SiolNET. Novice Slovenija
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pred 230 leti prvič na Triglavu

1

termometer

Na predvečer obletnice prvega uradnega vzpona na Triglav, ki je bil opisan 26. avgusta 1778, so planinci na vrhu pripravili kulturni program z nagovorom predsednika planinske zveze Francija Ekarja.

Na Triglav so se planinci povzpeli po gorjanski poti, ki vodi preko Škrbine na vrh Triglava. K Aljaževemu stolpu so gorenjske nageljčke položile slovenska delegacija in delegacije iz Avstrije, Hrvaške ter Alpske konvencije. Prvi so se ob podpori Žige Zoisa na Triglav povzpeli štirje srčni možje, so zapisali v sporočilu za javnost. Predsednik planinske zveze Franci Ekar je v govoru na vrhu Triglava povedal, da so triglavske strmine vedno obiskovali tako preprosti slovenski ljudje, delavci, kmetje kot državniki, kardinali, športniki pa tudi olimpijski zmagovalci.

Triglav potrebuje popolno zgodovino Po navedbah Ekarja bi "Slovenci potrebovali popolno zgodovino o Triglavu od prvih slovanskih triglavskih božanstev do zgodovinskih dogodkov, ki Triglava niso nikdar obšli". "Z najpopolnejšim znanstveno-raziskovalnim delom bi očaku Triglavu naredili prepotrebno zadoščenje in poplačali dolg do slovenskega simbola," je poudaril Ekar.

V govoru je izrazil željo po "končni uresničitvi pravno-formalnega prenosa lastnine vrha Triglava na PZS, pravno naslednico SPD, kateri je Jakob Aljaž oboje poklonil". Po besedah Ekarja si želijo take zakonske ureditve Triglavskega narodnega parka, ki bo v dobro triglavskega pogorja in po kateri bo vsak obiskovalec pogorja imel svobodo gibanja. Obenem planinci upajo, da bo "zakon o planinskih poteh stimulativen za skrbnike in bo zagotavljal varnost za pohodnike, planince, pa tudi športnike", je še dodal Ekar.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin