SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pličanič: Z oceno političnega dometa obsodbe Janše treba počakati do pravnomočnosti sodbe

3

termometer

Minister za pravosodje Senko Pličanič tudi danes ni želel konkretno komentirati obsodbe prvaka SDS Janeza Janše.

Je pa poudaril, da tudi za Janšo velja domneva nedolžnosti, dokler ni pravnomočno obsojen. Zato je do pravnomočnosti sodbe po mnenju Pličaniča treba počakati tudi s komentarji o političnem dometu sredine obsodbe Janše na prvi stopnji.

Ni želel ocenjevati političnih posledic obsodbe Pličanič pred današnjo sejo vlade tako ni želel ocenjevati političnih posledic obsodbe vodje opozicije Janše v zadevi Patria. Prav tako se ni izrekal o napovedi Janše, da bo za izpodbijanje sodbe poleg pravnih uporabil vsa politična sredstva.

Je pa Pličanič, ki je bil pravosodni minister tudi v Janševi vladi, poudaril, da za vsakega velja domneva nedolžnosti, dokler ni pravnomočno obsojen. In Janša ni, je pristavil.

Ob novinarskem komentarju, da so Janšo številni pozivali k odstopu ob ugotovitvah protikorupcijske komisije, ob obsodbi na prvi stopnji pa ne, pa je Pličanič spomnil, da je od izreka sodbe minil le en dan. Tako je treba po njegovih besedah še počakati na to, kaj se bo po sodbi dogajalo v slovenskem političnem prostoru.

Tudi sodstvo mora "spoštovati odločitve zakonodajne veje oblasti" Pličanič tudi v luči aktualnih razprav o težavah v pravosodnem sistemu ne želi komentirati nekaterih mnenj - tako privržencev Janše in opozicije kot nekaterih strokovnjakov, da je sodišče Janšo obsodilo brez konkretnih dokazov. Ne more namreč komentirati odločitev sodstva, ki je "samostojna veja oblasti in katerega odločitve je treba spoštovati", je pojasnil. In tako po njegovih besedah velja tudi v obratni smeri. Torej, da mora tudi sodstvo "spoštovati odločitve zakonodajne veje oblasti".

Vlada sicer ravno na današnji seji potrjuje zavezo, ki so jo za izboljšanje stanja v sodstvu v torek podpisali premierka Alenka Bratušek, pravosodni minister Senko Pličanič in predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša. Pličanič je danes ponovil oceno, da gre s podpisom zaveze za zgodovinski dogodek.

Sodstvo in vlada sta se zavezala h konkretnim ukrepom, ki bodo izvedeni v času enega leta po podpisu zaveze.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin