Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
10. 7. 2012,
11.55

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 10. 7. 2012, 11.55

7 let, 12 mesecev

"Pravi moški" so Portugalci in Slovenci

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ali zato, ker so res bolj zdravi, ali zato, ker ne priznajo drugačne resnice - v Sloveniji je v primerjavi s splošnim povprečjem delež moških, ki se zdravi zaradi motenj erekcije, za polovico manjši.

V raziskavi o spolnih navadah Slovencev, ki jo je naročila ameriška farmacevtska družba Eli Lilly, je le osem odstotkov moških priznalo jemanje zdravil za motnjo erekcije. V podobni svetovni raziskavi, ki jo je za istega naročnika opravilo podjetje SKIM Healthcare, so nižji delež, to je pet odstotkov, ugotovili le na Portugalskem. Skoraj vsak tretji Američan in vsak peti Mehičan jemlje zdravila za motnjo erekcije Svetovno raziskavo o spolnih navadah so opravili v 13 državah (Avstrija, Belgija, Češka, Danska, Finska, Južna Koreja, Kanada, Mehika, Portugalska, Romunija, Švica, Združeno kraljestvo in Združene države Amerike) in v vsaki od njej zajeli vsaj tisoč anketirancev, starejših od 34 let. Tri petine vprašanih so bili moški, preostali dve petini pa ženske. Na podoben način in s primerljivim vzorcem so aprila letos raziskavo opravili tudi v Sloveniji.

Povprečje moških, ki se zdravijo zaradi motenj erekcije, je na celotnem vzorcu doseglo 13 odstotkov. Bistveno večji delež so ugotovili v ZDA, kjer tovrstna zdravila jemljejo trije od desetih, sledi pa Mehika s kar enopetinskim deležem.

Prek spleta brez zadrege … Motnja erekcije po mnenju 71 odstotkov vprašanih Slovencev in 80 odstotkov anketirancev v globalni raziskavi predstavlja breme za partnerski odnos, predvsem za moške tudi zadrego. To pojasnjuje, zakaj je že dobra petina tistih, ki so že jemali tovrstna zdravila, tega kupilo na spletu. Med njimi se je kar 76 odstotkov pri nas in 74 odstotkov v 13 državah globalne raziskave odločilo za tak način nakupa, da bi se izognili zadregi v lekarni.

… a morda tudi brez želenega učinka Toda slovenska zakonodaja lekarnam ne dopušča spletne prodaje za zdravila na recept, med katera spadajo tudi zdravila za motnje erekcije. Zato so slovenski kupci pri spletnem nakupu teh zdravil prepuščeni tujim prodajalcem, med katerimi so tudi takšni, katerih izdelki niso pod ustreznim nadzorom. "Tako se zlahka zgodi, da so zdravila, kupljena na spletu, ponaredki, ki zaradi pomanjkanja aktivne sestavine nimajo učinka oziroma so lahko celo škodljivi," pravi prim. mag. Igor Bizjak, dr. med., specialist urologije iz Splošne bolnišnice Celje.

Med rjuhe enkrat do dvakrat na teden, najraje v soboto in zvečer V državah, kjer so opravili raziskavo o spolnem vedenju, kljub velikim razdaljam ni večjih kulturnih razlik, zato so se podobnosti pokazale tudi pri spolnem vedenju. Le slaba desetina načrtuje svojo spolnost, spolne odnose pa imajo Slovenci povprečno 1,6-krat tedensko, skoraj primerljivo povprečju preostalih 13 držav, ki je le za eno desetinko višje. Tisti med 34. in 45. letom so seveda dejavnejši (1,9-krat tedensko), a so v Sloveniji v dobri formi, če so iskreno odgovarjali, tudi starejši od 60 let, ki še vedno imajo povprečno en spolni odnos na teden. Med vsemi vprašanimi v Sloveniji jih je 45 odstotkov odgovorilo, da imajo spolne odnose vsaj dvakrat na teden.

Vročica sobotne noči Čeprav večini parov ni pomembno, kdaj se bodo posvetili spolnosti, se to vidno pogosteje zgodi ob sobotah (dve tretjini vprašanih) in v večernih urah (med 18. in 22. uro 15 odstotkov, med 22. in 2. uro zjutraj pa 21 odstotkov. Če primerjamo letne čase, je v prednosti, čeprav ne veliki, poletje).

Povsod ista (sumljiva) opravičila A ko do tega ne pride, so na vrsti opravičila, ki so pri ženskah (51 %) občutno pogostejša kot pri moških (30 %), pri čemer Slovenija skorajda ne odstopa od svetovnega povprečja. Tako pri nežnejšem kakor pri močnejšem spolu je utrujenost najpogosteje uporabljan izgovor (79 odstotkov), sledijo pa bolečine v sklepih (13 odstotkov), glavobol in bolečine v mišicah, oba po 11 odstotkov.

Rezultati raziskave so pokazali, da skoraj trikrat več moških kot žensk, tako pri nas kot v drugih 13 državah, kjer so opravili raziskavo, sumi, da so izgovori namenjeni le izogibanju spolnosti in da za njimi ne skrivajo težave. Najpogostejši vzroki za uporabo izgovorov so zdravstvene težave (29 odstotkov), čustvene težave (23 odstotkov) in v veliko manjši meri nezvestoba (4 odstotki).

Sramovanje lahko pripelje do izgube zaupanja Primerjava rezultatov obeh raziskav je med drugim pokazala, da je v Sloveniji bistveno nižji odstotek tako ženskih kot moških, ki so o težavah s spolnostjo že spregovorili s svojim zdravnikov. Medtem ko je to pri nas storilo 13 odstotkov vprašanih, je to v Mehiki, ZDA in Kanadi storila že skoraj tretjina vprašanih. Pomemben razlog, da Slovenci o tem neradi govorijo celo z zdravnikom, je, da se teh težav preveč sramujejo. Še resneje je lahko, če moški o tej težavi ne spregovorijo tudi s svojo partnerko, opozarja psihiatrinja iz Ambulante za spolne motnje in partnerske probleme Psihiatrične klinike v Ljubljani Irena Rahne Otorepec, dr. med., kajti motnja erekcije tako pripelje do izgube zaupanja med partnerjema. Raziskava je namreč med drugim pokazala, da le 11 odstotkov vprašanih obeh spolov poišče informacije o težavah s spolnostjo pri svoji partnerki oziroma partnerju.

Splet najpogostejši vir informacij o spolnih težavah Za okoli dve petini vprašanih tako pri nas kot tudi v drugih 13 državah je splet najpogostejši vir informacij o spolnih težavah – le pri starejših od 60 let je ta delež le še malenkost pod eno četrtino. Sledijo knjige (20 odstotkov) in revije (19 odstotkov), pri zdravniku pa tovrstne informacije pridobi le 7 odstotkov vprašanih v Sloveniji. Pri terapevtih pa pomoč pri spolnih težavah poišče le vsak petdeseti vprašani.

Ne spreglejte