SiolNET. Novice Slovenija
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Petletnica delovanja vzpenjače na Ljubljanski grad

1

termometer

Tirna vzpenjača na Ljubljanski grad je svoje prve potnike popeljala na današnji dan pred petimi leti, do zdaj pa se je z njo popeljalo že več kot milijon obiskovalcev.

Ob zgornji postaji vzpenjače na gradu so tako pripravili kratko slovesnost, ves dan pa so otroke čakala prijetna presenečenja v družbi grajskega zmaja Francija.

Ideja za vzpenjačo se je rodila že pred 200 leti Ideje za vzpenjačo na grad so sicer stare že več kot 200 let. Kot pojasnjujejo v Javnem zavodu Ljubljanski grad, je že nekdanji ljubljanski župan Ivan Hribar leta 1897 v svojem pismu o pobudi za odkup gradu in dogovoru o ogledu izgradnje dvigala takratni Avstro-Ogrski oblasti zapisal, da bi bil grad, če se napravi nanj dvigalo, prav dobro obiskan. Ideje o prevoznem sredstvu na grad so se rojevale tudi v 20. stoletju, zadnji projekt pa je stekel v letu 2005.

Prepeljanih že več kot milijon potnikov Festival Ljubljana, ki je do začetka letošnjega leta upravljal z gradom, je vzpenjačo začel graditi marca 2006, 22. decembra tistega leta pa so prejeli uporabno dovoljenje. Vzpenjača je začela voziti 28. decembra, v prvih šestih dneh se je z njo v obe smeri peljalo 31.250 potnikov. Lani so na grad pripeljali milijontega potnika. Letos avgusta so s 44.485 pripeljanimi potniki zabeležili mesečni rekord, dnevni rekord pa so dosegli 20. avgusta, ko so na grad pripeljali 2137 potnikov, pojasnjujejo v Javnem zavodu Ljubljanski grad, ki je z vzpenjačo začel upravljati v začetku leta.

Vzpenjača je prijazna do narave, okolja in potnikov Kot poudarjajo v zavodu, je uporaba tirne vzpenjače prijazna za naravo, okolje in potnika. Kabina sprejme do 33 potnikov, vzpenjača pa višinsko razliko slabih 70 metrov prevozi v eni minuti.

Vzpenjača, ki ima spodnjo postajo nasproti osrednje ljubljanske tržnice na Krekovem trgu, obratuje vse dni v letu, od oktobra do februarja od 10. do 21. ure, od marca do septembra pa od 9. do 23. ure. V času večjih dogodkov ali predhodnega naročila pa obratovalni čas vzpenjače tudi podaljšajo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin