Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 10. 2017,
13.10

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

volitve Carles Puigdemont Katalonija

Četrtek, 26. 10. 2017, 13.10

6 let, 5 mesecev

Puigdemont odločitev o razpisu volitev prepustil parlamentu #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53
Carles Puigdemont | Foto Reuters

Foto: Reuters

Katalonski premier Carles Puigdemont je nepričakovano zavrnil razpis novih regionalnih volitev v Kataloniji. Odločitev o tem, kako naj se Barcelona odzove, če bo španska vlada v Madridu prevzela nadzor v Kataloniji, Puigdemont prepušča katalonskemu regionalnemu parlamentu, ki zaseda na seji.

Predsednik katalonske regionalne vlade Carles Puidgemont je popoldan sporočil, da ne bo razpisal novih regionalnih volitev, katalonski parlament pa je ob tem pozval, naj odloči o nadaljnjih korakih.

Puidgemont ni dobil zagotovil, da bi se volitve lahko izvedle

Kot je v izjavi za medije pojasnil Puigdemont, je razmišljal o možnosti, da bi poskušal z razpisom predčasnih volitev omiliti globoko krizo in se izogniti uporabi 155. člena španske ustave, s katerim namerava Madrid začasno odpraviti avtonomijo Katalonije.

A kot je dodal, se je na koncu odločil drugače, saj od Madrida kljub prizadevanjem ni dobil zadostnih zagotovil, da bi se volitve dejansko izvedle in spoštovale. "Moja obveznost je bila, da poskusim. Nihče ne bo mogel reči, da se nismo bili pripravljeni žrtvovati v imenu dialoga," je katalonski premier pojasnil svojo odločitev.

Sedaj je na regionalnem parlamentu, da odloči, kakšen naj bo odgovor na načrtovani prevzem nadzora v Kataloniji s strani Madrida, je še sporočil Puigdemont.

Zasedanje parlamenta v Barceloni se je nato začelo in bi lahko potekalo do petka. Opozicijski poslanci vlado že pozvali, naj skliče predčasne regionalne volitve in pomiri razmere ter se tako izogne drastičnemu koraku Madrida, da bi prevzel nadzor v pokrajini.

Vendar pa imajo v parlamentu absolutno večino zagovorniki neodvisnosti, ki zagovarjajo oziroma pozivajo k takojšnji razglasitvi neodvisnosti.

Novinarka: Nataša Jager Radin/Video: Planet TV


Premier ni tvegal razkola v lastnih vrstah

Katalonska regionalna vlada je sicer danes napovedala dve izjavi Puidgemonta, ki ju je nato preložila. Španski mediji so poročali, da naj bi voditelj Katalonije sklical predčasne volitve, omenjal se je celo datum 20. december.

A Puidgemontova namera očitno ni deležna odobravanja dela vladajoče koalicije, saj sta najmanj dva poslanca njegove stranke PDeCAT napovedala odstop s položaja. Eden je celo zatrdil, da se je Puigdemont odločil sklicati volitve, ne da bi to uradno potrdila njegova vlada.

Tudi pred vladno palačo v Barceloni, od koder naj bi spregovoril, se je začela zbirati množica ljudi, ki so nasprotovali sklicu volitev. Nekateri so Puigdemonta pri tem označevali za izdajalca. Med njimi so bili tudi študenti, ki so se pred tem zbrali na ulicah Barcelone v znak protesta proti predvidenemu posredovanju španske vlade.

S sklicem predčasnih volitev naj bi se Puigdemont želel izogniti uporabi 155. člena španske ustave s strani Madrida, ki namerava na ta način zaradi nepripravljenosti Barcelone, da se odreče težnjam po neodvisnosti, prevzeti nadzor v Kataloniji.

Pred vladno palačo v Barceloni se je popoldan zbrala množica protestnikov, ki so proti sklicu novih regionalnih volitev. | Foto: Reuters Pred vladno palačo v Barceloni se je popoldan zbrala množica protestnikov, ki so proti sklicu novih regionalnih volitev. Foto: Reuters

Posvetovanja so se zavlekla pozno v noč

Španska vlada sicer zatrjuje, da sklic novih volitev ne bo dovolj, da se bo odpovedala odstavitvi vlade, razpustitvi parlamenta in prevzem nadzora nad policijo. Opozicijski socialisti so medtem ponovili stališče, da s sklicem predčasnih volitev v Kataloniji to ne bi bilo več potrebno.

Puigdemont se je s člani svoje vlade pozno v noč posvetoval o nadaljnjih korakih. Na koncu naj bi se kljub nesoglasjem odločil za predčasne volitve in ne razglasitev neodvisnosti, za kar se zavzema del koalicije.

Seja katalonskega parlamenta je sicer še vedno predvidena danes ob 17. uri, ko naj bi poslance nagovoril tudi Puigdemont. Izključeno ni sicer niti, da bo podal nagovor že pred tem.

Ne spreglejte