Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
24. 4. 2010,
11.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 24. 4. 2010, 11.42

8 let

Policija priporoča pazljivost med prazniki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Strpno na cestah in mejnih prehodih, previdno s pirotehniko in pri kresovanju, svoje nepremičnine in vozila pa ustrezno zavarujte pred vlomi, svetuje policija pred bližajočimi se prazniki.

Kot opozarjajo na Generalni policijski upravi (GPU), je promet med prvomajskimi prazniki običajno veliko gostejši, več je tudi prometnih nesreč.

Ob praznikih pričakujejo zastoje na cesti

V smeri proti večjim turističnim krajem, slovenski obali in Hrvaški policisti pričakujejo prometne zastoje, predvsem na začetku in ob koncu praznikov (24. in 25. aprila ter 2. in 3. maja). Do zastojev lahko pride tudi ob morebitnih prometnih nesrečah in na cestah, ki jih obnavljajo. Voznikom zato policija svetuje, naj ostanejo strpni in se zastojem ne poskušajo izogniti s kršenjem prometnih predpisov.

"Hitrost vožnje prilagodite razmeram na cesti" Da bodo prazniki prijetni in varni, vsem udeležencem v prometu ponovno svetujejo, da hitrost in način vožnje prilagodijo omejitvam in prometnim razmeram. Policisti bodo z različnimi oblikami dela zagotavljali večjo varnost in pretočnost prometa ter dosledno ukrepali zoper vse kršitelje, posebej tiste, ki bodo za volan sedli vinjeni in s prehitro vožnjo ogrožali sebe in druge.

Pričakuje se povečan promet na mejnih prehodih

V prazničnem tednu pričakujejo povečan promet oz. daljše kolone in čakalne dobe za prestop državne meje zlasti na mejnih prehodih s Hrvaško. Možni so tudi občasni zastoji na cestah do mejnih prehodov. Praznovanje 1. maja bodo sicer popestrile številne javne prireditve in tudi neorganizirana zbiranja. Več infomracij o javnih shodih in prireditvah, postopku prijave in prošnje za dovolitev shoda je na voljo na spletni strani e-uprave.

Povečana uporaba pirotehničnih sredstev Prav tako se med prvomajskimi prazniki običajno poveča uporaba pirotehničnih izdelkov. Zato policija opozarja na previdnost pri ravnanju z njimi. Zakon o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih namreč prepoveduje prodajo, posest in uporabo ognjemetnih izdelkov kategorije 2. in 3., katerih glavni učinek je pok (petarde). Kršitelje čaka globa od 400 do 1200 evrov, kazen za pravne osebe pa je od 3000 do 50.000 evrov.

Ob tem policisti posebej opozarjajo na uporabo možnarjev različnih izvedb, ki so po zakonu o orožju priprave za pokanje s črnim smodnikom. Po zakonu o javnem redu je treba med 22. in 6. uro zagotoviti nočni mir. Globa za nespoštovanje znaša od 83,46 do 208,65 evra.

Pred odhodom na dopust zavarujte dom Lastnikom stanovanj in hiš, ki se odpravljajo na dopust, policisti in kriminalisti med drugim svetujejo, da preverijo, ali so vsa vrata in okna dobro zaprta in zaklenjena. Ne pozabijo naj zapreti plina in vode ter izklopiti elektrike, predvsem na aparatih. Če se kljub temu zgodi kakšna neprijetnost, policija svetuje, da se občani obrnejo na najbližjo policijsko postajo ali pa pokličejo na 113, še sporočajo z GPU.

Ne spreglejte