Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 6. 2010,
16.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 8. 6. 2010, 16.58

8 let

Prodaja zemljišč v romskih naseljih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Mestni občini Novo mesto prebiva 857 Romov, ki živijo v sedmih romskih naseljih in v stanovanjih v Novem mestu. Nekateri od njih bi kupili več parcel.

Mestna občina Novo mesto ima pravzaprav vsa romska naselja urejena s prostorskimi akti, izjema je le naselje Žabjak. Večji del tega je namreč na zemljiščih v lasti Ministrstva za obrambo RS in v območju izključne rabe ministrstva. Na tem območju zato ne morejo ničesar načrtovati, saj gre pri urejanju za potrebe obrambe za državno prostorsko ureditev, zato je to mogoče storiti le z državnim prostorskim načrtom.

Kot so nam pojasnili v kabinetu novomeškega župana, legalizacija sicer ni predvidena za naselje Graben, saj za to načrtujejo preselitev. Preostala romska naselja, kot so Brezje, Šmihel, Poganci, Ruperč Vrh, pa urejajo z občinskim prostorskim načrtom ali z občinskim podrobnim prostorskim načrtom. Zato se v teh naseljih lahko začnejo postopki legalizacije za objekte, kot jih na konkretnih lokacijah predvidevajo ustrezni prostorski akti.

"Postopek prodaje zemljišč se je že začel v naseljih Šmihel in Ruperč Vrh. V naselju Šmihel je tako za prodajo pripravljenih 18 parcel. Zanimanje za nakup je pokazalo 13 Romov oziroma romskih družin. Vsi, razen enega, so se zanimali tudi za nakup z obročnim odplačevanjem za obdobje petih let. V naselju Ruperč Vrh je za prodajo pripravljenih 10 parcel, zanimanje za nakup je izrazilo osem Romov, in sicer vsi za obročno plačevanje za obdobje pet let," so za SiOL še pojasnili v kabinetu župana MO Novo mesto Alojzija Muhiča.

Na postopke, ki so se začeli v naseljih (seznanitev z dobo plačila, višino obroka in prenos lastništva po plačilu vseh obveznosti), nihče od Romov ni imel pripomb. Z nakupom parcel se niso strinjali le v primeru tistih Romov, ki niso prebivalci naselja. Težava pa se je pokazala tudi pri želji za nakup več parcel, na katerih kupci še niso postavili objekta.

Sicer zdaj pripravljajo prodajo za naselje Ruperč Vrh. Notarka je pristopila k pripravi pogodb, zatem pa bodo vsakega Roma posebej povabili k podpisu pogodbe. Nato se bo začela prodaja zemljišč v romskem naselju Šmihel.

Ob tem naj povemo še, da so lani Romi v Šmihelu in na Ruperč Vrhu dobili tudi asfaltno cesto.

Ne spreglejte