Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jan Tomše

Ponedeljek,
13. 1. 2014,
17.12

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 13. 1. 2014, 17.12

8 let, 5 mesecev

Pogodba za sanacijo vodovoda pod drobnogled. Kaj to pomeni za bolnike? (video)

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Začasni zdravstveni minister Karl Erjavec in direktor onkološkega inštituta Janez Remškar pogodbo za sanacijo vodovoda na onkološkem inštitutu soglasno pošiljata v strokovno presojo zakonitosti.

Karl Erjavec, ki začasno opravlja funkcijo ministra za zdravje, in direktor onkološkega inštituta Janez Remškar sta se dogovorila, da naročita neodvisno strokovno mnenje, ki bo odgovorilo na vprašanje, ali je pogodba za sanacijo vodovoda na inštitutu v skladu z zakonom. Remškar v primeru ugotovljenih nepravilnosti v pogodbi, pod katero je sicer njegov podpis, napoveduje, da bo odstopil s funkcije generalnega direktorja onkološkega inštituta. Zakaj gre pogodba o sanaciji vodovoda v neodvisno strokovno presojo? Tako so se odločili na ministrstvu v soglasju z vodstvom onkološkega inštituta, ker bi morali vodovod čim prej sanirati, pa se zaradi zapletov pri pogodbi in postopku razpisa to še ni zgodilo. Poleg tega onkološki inštitut ni zadovoljen z nekaterimi zadevami, pogodbo pa so zaradi suma nekaterih koruptivnih dejanj pri razpisu poslali tudi državnemu tožilstvu. Kaj želita preveriti ministrstvo in vodstvo inštituta? Ker po besedah Erjavca na vprašanje, ali je pogodba sklenjena na zakonit način, ni mogoče odgovoriti na podlagi interpretacij ministrstva za zdravje in onkološkega inštituta, so se odločili za neodvisno strokovno mnenje, ki bo razjasnilo zakonitost postopka razpisa in pogodbe. Kaj bodo na ministrstvu in inštitutu storili v zvezi s sumom koruptivnih dejanj? To je stvar državnega tožilstva, Erjavec pričakuje, da bodo prijavo ustrezno obravnavali. Kaj naročilo dodatnega mnenja o postopku in pogodbi pomeni za bolnike? "Zavedam se, da bolniki potrebujejo saniran vodovod, zato se bom trudil, da bomo čim prej prišli do tega mnenja. Če bo iz njega izhajalo, da postopek ni bil v skladu z zakonom, bomo pripravili nov razpis, kot to določa zakon," pojasnjuje Erjavec in dodaja, da bodo neodvisnega strokovnjaka, ki bo preveril ustreznost postopkov in pogodbe, izbrali čim prej. Kdaj lahko torej pričakujemo neodvisno strokovno mnenje? Erjavec: "Najpozneje v enem mesecu." Bo kdo na ministrstvu za morebitne ugotovljene nepravilnosti odgovarjal? Da, pravi Erjavec. Zakaj je Janez Remškar kot direktor onkološkega inštituta pogodbo kljub pomislekom, ki jih je, kot pravi, imel, ker ni bila "na ključ', vseeno podpisal? Zakaj so ukrepali šele po medijskem razkritju domnevnih nepravilnosti?

Obstaja dokument, ki dokazuje, da je od vsega začetka želel pogodbo "na ključ", vendar so bila v tedanjem času pojasnila ministrstva, da "to ne gre", pojasnjuje Janez Remškar. Ob tem je Remškar pojasnil, da je tudi na seji sveta svet onkološkega inštituta opozoril, da mu ne ustreza, da projekt ni "na ključ", sploh ker je to velik poseg na inštitutu in tudi odpira možnost dodatnih aneksov. Kaj bo Remškar storil v primeru, da bo strokovno mnenje pokazalo, da gre za nezakonito pogodbo? Bo odstopil? Brez dvoma, odgovarja Remškar. Kaj sledi, če bodo ugotovili, da je pogodba nezakonita? Nov razpis, nezakonite pogodbe namreč ni mogoče uresničevati.

Ne spreglejte