SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Okoljevarstveno soglasje za obnovo Plečnikovega stadiona

3

termometer

Družba Bežigrajski športni park v večinski lasti Joca Pečečnika je 30. maja dobila okoljevarstveno soglasje za obnovo Plečnikovega stadiona v Ljubljani.

Pri prenovi stadiona in gradnji ob njem se že vrsto let zatika zaradi nasprotovanja stanovalcev Fondovih hiš, ki so neuspešno poskušali ustaviti projekt tudi na ustavnem sodišču. Koordinacijski odbor stanovalcev Fondovih hiš obžaluje odločitev Agencije RS za okolje, ki je izdala okoljevarstveno soglasje. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, "se bo zaradi trmastega vztrajanja investitorja pri neuresničljivem projektu agonija propadajočega stadiona tako samo še podaljšala".

Pečečnik vesel soglasja, a začetka gradnje ne želi napovedovati Joc Pečečnik je v izjavi dejal, da so zelo veseli, da so dobili okoljevarstveno soglasje. "Dejstvo je, da smo z res najboljšo ekipo strokovnjakov v Sloveniji z različnih univerz in tudi zasebnih strokovnjakov pripravili projektno dokumentacijo, ki jo po navedbah kolegov trenutno Arso in vsi ostali uporabljajo kot zgled, kako mora biti dokumentacija pripravljena," je pojasnil Pečečnik.

Po njegovih besedah so zaverovani v strokovnost in profesionalnost, zato se tudi ne bojijo, da ne bi do konca izpeljali postopka pridobitve gradbenega dovoljenja. Pridobitev okoljevarstvenega soglasja je korak naprej, je prepričan Pečečnik. Ob tem pa opozarja, da to še ni dokončno, ker pričakujejo pritožbe in nagajanje s strani stanovalcev Fondovih hiš. Kot je dejal, želijo stanovalci nazaj dobiti zemljo in za to uporabljajo vsa možna sredstva, da bi preprečili gradnjo.

Začetek gradnje Pečečnik ne želi več napovedovati. "Ta država je res prava mavrica različnih zakonov, ki se lahko vmes še zamenjajo in prilagodijo glede na trenutne situacije," je dejal Pečečnik. Pričakuje, da bo okoljevarstveno soglasje pravnomočno v dveh do treh mesecih in da bodo potem dobili tudi gradbeno dovoljenje ter s tem premaknili projekt z mrtve točke.

"Uradniki so se izognili presoji ključnega vprašanja" Po mnenju koordinacijskega odbora so se uradniki pri izdajanju soglasja izognili presoji ključnega vprašanja, na katerega so jih izrecno opozorili stanovalci Fondovih hiš, in sicer, da ni mogoče izdati zakonitega okoljevarstvena soglasja, ki temelji na nezakonitem predpisu - občinskem podrobnem prostorskem načrtu (OPPN).

Koordinacijski odbor je prostorski akt neuspešno izpodbijal na ustavnem sodišču. Navedeno pomeni, da se morajo na izdano okoljevarstveno soglasje pritoževati tako dolgo, dokler katero od sodišč ne bo ugotovilo, da je OPPN nezakonit, kar bo seveda pomenilo tudi razveljavitev okoljevarstvenega soglasja, so pojasnili.

Uradniki se po mnenju koordinacijskega odbora prav tako niso hoteli vsebinsko ukvarjati z očitnimi kršitvami režima varstva kulturne dediščine, ampak so se raje sklicevali na pozitivno mnenje zavoda za varstvo kulturne dediščine.

Svetniki že četrtič podaljšali družbeno pogodbo družbe Bežigrajski športni park Ljubljanski mestni svet je soglasje za ustanovitev družbe Bežigrajski športni park, športni marketing za obnovo Plečnikovega stadiona, dal na seji 1. oktobra 2007. Plečnikov stadion za Bežigradom naj bi skupaj obnavljali in upravljali Mestna občina Ljubljana, Olimpijski komite Slovenije ter podjetje GSA, poslovno svetovanje, v lasti Joca Pečečnika. Ker se je pridobivanje gradbenega dovoljenja za projekt zavleklo, so ljubljanski svetniki septembra lani že četrtič podaljšali družbeno pogodbo družbe Bežigrajski športni park.

Družba Bežigrajski športni park je leta 2009 na vabljenem mednarodnem natečaju izbrala rešitev biroja GMP iz Berlina, ki predvideva, da bodo zgodovinske elemente stadiona prenovili in ohranili takšne, kot jih je zasnoval Plečnik.

Novi objekti fizično in programsko ločeni od obstoječih Novi objekti, in sicer večnadstropna stavba s hotelom, športno kliniko in trgovinami ter niz stolpičev za poslovne prostore in bivanje, bodo fizično in programsko ločeni od obstoječih. Pod stadionom bo garaža za približno 2300 avtomobilov, predvideva izbrani projekt. Vrednost je bila takrat ocenjena na okoli 200 milijonov evrov.

Prebivalci Fondovih hiš od začetka projekta nasprotujejo vsaki pozidavi zelenice ob blokih pri ljubljanskem bežigrajskem stadionu. "Vedno smo vztrajali pri tem, da morajo Fondovi vrtovi ostati zelena površina, saj niso le pripadajoče zemljišče k stanovanjskim stavbam, ampak so tudi vplivno območje kulturnega spomenika, na katerem se ne sme graditi," so zapisali v današnjem sporočilu za javnost.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin