Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 7. 2012,
18.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 16. 7. 2012, 18.21

8 let

Novinarski organizaciji obsojata izsiljevanje in zlorabe novinarstva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Društvu novinarjev Slovenije in Združenju novinarjev in publicistov obsojajo ravnanja, katerih je osumljen dolgoletni novinar Vladimir Vodušek.

Kot so zapisali na spletni strani Društva novinarjev Slovenije, je Vodušek dolgoletni novinar, zato suma izsiljevanja, ki bo sicer še predmet nadaljnje preiskave, ni mogoče spregledati. Posebej zato, ker naj bi bil z informacijami, ki jih je imel, "izsiljeval osebne koristi v zameno za molk". Takšno početje je v novinarstvu popolnoma nesprejemljivo, navajajo v društvu.

Za novinarje še strožja merila Kot pojasnjujejo, Vodušek ni član Društva novinarjev Slovenije, a vseeno opozarjajo, da za novinarje pri spoštovanju etičnih načel, tudi ko gre za možen konflikt interesov, veljajo še višja oz. strožja merila od običajnih.

Ob tem poudarjajo, da za Voduška enako kot za vse ostale velja domneva nedolžnosti, dokler mu ni dokazano drugače. Tudi zaradi ugleda poklica je v interesu novinarstva, da institucije pravne države čim prej razčistijo vse okoliščine v primeru Vodušek, navajajo.

Vodušek je bil sicer ustanovni član Združenja novinarjev in publicistov. A kot opozarja predsednik združenja Igor Kršinar, Vodušek ni član združenja, pač pa je sodeloval samo pri ustanovitvi, pozneje pa se je razšel z nekaterimi ustanovnimi člani.

"V novinarstvu izsiljevanje nima česa početi" Kršinar je bil šokiran, ko je izvedel za Voduškovo aretacijo, in bo "zelo razočaran, če se bodo očitani sumi kaznivega dejanja izsiljevanja izkazali za resnične". Kot je poudaril, takega početja ne more odobravati in ga obsoja. "V novinarstvu izsiljevanje nima česa početi, pa četudi gre za izhod v stiski oziroma iz tragedije, povezane s poslovanjem medijske hiše," je zapisal v odzivu.

Sicer pa je presenečen zaradi odločitve preiskovalnega sodnika, ki je Vodušku pripor podaljšal za cel mesec. Takega ukrepa ni bil deležen nihče od največjih tajkunov, ki so zagrešili mnogo hujša kazniva dejanja gospodarskega kriminala, je opozoril. Zato je tudi resno zaskrbljen in rahlo skeptičen, ali bo pravna država kazensko preganjala tudi vodstvo Uniorja iz Zreč, ki naj bi ga po trditvah policije Vodušek izsiljeval zaradi spornih poslov.

Ne spreglejte