SiolNET. Novice Slovenija
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Razstava obmejnih trgov in mest v Rogatcu

1

termometer

V dvorani pristave dvorca Strmol v Rogatcu je na ogled skupna razstava treh hrvaških in treh slovenskih štajerskih arhivov Mesta in trgi ob hrvaško-štajerski meji.

Razstavo, ki so jo odprli pretekli petek v okviru občinske proslave dneva državnosti, je pripravil Zavod za kulturo in turizem Rogatec. V okviru plodnega sodelovanja pri projektu SIHeR so razstavo poleg Zgodovinskega arhiva Celje sooblikovali še: Državni arhiv v Zagrebu, Državni arhiv za Medžimurje, Državni arhiv v Varaždinu, Zgodovinski arhiv na Ptuju ter Pokrajinski arhiv Maribor.

Predstavlja se 16 obmejnih trgov in mest Gradivo razstave se skozi ožji izbor arhivskega gradiva osredotoča na predstavitev zgodovine 16 obmejnih trgov, mest in sedežev arhivov. V razstavo in katalog so vključene predstavitve Zagreba, Samobora, Celja, Brežic, Podčetrtka, Rogatca, Ptuja, Ormoža, Središča ob Dravi, Varaždina, Krapine, Vinice, Maribora, Ljutomera, Čakovca in Štrigove.

Razstavo je odprl župan občine Rogatec Martin Mikolič, kontekst nastajanja, vsebino in katalog k razstavi pa je predstavil dr. Borut Batagelj, direktor Zgodovinskega arhiva Celje.

Na ogled do konca poletja Razstava, ki je bila najprej odprta v Zagrebu, je prišla prek Celja in Maribora še v Rogatec, kjer bo na pristavi dvorca Strmol na ogled vse poletje. Razstava s tem dogodkom končno dobiva novo dimenzijo, saj se z razstavišč partnerskih arhivov zdaj seli neposredno ob mejo, med ljudi, ki tam živijo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin