Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 11. 2009,
20.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 3. 11. 2009, 20.50

8 let

Rebalans zaradi neprodanih nepremičnin znižuje proračun MOL

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Osnutek rebalansa proračuna Mestne občine Ljubljana, ki ga bo mestni svet obravnaval na naslednji seji, je glede na veljavni proračun nižji za dobrih 28 milijonov evrov.

Kot pojasnjuje župan Zoran Janković, ni bilo prodaje nepremičnin, kot so jo načrtovali, in tudi davka, ki prihaja v proračun, je manj. Zadolževanje občine ostaja nespremenjeno.

Ker so se zniževali prihodki, so morali ustrezno temu zniževati tudi odhodkovno stran, zato se "vsi tisti projekti, ki niso v fazi realizacije, prestavijo na prihodnje leto", je na novinarski konferenci poudaril Janković. Ob tem je dodal, da zadolževanje občine ostaja enako, kot je že odobreno s stani mestnega sveta in ministrstva za finance, to je 31 milijonov evrov, od katerih je polovica že izkoriščena, polovica bo pa do konca leta.

Janković: Dobili smo 180 milijonov evrov manj denarja Od konca leta 2006 se je zadolžitev občine povečala za 60 milijonov evrov, "v tem času smo dobili 180 milijonov evrov manj denarja in naredili več za 170 milijonov evrov", je poudaril župan.

Osnutek proračuna za leto 2010, ki ga bo mestni svet prav tako obravnaval na prihodnji seji, po njegovih besedah ostaja na isti višini, kot je rebalans letos. V prvi polovici prihodnjega leta pa je zaradi nekaterih še neznanih postavk že pričakovati rebalans tega proračuna, napoveduje Janković.

Kot pojasnjuje, so s pripravo proračuna pohiteli zato, ker želijo, da bi vsi, ki za občinska sredstva kandidirajo, sredstva tudi pravočasno dobili. Ob tem je spomnil, da so za leto 2007 proračun sprejeli šele spomladi 2007 in so tako športni klubi in kulturna društva sredstva dobili šele jeseni.

Ljubljana bo, po zakonu, dobila vsaj 15 milijonov Pri pripravi proračuna za prihodnje leto so upoštevali zakon o glavnem mestu po katerem naj bi Ljubljana dobila med 15 in 16 milijonov evrov, sredstev, ki jih lahko na podlagi omenjenega zakona Ljubljana dobi brez razpisa pa, kot je pojasnil župan, pri pripravi proračuna niso upoštevali.

Ljubljanska regija lahko iz evropskih sredstev dobi še 1,6 milijarde evrov

Ljubljanska regija ima po Jankovićevih besedah možnost, da s projekti iz evropskih sredstev dobi še približno 1,6 milijarde evrov. "Računamo na močno udeležbo evropskih sredstev predvsem na področju prometne logistike okoli železniške postaje," je dejal župan. Na občini tudi računajo, da se bodo z državo "resno pogovorili" o poglobitvi Zaloške ceste, ki rešuje tudi razvoj ljubljanskega Univerzitetnega kliničnega centra.

Poročilo nadzornega odbora je "izjemno dobro" Poročilo nadzornega odbora Mestne občine Ljubljana je po Jankovićevih besedah "izjemno dobro", saj za nobeno stvar ne ugotavlja, da je bila negospodarna, neracionalna ali da bi obstajal kakšen sum korupcije.

Nadzorni odbor med drugim po Jankovićevih besedah priporoča, da mestni odbor ponovno preveri sistematizacijo delovnih mest. Gre za pripombo na to, da imajo sistematiziranih več mest, kot jih zasedejo, za kar pa morajo biti celo pohvaljeni, da niso zasedli vseh delovnih mest in tako skrbijo za racionalizacijo, je prepričan župan.

Kdo bo dal garancijo?

Ob tem je dodal, da se ne strinja s priporočilom nadzornega odbora, da bi morali, kadar gre za istovrstne posege na vseh večjih javnih zavodih MOL, po pridobitvi informacij za potrebno investicijsko vzdrževanje po vseh javnih zavodih pripraviti enotne skupne javne razpise. To po njegovem pomeni, da bi imeli vrtci skupen razpis za zamenjavo streh, kar pa ni možno narediti, ker je bil vsak vrtec vezan na gradbeno dovoljenje.

Prav tako se Jankoviću ne zdi smiselno priporočilo, da je v primerih večjih investicijskih del, nepokritih z obstoječimi pogodbami, ekonomsko najbolj smiseln postopek javnega razpisa z namenom vsakič izbrati najboljšega izvajalca. To namreč pomeni, da nekdo naredi 95 odstotkov neke ceste, zadnjih pet odstotkov naredi nekdo drug, pravi Janković in se sprašuje, kdo bo v takem primeru dal garancijo za opravljeno delo.

Ne spreglejte