Odločitev o meji med Slovenijo in Hrvaško znana čez 10 dni

Arbitražno sodišče bo razsodbo o meji med Slovenijo in Hrvaško objavilo prihodnji četrtek, 29. junija.

Skladno s sporazumom bo sodišče določilo potek meje med državama na kopnem in morju, stik Slovenije z odprtim morjem in režim za uporabo ustreznih morskih območij.

Skladno s sporazumom bo sodišče določilo potek meje med državama na kopnem in morju, stik Slovenije z odprtim morjem in režim za uporabo ustreznih morskih območij. Foto: Tina Deu

Predsednik arbitražnega sodišča Gilbert Guillaume bo razsodbo predstavil v Palači miru v Haagu med 14. in 16. uro, sodba pa bo objavljena tudi na spletnih straneh, so sporočili s Stalnega arbitražnega sodišča v Haagu.

Dogovor za določitev meje med državama s pomočjo arbitraže sta slovenska in hrvaška vlada podpisali 4. novembra 2009 v Stockholmu, sodišče pa poleg predsednika Guillauma sestavljajo še člani Rolf Einar FifeVaughan LoweNicolas Michel in Bruno Simma.


Preberite še:


Skladno s sporazumom bo sodišče določilo potek meje med državama na kopnem in morju, stik Slovenije z odprtim morjem in režim za uporabo ustreznih morskih območij. Mejo morajo določiti na podlagi "pravil in načel mednarodnega prava", pri določitvi stika in režima za uporabo morskih območij pa za "dosego poštene in pravične odločitve" lahko upoštevajo še "pravičnost in načelo dobrososedskih odnosov".

Hrvaška arbitražo ignorira

Na Hrvaškem sicer že ves čas zatrjujejo, da za njih odločitev sodišča ne bo obvezujoča, glede na to, da je hrvaški sabor leta 2015 sprejel odločitev o odstopu od arbitražnega sporazuma. Razlog je bilo razkritje prisluhov pogovorov med arbitrom iz Slovenije Jernejem Sekolcem in tedanjo slovensko agentko Simono Drenik. Hrvaška je takrat ocenila, da je s tem prišlo do nepovratne kontaminacije postopka.

Slovenija je temu oporekala in tudi arbitražno sodišče je 30. junija lani odločilo, da je Slovenija sicer kršila arbitražni sporazum, da pa te kršitve niso bile takšne, da bi Hrvaška lahko izstopila iz sporazuma in da sodišče ne bi moglo sprejeti končne razsodbe. Sodišče je tako nadaljevalo delo, sicer v spremenjeni sestavi - po odstopu obeh nacionalnih arbitrov sta njuni mesti zasedla Rolf Einar Fife in Nicolas Michel. STA

Nekdanji diplomat in ustavni sodnik Ernest Petrič je sicer pred kratkim za Siol.net dejal, da Hrvati niso nikoli zanikali veljavnosti sporazuma, ampak le sestavo sodišča. Odločitev arbitražnega sodišča pa bo po njegovih besedah pravno zavezujoča in dokončna, s tem pa bo meja med državama pravno določena in dokončna.

Hravški premier Andrej Plenković je danes hrvaška stališča ponovil, torej, da Hrvaška nikakor ne bo zavezana z odločitvijo arbitražnega sodišča v sporu o meji. Je pa poudaril, da ostajajo odprti za pogovore s Slovenijo o vseh odprtih meddržavnih vprašanjih, vključno z mejo.

Erjavec: Pripravljenih kar nekaj scenarijev za implementacijo razsodbe arbitražnega sodišča

Karl Erjavec Foto: Jani Božič Zunanji minister Karel Erjavec je dejal, da ima MZZ v okviru medresorske skupine pripravljenih kar nekaj scenarijev v zvezi z implementacijo razsodbe arbitražnega sodišča. Poudaril je, da bo Slovenija odločbo spoštovala.

Dodal je, da v Bruslju prav tako poudarjajo, da je potrebno spoštovati mednarodne pogodbe, zlasti odločitve arbitražnih sodišč.

"Težko si predstavljam, da bi država, ki je članica Evropske unije, ki je članica zveze Nato, nenazadnje tudi organizacije Združenih narodov, ravnala v nasprotju s sprejetimi zavezami, mednarodnim pravom in arbitražno odločbo," je ob prihodu iz Luxembourga, kjer se je udeležil zasedanja zunanjih ministrov EU, dejal Erjavec.

Hrvaški mediji: Večji del Piranskega zaliva bo pripadel Sloveniji

Obravnave za določitev meje je arbitražno sodišče v Haagu sicer končalo že konec aprila letos.

Takrat so hrvaški mediji po neuradnih informacijah poročali, da naj bi bila odločitev arbitražnega sodišča podobna sporazumu Drnovšek-Račan, ki je večji del Piranskega zaliva dal Sloveniji, Hrvaški pa pustil morsko mejo z Italijo.

Miro Cerar Foto: Matej Leskovšek Na informacijo iz Haaga se je že odzval premier Miro Cerar, ki je dejal, da je razsodba za obe državi izjemnega pomena in gre za zgodovinsko odločitev, ki bo dokončno razrešila odprta mejna vprašanja. Ob tem zagotavlja, da bo Slovenija odločbo spoštovala, to pričakuje tudi od Hrvaške. Zatrdil je tudi, da je Slovenija pripravljena na implementacijo odločbe pripravljena. STA

 

Predsednik republike Borut Pahor je opozoril, da morebitna zaostrovanja odnosov in same retorike na koncu ne bi pomagala ne eni in ne drugi strani. "Vendarle vsi skupaj dobro vemo, da sporazumu in nalogi arbitražnega sodišča, da določi meje, ni alternative", je za TVS povedal Pahor. "Pričakujemo, da bo v skladu s točko 3b arbitražnega sporazuma sodišče določilo tako imenovani stik." Glede rešitve 26-letnega spora med Slovenijo in Hrvaško pa je Pahor poudaril, da imamo dve izbiri, ali si bomo pomagali z odločitvijo arbitražnega sodišča in šli naprej ali pa se bomo zatekli v kratkoročne rešitve, ki bi lahko našim otrokom precej zagrenile življenje. STA 

Ali boste ob morebitni neugodni odločitvi arbitražnega sodišča vseeno dopustovali na Hrvaškem?

 • Da. 37,15%
 • Ne. 35,46%
 • Dopust že sedaj načrtujem drugje. 22,29%
 • Ne bom šel na dopust. 5,10%

V političnih strankah poudarjajo pomen spoštovanja arbitražne sodbe

Na napoved arbitražnega sodišča v Haagu, da bo sodišče sodbo o meji med Slovenijo in Hrvaško objavilo 29. junija, so se odzvale nekatere slovenske politične stranke. Socialni demokrati in Združena levica poudarjata predvsem, da bo treba sodbo spoštovati.

Sorodne vsebine

Komentarji

10
 • Ratko / 19.06.2017. ob 18:51

  Dobili ne bomo nič, oziroma samo tisto, kar nam bodo Hrvati dali. Pa Erjavec in kompanija gor ali dol. Tako pač gre v razmerjih med "prijateljskima" sosedoma.

 • prerok / 20.06.2017. ob 06:42

  Mejno vprašanje bi moralo biti rešeno pred vstopom Hrvaške v EU, seveda, če bi imeli pametne in ne naivne politike, ki jih lahko vsaka Hrvatica nategne.

 • stanly / 19.06.2017. ob 16:37

  slabo, meja bi morala biti vsaj na Mirni in Savodruija je bila vedno v zgodovini del Piranske občine

Prikaži vse

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano