SiolNET. Novice Slovenija
3,88

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Krajani Sinje Gorice: Kemis ne spada v naselje. Na Vrhniki protest. #foto

3,88

termometer

protest Vrhnika Kemis
Foto: Gregor Pavšič
Okoli 150 krajanov Sinje Gorice je pet dni po velikem požaru v podjetju za predelavo kemijskih odpadkov Kemis na zboru zahtevalo prestavitev podjetja na drugo lokacijo. Kot so dejali, predelava nevarnih odpadkov ne spada v naselje, ob tem pa izrazili skrb zaradi nedavnega požara in njegovega vpliva na okolje. V središču Vrhnike pa je medtem potekal protestni shod, ki se ga je udeležilo okoli sto ljudi.

Okoli 150 krajanov Sinje Gorice je v burni, a dokaj strpni razpravi izrazilo nezadovoljstvo, ker še vedno ne vedo, kateri nevarni odpadki so zgoreli v ponedeljkovem požaru in v kakšni količini. Po njihovih besedah od pristojnih še niso dobili odgovora, ali so opravili vsa potrebna vzorčenja zraka, zemljišča in vode. Opozorili so, da se s požarišča še vedno širi smrad. Prebivalci tožijo tudi zaradi draženja sluznic.

V delu odpadkov še vedno tli

Krajane je bolj kot ne neuspešno skušal pomiriti direktor Kemisa Emil Nanut. Pojasnil je, da smrad ostaja, ker v delu odpadkov še vedno tli. Izpostavil je, da so intenzivna sanacijska dela zaradi forenzične preiskave stekla šele v petek. Po njegovih besedah preiskava še ni končana, za zdaj ostaja neznan tudi vzrok požara.

"Kemis ni pristojen za vzorčenja"

Nanut je opozoril, da Kemis ni pristojen za vzorčenja, ki bodo dala natančen odgovor o okoljskih posledicah požara. Znova je zagotovil, da bo Kemis z nekaj več kot 40 zaposlenimi storil vse, kar je v njegovi moči, za čimprejšnjo odstranitev posledic. Krajanom je obljubil, da bodo stanje v podjetju in njegovi okolici vrnili v takšno, kot je bilo pred požarom.

Protest na Vrhniki. Protest na Vrhniki. Foto: Gregor Pavšič

Krajani so očitke naslovili tudi na vrhniškega župana Stojana Jakina. V odgovoru nanje je poudaril, da v celoti razume zaskrbljenost krajanov in se lahko zanesejo na njegovo pomoč, kljub temu pa občina ne more pristati na glas ulice. Po njegovih besedah je v pristojnosti države oz. njenih strokovnih institucij, da presodijo, ali Kemis lahko ostane na zdajšnji lokacijo in pod kakšnimi pogoji.

Po dobrih dveh urah se je zbor končal s soglasno podporo sklepu, naj civilna iniciativa tudi v pisni obliki na predstavnike Kemisa, občine in države naslovi vprašanja, ki so jih zastavili krajani in nanje niso dobili zadovoljivih odgovorov. Iniciativa bo od pristojnih zahtevala, naj na vprašanja odgovorijo najkasneje v osmih dneh. V sklepu je poudarjena tudi odškodninska odgovornost Kemisa.

Na Vrhniki protest krajanov

Zaradi okoljskih posledic požara v Kemisu so zaskrbljeni tudi Vrhničani, ki so se danes zbrali na mirnem protestu v središču kraja, ki je trajal dobro uro. Okoli sto protestnikov, opremljenih s transparenti, je zahtevalo odstop župana Jakina in zaprtje podjetja na zdajšnji lokaciji. Pri tem so se večkrat sprehodili čez prehod za pešce ter s tem povzročili zgostitev prometa in krajše zastoje.

Katastrofalno onesnaženje potoka Tojnica

Vrhniška civilna zaščita, Agencija za okolje (Arso) in Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) so včeraj predstavili prve rezultate analize zraka in vode. Kot je povedala Janja Turšič iz Agencije za okolje, onesnaženje potoka Tojnica po požaru ocenjujejo kot katastrofalno. Analiza za Ljubljanico, narejena 200 metrov pod izlivom Tojnice, je pokazala, da ni bil presežen noben od parametrov nevarnih snovi. Vrednosti delcev PM10 v zraku v okolici Kemisa so pod mejnimi vrednostmi, prav tako koncentracija živega srebra, je še pojasnila Turšičeva. 

Fotografije: Kakšne odpadke so na Vrhniki našli domačini

1 / 5
2 / 5
3 / 5
4 / 5
5 / 5
Kaj je zagorelo v požaru?

Podjetje Kemis ima okoljevarstveno dovoljenje za skladiščenje in predelavo vseh vrst nevarnih odpadkov z izjemo eksplozivnih in radioaktivnih. Požar je po besedah predstavnika podjetja Kemis zajel vse vrste skladiščenih odpadkov. Okoljevarstveno dovoljenje po Nanutovih besedah Kemisu dovoljuje skladiščenje do 1.500 ton odpadkov, aneks k dovoljenju pa te količine ni povečal. Potrdil je, da se je Kemis v desetih letih, odkar obratuje na tej lokaciji, že srečal z izrednimi dogodki v obliki manjšega požara pri drobljenju odpadkov. Poudaril je, da so bili vsi požari zabeleženi v poročilih.

Arso: Zrak in voda iz pipe sta varna

Kaj občanom svetujejo strokovnjaki? Voda iz vodovoda je varna, uporabo vrtnin na območju, kjer se je valil dim, pa odsvetujejo.

Na vprašanje, kako naj ravnajo kmetje, saj je ravno zdaj čas prve košnje trave, je predstavnica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) dejala, da odsvetuje prosto pašo živali ter uporabo te trave za krmo, dokler ne bodo znani rezultati analiz. 

 

Komentarji

5

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • lepi_kasetar / 20.05.2017. ob 13:26 +2 0

  Ste vedeli da so delavci Saubermacherja (Center za ravnanje z odpadki, ki je zraven Kemisa) morali priti na šiht naslednji dan, t.j. dan po požaru? Iz Kemisa se je še vedno kadilo. Nisem videl da bi jim dali zaščitnih mask. Če je Gabrovšek še vedno šef, naj ga bo sram skupaj z direktorjem.

  +2 0
 • ifigenija / 20.05.2017. ob 14:14 +1 0

  tudi župan služi trenutni politiki. Od tistih, ki bi jim moralo biti mar za kraj, NI NIKOGAR. LEPO. Mogoče so pa Vrhniko hoteli nalašč zastrupiti?

  +1 0
 • JanezS / 20.05.2017. ob 14:12 +1 0

  Ob takih trenutkih se lepo pokaže, ali župan služi krajanom ali zgolj kapitalu.

  +1 0
delitve: 45
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail