SiolNET. Novice Slovenija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Planet TV: Trideset tisoč Slovencev poseduje 120.000 kosov orožja

4

termometer

Skorajda ne mine teden brez novic o strelskem napadu v Združenih državah Amerike, v zadnjem času tudi o vroči razpravi o pravici do nošenja orožja.

Za Američane je to ena temeljnih pravic, zapisana celo v ustavo. Kako pa je pri nas? V zadnjih letih so zrasla številna in vedno bolj obiskana strelišča. Vseeno število oboroženih Slovencev ne narašča, je pa v porastu streljanje s sposojenim orožjem.

Trideset tisoč Slovencev poseduje 120.000 kosov orožja, med katerega statistike sicer uvrščajo tudi bodala in buzdovane. Vsako leto je izdanih novih šest tisoč dovoljenj. In tako se marsikomu uresniči želja iz rane mladosti.

"Eden ima izkušnje, pa drugi ima orožje, pa tretji je nekaj podedoval, in tako naprej, torej da orožje kar je prisotno med Slovenci, res pa da ta tema ni prisotna," pravi ljubiteljski strelec Darko Bulat.

Razen ko je v akciji Rajmond Debevc na katerem od prvenstev. Športno strelstvo ima tudi sicer bolj živahno in bogato zgodovino, ki sega par stoletij oziroma še par desetletij nazaj.

Ob športnih strelcih so vojaki in drugi uniformirani profesionalci tisti, pri katerih je posest orožja samoumevna. Interes pa je še marsikje in na streliščih lahko strelja vsak.

Če pa posameznik hoče imeti orožje tudi doma, mora izpolniti šest pogojev, da lahko dobi dovoljenje za orožje ali orožni list. In s tem orožjem praktično ne prihaja do zločinov.

Slovenci smo tako v dojemanju orožja pa tudi v sami uporabi skoraj popolno nasprotje Američanov, ki z njim rešujejo vse več svojih težav.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin