SiolNET. Novice Slovenija
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pahor: Odločitve ustanov pravne države moramo spoštovati

1

termometer

"V skoraj četrt stoletja dolgi politični praksi nikoli nisem, danes ne bom in tudi v prihodnje ne bom komentiral postopkov, ki tečejo pred ustanovami pravne države," je dejal Pahor.

Predsednik republike Borut Pahor je dan po izrečeni obsodilni sodbi v aferi Patria dejal, da "moramo kot demokratična in pravna država, ki želi vzgojiti tudi pravno kulturo, odločitve - postopkovne ali tiste, ki bodo dokončne - sprejeti in jih spoštovati, naj se z njimi strinjamo ali ne".

"Ljudje imamo pravico povedati svoje mnenje, a moramo biti previdni "V skoraj četrt stoletja dolgi politični praksi nikoli nisem, danes ne bom in tudi v prihodnje ne bom komentiral postopkov, ki tečejo pred ustanovami pravne države," je dejal. "Ljudje imamo pravico povedati svoje mnenje, a pri tem moramo biti tisti, ki imamo več politične moči in bi lahko dajali zgolj vtis, da poskušamo s svojimi izjavami kakor koli vplivati na sicer avtonomno vejo sodne oblasti, v svojih izjavah previdni," je poudaril.

Okoliščine, ki smo jim priča, razume kot "povečano tveganje za doseganje potrebne nacionalne enotnosti in sodelovanja vseh, ne glede na politično prepričanje, za izhod iz krize".

Vse je pozval k svobodnem izražanju svojega mnenja, "vendar na način, ki je spoštljiv do institucij pravne države in ki ne prizadene tistega, ki o isti zadevi misli drugače".

"Moramo pa tudi spoštovati tiste, ki mislijo drugače" Ljudje po njegovih besedah "o večini stvari mislimo in čustvujemo drugače". "In vendar moramo živeti kot skupnost," je opozoril. Njegova naloga je, kot je dejal, med drugim, da skuša "slovensko skupnost držati skupaj v teh zahtevnih časih, da se ljudje, čeprav mislimo in čustvujemo drugače, čeprav so med nami tudi nezaupanje in nesporazumi, potrudimo razumeti tistega, ki misli drugače, in da se postavimo v njegovo kožo". Potem nam bo lažje razumeti, da dvignjen glas, glasneje izgovorjen argument ali stališče zaradi tega ni nič bolj odmevno, je pojasnil.

Po njegovem prepričanju moramo "ohraniti strpnost in zahtevati, da drugi spoštujejo naše dostojanstvo, ki vključuje svobodno izražanje mnenj". "Moramo pa tudi spoštovati tiste, ki mislijo drugače, in njihovo dostojanstvo," je dodal.

Dejal je še, da je bil začetek njegovega predsedniškega mandata zahteven, a tudi "to transformacijo oblasti, ki smo ji bili priča že takoj na začetku mojega mandata, smo kljub vsemu opravili na zgleden način, tako da so bili vsi deležniki lahko zadovoljni vsaj s tem, da smo to opravili na miren, strpen, politično zrel način".

Meni, da smo Slovenci glede tega "dozoreli bolj, kot smo si sami sposobni priznati".

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin