Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jan Tomše

Sreda,
1. 4. 2015,
9.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 1. 4. 2015, 9.33

8 let

Parlamentarna kuhinja z novim najemnikom: poslanci odslej na kitajski hrani

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Parlamentarna kuhinja dobiva novega najemnika. Prevzema jo kitajski podjetnik Lu Xianxhi, ki ima pri nas že dve restavraciji, zdaj pa bi rad za hrano svoje rodne dežele navdušil tudi naše poslance.

S koncem aprila se iz državnega zbora umika dolgoletni najemnik kuhinje Jože Opara, takoj po prvomajskih praznikih pa bo kuhalnico v stavbi, kjer dnevno dela 90 parlamentarcev in njihove podporne službe, z ekipo prevzel kitajski gostinec in podjetnik Lu Xianxhi. Xianxhi je na razpisu, h kateremu so v parlamentu povabili pet ponudnikov, zmagal s cenovno najugodnejšo in najbolj raznovrstno ponudbo jedi, ki jih namerava ponujati v parlamentarni menzi in restavraciji poleg te. Najemno pogodbo za kuhinjske in prehranjevalne prostore je sklenil za pet let.

Štirikrat osvojil prestižno nagrado zlati vok Xianxhi v gostinskem poslu ni novinec. V Sloveniji ima dve kitajski restavraciji, eno v Kranju, drugo v Slovenski Bistrici. Kuhati je začel že kot deček, pri pripravi enolončnic je pomagal ostareli mami, po srednji kuharski šoli pa je končal še gastronomsko akademijo v Nanjingu. Njegov talent za kuho na Kitajskem ni ostal neopažen. V rodnem mestu Shenzen je 44-letnik štirikrat osvojil zlati vok, prestižno nagrado, ki jo podelijo najboljšemu pripravljavcu jedi v ukrivljeni jekleni posodi, značilni za azijske kuhinje. Dvakrat je bil tudi mentor mladim kuharjem v izredno priljubljenem kitajskem resničnostnem šovu Nasiti gurmana, večkrat je pomagal z nasveti v priljubljeni kuharski televizijski oddaji Iz jezera v ponev.

Po odhodu v Evropo pred dobrim desetletjem je sprva delal kot avtoprevoznik, a kmalu spet zagrabil za ponev. Evropsko kuhinjo je spoznaval v Italiji, na Portugalskem in Madžarskem, preden je pred šestimi leti prišel v Slovenijo in z bratom, tudi kuharjem, v lastni restavraciji začel ponujati avtohtone kitajske jedi.

"Slovenski poslanci so predolgo časa jedli štruklje in dunajske zrezke s pomfrijem. Čas je za spremembo. Vesel sem,da jim bom lahko predstavil raznovrstne in okusne kitajske jedi. Vok je čudežno orodje, v katerem je hrano mogoče obdelati do popolnosti, in takšna sprememba bo v slovenskem parlamentu gotovo dobrodošla," je povedal Xianxhi, ki bo parlamentarno kuhinjo zavzel skupaj z 12-člansko ekipo kuharjev in pomočnikov, med katerimi je le en Evropejec, vsi preostali pa so njegovi rojaki.

Brez pikantnih jedi. Milan Brglez navdušen. Na vprašanje, ali namerava tudi v našem parlamentu ponujati le pikantne jedi, kot to počne v svojih restavracijah, kranjskem Ostrem labodu in slovenskobistriški Trmasti raci, Xianxhi odgovarja nikalno. "Ne, to je gostinski aranžma, ki mu ostajam zvest le v svojih lokalih za navadne ljudi. Za vaše angele naroda, kot poslancem pravimo pri nas na Kitajskem, že pripravljam niz nepekočih menijev. Bo pa seveda na voljo tudi kakšna bolj ostra jed. Povpraševanje po teh pričakujem predvsem ob dolgih parlamentarnih sejah in interpelacijah, ko se adrenalin v telesih povzpne visoko. Takrat želodcu prija kaj močnega."

Gostinec dodaja, da bo imel v redni ponudbi specialitete, ki so v Sloveniji posebej priljubljene: hrustljava raca po pekinško, juha s plavutjo morskega psa, juha z bambusom in gobami ter sladko-kisli piščanec.

Nad novim najemnikom je navdušen tudi predsednik državnega zbora Milan Brglez: "Ne stopiš dvakrat v isto reko, pravi vzhodnjaška modrost, in če to prenesem na našo parlamentarno kuhinjo, se lahko samo strinjam, da so spremembe dobrodošle. Veselim se prvega kitajskega obroka takoj po nastopu novega najemnika. Verjetno se bom čez prvomajske praznike pri hrani kar malo 'šparal'," nam je povedal vodja poslanske dvorane.

Zadrega z imenom Za zdaj ostaja neznano ime restavracije. Xianxhi pravi, da o tem razmišlja od prvega trenutka, ko je izvedel, da je bil izbran na razpisu. "Pri izbiri imena sem lahko precej bolj svoboden, kot bi bil na Kitajskem, kjer cenzura še vedno meša štrene. Razmišljal sem o imenih, kot sta Pri poštenjaku ali Odločilni glas. Ali pa bi šel v drugo smer, morda bi jo imenoval Moralni maček. Ne vem. Vprašati moram ženo, v naši družini ima ona bolj smisel za takšne stvari. Jaz raje blestim za štedilnikom."

Ne spreglejte