalo devet unikatnih kreacij, za katere so poleg rabljenega in delno poškodovanega tekstila in različnih vrvic uporabili tudi manj značilne materiale, kot so plastične cevi, zastirke za vrtove in žica za varjenje.

Izdelki so že na ogled na križišču Čevljarske in Župančičeve ulice ter na Prešernovem trgu, v izložbah prostorov zasebnih lastnikov, ki so omogočili brezplačno predstavitev.

Na ogled tudi na Istrskem karnevalu Vsi kostumi bodo na ogled v soboto, 5. marca, ko bodo prijazne vile s pomočjo dijakinj Srednje tehniške šole Koper stopile iz izložb in se dopoldne sprehodile po starem mestnem jedru Kopra. Popoldne pa se bodo predstavile na 3. Istrskem karnevalu.

Ne spreglejte