Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 4. 2008,
15.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 8. 4. 2008, 15.21

8 let

Okoljsko ministrstvo spet z negativnim mnenjem računskega sodišča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Računsko sodišče je ministrstvu za okolje in prostor izreklo negativno mnenje pri izvajanju zakona o vodah in podzakonskih predpisov v obdobju 2002-2006.

Mnenje s pridržkom pa je ministrstvo dobilo pri podeljevanju koncesij za izvajanje dimnikarske službe in nadzoru nad njenim izvajanjem v obdobju 2004-2006. "Ne ve se, kakšno je stanje na področju voda" Kot je pojasnil predsednik računskega sodišča Igor Šoltes, je sodišče negativno mnenje o pravilnosti poslovanja ministrstvu pri izvajanju zakona o vodah v omenjenem obdobju izreklo zaradi pomanjkanja aktivnosti za ugotavljanje stanja na področju voda in nadzora.

Kje je ministrstvu spodletelo?

Tako ministrstvo med drugim ni pravočasno podrobneje predpisalo vsebine vloge za pridobitev vodnega dovoljenja, ni reševalo vlog za podelitev vodnega dovoljenja za različne vrste rabe vode, ni pripravilo začasnega načrta upravljanja z vodami, ni sprejelo predpisa o obliki in načinu vodenja podatkov v vodni knjigi in vodnem katastru ter ni pripravilo predloga kriterijev za določitev roka, načina in višine plačila vodne pravice.

Pri reviziji smotrnosti je računsko sodišče ugotovilo, da okoljsko ministrstvo ni vzpostavilo učinkovitega in preglednega sistema odmere vodnega povračila zavezancem ter zaračunavanja povračil za rabo vode končnim uporabnikom. Ocenilo je tudi, da ministrstvo ni vzpostavilo uspešnega in preglednega sistema financiranja aktivnosti, ki se nanašajo na odpravo problemov pri različnih rabah vode iz sredstev zbranega vodnega povračila ter ni uspešno reševalo problema vodnih izgub.

Milijonske razlike pri obračunavanju vode in ogromne vodne izgube

Konkretne posledice napak poslovanja ministrstva na prebivalstvu se po Šoltesovih besedah kažejo v razlikah pri obračunavanju vode na kubični meter. Te razlike so po njegovih besedah precejšnje. "Na podlagi ankete, ki smo jih izvedli med gospodarskimi javnimi službami, 28 zavezancev zaračunalo več kot 300 milijonov tolarjev preveč dajatev, 64 zavezancev pa za 417 milijonov tolarjev premalo," je pojasnil Šoltes in med problemi, ki so posledica napak pri poslovanju ministrstva, izpostavil tudi vodne izgube, ki so zelo velike.

Računsko sodišče je ministrstvu naložilo pripravo odzivnega poročila v 90 dneh in naložilo izvedbo vrste ukrepov, za izboljšanje poslovanja pa predlagalo priporočila.

V sedmih občinah se dimnikarska služba v letu 2006 sploh ni izvajala

Mnenje s pridržkom pa je računsko sodišče okoljskemu ministrstvu izreklo pri podeljevanju koncesij za izvajanje dimnikarske službe in nadzoru nad izvajanjem te službe obdobju 2004-2006. Sodišče je namreč ugotovilo vrsto nepravilnosti. Med drugim odločbe o izbiri koncesionarjev za izvajanje dimnikarske službe niso bile izdane pravočasno, v njih ni bilo določeno število potrebnih dimnikarjev, javni razpisi za dimnikarska območja, kjer se dimnikarska služba ni opravljala, niso bili izvedeni pravočasno, prav tako niso bila pravočasno pripravljena poročila o preveritvi kalkulativnih elementov in časovnih normativov za izvajanje dimnikarske javne službe.

Okoljsko ministrstvo ni vzpostavilo učinkovitega nadzora nad izvajanjem dimnikarske službe, v sedmih občinah se dimnikarska služba v letu 2006 sploh ni izvajala, za najmanj 11 drugih občin pa ministrstvo ni imelo podatkov, na kakšen način naj bi se izvajala dimnikarska služba.

Šoltes: Odločitev ustavnega sodišča ministrstva ne razbremenjuje Medtem pa je predsednik računskega sodišča Igor Šoltes poudaril, da odločitev ustavnega sodišča ne razbremenjuje ministrstva za okolje, da s strani računskega sodišča ugotovljene nepravilnosti odpravi.

"Poziv za Podobnikovo razrešitev ostaja" Ustavno sodišče je sicer zavrglo zahtevo za oceno ustavnosti in zakonitosti delov uredb o domnevno spornih okoljskih dajatvah. Kot je pojasnil Šoltes, ustavno sodišče ni vsebinsko odločalo o zahtevi računskega sodišča za oceno ustavnosti in zakonitosti. "Zato ta odločitev tudi ne bi smela vplivati na odločitev premiera Janeza Janše o vsebinskem odgovoru na naš poziv za razrešitev okoljskega ministra Janeza Podobnika," je zatrdil.

"Ministrstvo mora odpraviti nepravilnosti" Računsko sodišče zato opozarja okoljsko ministrstvo in ministra Podobnika, da je treba zagotoviti izvedbo ustreznih popravljalnih ukrepov, predvsem pa tistega, kar je sodišče poudarilo v porevizijskem poročilu. "Ministrstvo mora odpraviti nepravilnosti, ki smo jih ugotovili, vzpostaviti zakonito stanje na področju pobiranja taks in zagotoviti, da pride do poplačila preplačanih okoljskih dajatev," je dejal Šoltes.

Če Janša noče odstaviti Podobnika, naj ga "odnese" interpelacija

Sicer pa je danes Jožef Školč (LDS) predstavil pobudo za izredno sejo DZ, na kateri bi razpravljali o tem, da se premier ni odzval na poziv računskega sodišča o razrešitvi ministra Janeza Podobnika. Po Školčevih besedah bi bil najboljši možni način tak, kot ga je predlagalo računsko sodišče: da bi premier predlagal razrešitev ministra za okolje in prostor. Ker tega ni bilo, je bila druga možnost, da postopke za razrešitev z interpelacijo sproži opozicija.

LDS: Premier krši načela pravne države

"Z vidika LDS je pomembno, da opozorimo na to, da predsednik vlade krši načela pravne države s tem, ko tega ukrepa noče izvesti. Zato smo predlagali izredno sejo, ki lahko osvetli zahteve računskega sodišča in na kateri lahko ost uperimo proti predsedniku vlade, ki se dela, kot da zakoni zanj ne veljajo," je izpostavil Školč.

V Zares predloga LDS ne bodo podprli Iz poslanske skupine Zares pa so sporočili, da ne bodo prispevali podpisov k zahtevi LDS. V Zares namreč ne vidijo razloga, zakaj bi dali koaliciji priložnost, da bi z večinskim glasovalnim strojem sprejela sklepe, s katerimi bi upravičila legitimnost ravnanja predsednika vlade Janeza Janše oziroma njegovega neupoštevanja poziva računskega sodišča, je dejal vodja poslanske skupine Matej Lahovnik.

SD za javno izjavo glede Podobnika

SD soglaša z vsebino zahteve LDS za sklic izredne seje DZ, vendar predlagajo, da jo sopodpišejo kot javno izjavo opozicijskih strank, ne pa kot zahtevo za izredno sejo. "Dejstva so namreč tako nesporna, da moramo na njih opozoriti javnost. Ne pa dovoliti, da koalicija preglasuje našo zahtevo in odobri nesprejemljivo ravnanje predsednika vlade in ministra," je zapisal vodja poslanske skupine SD Miran Potrč.

Ne spreglejte