Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 10. 2013,
15.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 2. 10. 2013, 15.50

8 let

Profesorji na FDV privolili v polovično plačo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Predavalnice podiplomskega študija novinarstva na FDV so v torek ostale prazne. 25 študentov kljub začetku študijskega leta ni vedelo, ali bodo študij sploh lahko nadaljevali.

Čeprav bi morali imeti že prva predavanja, študentje še niso bili niti vpisani, niti niso vedeli, ali se bodo sploh lahko vpisali. Ob 11. uri je vodstvo fakultete za družbene vede z ljubljanske univerze le dobilo potrdilo, da program lahko izvajajo, uro pozneje so se študentje vendarle lahko vpisali, nam je potrdila predstojnica katedre za novinarstvo Karmen Erjavec.

Kompromis: študentom individualno delo, profesorjem pol plače Zataknilo se je pri financah – fakulteta namreč nima dovolj denarja za financiranje petega letnika študija. Zato so sprejeli kompromis, da bodo študentje namesto vaj v predavalnici opravili individualno raziskovalno delo, profesorji pa so se odrekli polovici plače, je pojasnila Erjavčeva. V to so privolili, ker želijo ohraniti program, sploh ker se je vpisalo razmeroma veliko študentov. Istočasno se v tem letu ne bo izvajal program Politologija – analiza politik in javna uprava, deset študentov pa so prepisali na drugo željo, ki so jo navedli ob prijavi.

Sistemski problem financiranja petega letnika Gre za sistemski problem, opozarja Erjavčeva. Ministrstvo za izobraževanje namreč vsem univerzam ni dalo vnaprej obljubljenega denarja za izvajanje petega letnika, ki ga predvideva bolonjska reforma. "Nastavljene so bile teoretične predpostavke, ki niso finančno pokrite," je dejala. Za dodatni letnik še nikoli niso prejeli denarja, izvajali pa so ga z denarjem za dodiplomski študij. Zaradi zmanjšanj sredstev za visoko šolstvo tega skoraj ne zmorejo več, saj je ogrožen že dodiplomski študij. Če bo šlo tako naprej, se druga stopnja bolonjskega študija v Sloveniji sploh ne bo več izvajala, opozarja Erjavčeva.

Ne spreglejte