Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Petek,
22. 12. 2017,
11.54

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,88

2

Natisni članek

božič sneg vreme

Petek, 22. 12. 2017, 11.54

6 let, 3 mesece

Po božiču prihaja sneg

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,88

2

hoja sprehod sneg | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Danes bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Ponekod po nižinah bo zjutraj in dopoldne megla ali nizka oblačnost, ki se bo lahko ponekod zadržala večino dneva. Megla se bo po nižinah in ponekod pri morju zadrževala tudi okoli božiča.

Danes se bo predvsem v Ljubljanski kotlini večino dneva zadrževala megla. Najvišje dnevne temperature bodo v krajih z dolgotrajno meglo malo pod 0, drugod od 2 do 7, na Primorskem do 10 stopinj Celzija, napovedujejo na agenciji za okolje (Arso).

Tudi konec tedna se bo nadaljevalo obdobje suhega vremena, ki ga bo zaznamovala izrazita temperaturna inverzija. V višinah se je že danes začelo segrevati, po nižinah pa bo vztrajal hladen zrak. V soboto bo precej jasno, več oblačnosti pa bo v vzhodni Sloveniji. Ponekod po nižinah bo megla ali nizka oblačnost, ki se bo lahko zadržala tudi večji del dneva, proti večeru bo mogoča tudi ob morju. Najnižje jutranje temperature bodo od -4 do -1, ob morju okoli 1, najvišje dnevne v krajih z dolgotrajno meglo okoli 0, drugod od 2 do 6, na Primorskem do 11 stopinj Celzija.

V nedeljo bo pretežno jasno. V višjih legah bo razmeroma toplo. Na okoli 1500 metrov se bo ogrelo kar do 8 stopinj Celzija. Zelo topla zračna masa do tal večinoma ne bo segla. Toplo in večinoma sončno vreme bo odlično za obisk hribov in smučišč. Po nižinah bo pogosta megla, ki se bo čez dan le počasi razkrajala. V nekaterih kotlinah se lahko megla zadrži večji del dneva, a že skok na bližnji hrib bo verjetno dovolj za nekaj sončnih žarkov. Temperatura bo zato v krajih z dolgotrajnejšo meglo okoli 0 stopinj Celzija, predvsem v vzhodni Sloveniji, kjer bo megle manj, bo med 5 in 10 stopinj Celzija. Zelo toplo bo tudi na Primorskem, od 10 do 12 stopinj Celzija.

Kljub otoplitvi prave odjuge v gorah ne bo. Ker bo zrak razmeroma suh, se bo sneg talil le na prisojah. Snežna odeja je v visokogorju in sredogorju kar debela. Nevarnost snežnih plazov je 2. stopnje.

Božični dan prinaša spremembo

Sprememba vremena prhaja na božični dan, ko se bo najprej pooblačilo na Primorskem, kasneje pa tudi v osrednji Sloveniji. Rahle padavine bodo predvsem ponekod v Posočju ter v hribih Notranjske in severne Primorske. Zjutraj bo ponekod še megleno. Čez dan bo ponekod zapihal jugozahodni veter. Večinoma jasno vreme bo ostalo na vzhodu in v gorah.

V torek se bo oblačnost odebelila in na zahodu države bo po nižinah začelo rahlo deževati. Padavine na zahodu se bodo nekoliko okrepile. Meja sneženja bo na nadmorski višini med 600 in 900 metrov nad morjem.

Kako beli božiči so bili v preteklosti:

 
Pošlji članek prijatelju kot zasebno sporočilo:
 
Ne spreglejte