Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 7. 2008,
8.59

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 18. 7. 2008, 8.59

8 let, 5 mesecev

Peče: Če se Cukjati javno ne opraviči, bom odstopil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Sašo Peče je napovedal, da bo v primeru, če se predsednik DZ France Cukjati javno ne opraviči zaradi načina vodenja četrtkove seje, ponudil odstop z mesta podpredsednika.

Kot je poudaril Peče, DZ postaja servis vlade, opozoril pa je tudi, da se oblast v Sloveniji po njegovo zlorablja. Ministrov ni bilo, čeprev bi jh moralo biti 16 Peče je v četrtek med vodenjem seje DZ zaradi odsotnosti vseh ministrov - čeprav je vlada pisno zagotovila sodelovanje 16 izmed njih - odredil 15-minutno prekinitev, predsednik DZ Cukjati pa je zatem vseeno nadaljeval z vodenjem seje namesto njega.

Peče se za svojo odločitev o prekinitvi sklicuje na 73. člen poslovnika DZ, ki govori o tem, tako Peče, "da lahko predsedujoči prekine sejo, kadar to oceni, in da predsedujoči razlaga poslovnik".

"Cukjati je kršil ustavo" Kot je pojasnil Peče, je Cukjati s svojim dejanjem kršil ustavo, sledil pa programu SDS. Poleg tega pa naj bi ga Cukjati s tem tudi osebno diskreditiral, saj je mimo kakršnega koli posveta "zrušil dogovor o 15-minutnem odmoru, nadaljeval sejo in s tem omogočil, da se je odvila še ena farsa državnega zbora".

"Janša si je v popolnosti podredil delo DZ" Kot je ocenil poslanec Lipe, si je premier Janez Janša v zadnjih dveh letih "v popolnosti podredil delo državnega zbora". V svojem dopisu predsedniku DZ pa je Peče zapisal, da "v kolikor se mi ne boste javno oz. na naslednji seji državnega zbora opravičili, bom smatral, da želite nadaljevati vodenje sej po diktatu predsednika vlade".

Kot je dodal na novinarski konferenci, v kolikor predsednik DZ "ne prizna svoje napake" in "ne preneha s podrejanjem celotne zakonodajne veje oblasti predsedniku vlade, po mojem trdnem prepričanju predsednik DZ omogoča podreditev parlamenta vladi RS".

"Vsi vemo, kakšna bo reakcija predsednika DZ" Na novinarsko vprašanje, ali bo v primeru opravičila s strani Cukjatija umaknil svojo napoved o odstopu, je Peče dejal, da "vsi vemo, kakšna bo reakcija predsednika DZ".

Cukjati: Pečetova zahteva je v nasprotju s poslovnikom Cukjati je že pred zadnjo Pečetovo tiskovno konferenco dejal, da Peče napačno razume 73. člen. "Jaz sem prekinil vaše predsedovanje in sem ga prevzel," je dejal in dodal, da je zahtevati, da so navzoči vsi ministri ali tudi predsednik vlade pri posamezni točki, v nasprotju s poslovnikom. "Če bi tako sklenil DZ na proceduralni predlog, bi to lahko storili, vi pa ste to storili samovoljno," je še dejal Cukjati.

Cukjati: Peče citira samo del poslovnika

Predsednik DZ France Cukjati je v odzivu pojasnil, da pisma podpredsednika DZ Saša Pečeta ne more šteti kot odstopno izjavo. Kot je povedal Cukjati, ni od Pečeta dobil nobene odstopne izjave, pač pa "neko pismo, v katerem bi lahko zaznal nezadovoljstvo gospoda Pečeta do mnogih stvari v DZ".

Cukjati: Moja odgovornost je, da seja normalno teče Cukjati sicer dopušča možnost, da se bo Peče premislil. Pojasnil pa je, da se ne more opravičiti, saj je njegova odgovornost, da seja normalno teče. "Tako je tudi v prejšnjem mandatu gospod Pahor ravnal, da je neprestano bedel, kako seja teče," je dodal.

"Predsedujoči lahko sejo prekine samo v dveh primerih"

Peče si po Cukjatijevem mnenju napačno razlaga 73. člen poslovnika DZ oz. citira le njegov prvi odstavek. "Samo v dveh primerih sme predsedujoči po svoji presoji prekiniti sejo in to je, kadar v času glasovanja ugotovi, da DZ ni sklepčen ali pa če smatra, da je potreben sklic oz. posvet z vodji poslanskih skupin," je navedel. Nič od tega ni bilo, meni Cukjati, ki dodaja, da je Peče celo pogojeval nadaljevanje seje z večjo udeležbo poslancev in ministrov, za kar pa ni imel nobene poslovniške možnosti.

Cukjati: V DZ sta bili dve ministrici in osem državnih sekretarjev Ob tem predsednik DZ dodaja, da so bili v tistem času v dvorani prisotni ministrica za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Mojca Kucler Dolinar ter še osem državnih sekretarjev. Ti pa, tako Cukjati, v odsotnosti ministra enakovredno zastopajo ministrstvo oz. vlado.

Po Cukjatijevih besedah so za Pečetove reakcije sicer "neki drugi razlogi", ki "se bodo še pokazali".

Cukjati: Ni bilo prvič ... Predsednik DZ je poleg tega pojasnil, da to ni bil prvi primer, ko je predsednik predsedujočemu odvzel vodenje seje. Po Cukjatijevo se je to zgodilo pred dvema letoma, "ko je predsedujoči kratko malo zapustil sejo in rekel: se bo kasneje nadaljevala. Brez razloga, brez ugotovitve, da to sme".

Cukjati je komentiral tudi Pečetove izjave, da naj bi DZ postal servis in podrejen vladi. Kot je spomnil, v nobenem mandatu ni bilo spora med vlado in DZ, "ker podpora vladi predstavlja pravzaprav politično stabilnost v državi". Po njegovo če ne bi bilo sodelovanja in podpore med vlado in DZ, "potem bi morala ali vlada biti odstranjena oziroma zamenjana ali pa bi imeli predčasne volitve". Kot je še spomnil Cukjati, se je v prejšnjem mandatu zgledno sodelovanje med večino v DZ in vlado LDS "zdelo povsem normalno".

Tanko: Pečetova ravnanja del načrtov opozicije

Za vodjo poslanske skupine SDS Jožeta Tanka je vse bolj očitno, da so ravnanja podpredsednika DZ Saša Pečeta del načrtovanih ravnanj dela opozicije, ki poskuša vnesti čim več zmede v delo DZ in v javnosti vzbuditi vtis, da je v državi vse narobe. Glede ravnanja predsednika DZ Tanko meni, da je ta potek seje vrnil v poslovniške okvire.

"Ker ne zmorejo poiskati vsebinskih argumentov in odgovorov na kakovostno delo in odlične rezultate koalicije, so namišljeno ustvarjeni 'pomembni' dogodki zelo priročni. To je pač njihov koncept," ocenjuje vodja poslanske skupine SDS v sporočilu za javnost.

Ne spreglejte