SiolNET. Novice Slovenija
0,82

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Pahor se je odločil, koga bo predlagal za namestnika predsednika KPK

0,82

termometer

Borut Pahor
Foto: Planet TV

Predsednik republike Borut Pahor se je po pogovoru z izbirno komisijo za izbiro namestnika predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) po preučitvi poročila izbirne komisije in razgovorih s kandidati odločil, da se bo javnosti kot kandidat za namestnika predsednika KPK predstavil Simon Savski. Predstavitev bo v četrtek.

Borut Pahor Novice Pahor z Erdoganom o nezakonitih migracijah

Predsednik Borut Pahor bo ukaz o imenovanju podpisal po javni predstavitvi, če bo Simon Savski tudi pred javnostjo upravičil visoka pričakovanja, so sporočili iz urada predsednika.

Pahor je 26. junija od članov izbirne komisije za izvedbo ponovnega postopka za izbiro namestnika predsednika KPK prejel poročilo o delu in seznam primernih kandidatov za funkcijo. Izbirna komisija je na seznam uvrstila štiri kandidate. Zorana Dimovića, Rajka Geriča in Jurčka Žmauca je ocenila kot primerne, Savskega pa kot zelo primernega.

Predstavitev v predsedniški palači 

Javna predstavitev kandidata Savskega bo v četrtek v predsedniški palači, predstavitev pa bo vodila generalna sekretarka urada predsednika republike Nataša Kovač.

Izbirna komisija je kot zelo primernega ocenila Savskega, ker je po njenem mnenju izkazal visoko stopnjo integritete, pokončno držo in jasno oblikovana stališča do posameznih vprašanj. Savski je univerzitetni diplomirani pravnik, diplomirani varstvoslovec in policist.

majniška deklaracija borut pahor Novice Pahor: Spremembe financiranja zasebnih šol so lahko še vedno neustavne #video

Novi namestnik bo imenovan za pet let

Na tretji javni poziv za namestnika predsednika KPK, ki ga je objavil urad predsednika republike, je do 12. junija prispelo osem kandidatur. Poleg omenjenih so se prijavili še Borislav Snedec, Vanja Jus, Patricija Muršič in Marjeta Tratnik Volasko, ki pa je kasneje odstopila od kandidature.

Predsednik republike lahko imenuje novega namestnika predsednika komisije zgolj izmed kandidatov, ki mu jih je posredovala izbirna komisija. Predsednik imenuje namestnika predsednika komisije v 30 dneh po prejemu poročila izbirne komisije, lahko pa javni poziv tudi ponovi.

Imenovanje novega namestnika predsednika KPK je potrebno, ker je Igorju Lambergarju 16. junija potekel mandat.

Roman Horvat Posel danes V času Pahorjeve vlade dobival posle z državo, zdaj je v osebnem stečaju

Komentarji

3

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • uporabnik51 / 10.07.2019. ob 17:27 +3 0

  KPK je brezzobi tiger in samo poskus dobrega vtisa. Prosim, ne utrujajte nas več s takimi novicami. Smo v obdobju teme in prosim, ne svetite nam brez potrebe v oči.

  +3 0
 • Astrolog / 10.07.2019. ob 16:56 +3 0

  Se lahko tolažimo, da imamo vsaj komisijo (KPK), morda so jo ustanovili zgolj zato, da se na področju korupcije ne bi nič spremenilo. Dober namen, nikakršni rezultati.

  +3 0
 • Astrolog / 10.07.2019. ob 16:58 +2 0

  Še pripomba. Če ima predsednik v svojem kabinetu tako veliko budilko, to najbrž pomeni, da včasih pod bremenom težkih odločitev malo zadrema.

  +2 0
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin