Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 3. 2012,
14.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 14. 3. 2012, 14.06

8 let

PS: Meršolovo sodelovanje s SDV stvar njegove osebne zgodovine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V Pozitivni Sloveniji ob odprtju arhiva poslanca Mitje Meršola ocenjujejo, da gre za njegovo osebno zgodovino, ki se je zgodila pred več kot 40 leti v drugi državi in drugih pogojih.

V torek je namreč POP TV poročal, da je Mitja Meršol v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja sodeloval in kot tajni sodelavec poročal za Službo državne varnosti (SDV).

Meršol ocenjuje, da s svojimi poročili ni nikogar prizadel Kot so v sporočilu za javnost zapisali v Pozitivni Sloveniji, Meršol ocenjuje, da s svojimi poročili ni nikogar ogrožal ali prizadel. "Je pa s svojim delovanjem tako na Listi Zorana Jankovića kot v Pozitivni Sloveniji dokazal, da dela v korist meščank in meščanov ter državljank in državljanov", so zapisali v stranki.

Janković: Odstop Meršola kot poslanca njegova osebna odločitev Predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković je ob robu današnjega obiska četrtne skupnosti Rudnik za medije ocenil, da je morebiten odstop Meršola kot poslanca njegova osebna odločitev in da mora sam oceniti, kaj so pomenila njegova poročanja pred 40 leti. Na vprašanje, ali bi moral Meršol o svojem preteklem delovanju koga obvestiti in tega ne skrivati pred javnostjo, pa Janković odgovarja, da ne vidi razloga, zakaj bi moral Meršol ljudi o tem obveščati.

Tajno ime "Lingvist" POP TV je namreč v torek poročal, da poročila in analize delovanja jugoslovanskega odseka SDV na radiju BBC v Londonu kažejo, da je dolgoletni novinar, ljubljanski mestni svetnik, danes pa poslanec Pozitivne Slovenije Meršol, v 70. letih deloval in poročal kot tajni sodelavec SDV. Agentom tajne službe naj bi o svojih stikih s sodelavci in tujci poročal tudi v letih po vrnitvi v domovino. Pri tem je imel tajno ime "Lingvist".

Meršol naj bi razmišljal o odstopu Meršol je za televizijo dejal, da številne navedbe ne držijo, hkrati pa se je odločil, da svoje vloge v tistem času ne želi javno pojasnjevati. POP TV je sicer danes poročal, da naj bi Meršol razmišljal o odstopu, saj da mu je razkritje zamajalo kredibilnost.

Türk: Sam teh dokumentov nisem videl in kaj več o tem ne morem reči Razkritja ob robu današnjega obiska v Kobaridu ni želel podrobneje komentirati niti predsednik države Danilo Türk. Dejal je le, da "sam teh dokumentov ni videl in kaj več o tem ne morem reči". Dodal je še, da se pri nas "kar nadaljuje praksa politične uporabe kakšnih dokumentov iz delov arhivov" in da si omenjena tema zasluži malo kritičnega pogleda.

Ne spreglejte