Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 4. 2008,
16.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 8. 4. 2008, 16.56

8 let

Nova neupravičena napredovanja na policiji?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Komisija za preprečevanje korupcije je vrhovnemu državnemu tožilstvu odstopila obvestilo o obstoju razlogov za sum 30 kaznivih dejanj zlorabe položaja in ponarejanja uradnih listin na policiji.

Kot je pojasnil predsednik komisija za preprečevanje korupcije Drago Kos, gre za sum navideznih napredovanj, ko naj bi uslužbenci napredovali na delovna mesta, na katerih niso nikoli delali. Na ministrstva za notranje zadeve so sporočili, da bodo odločitev o nadaljnjih ukrepih sprejeli po prejemu dopisa komisije. Finančno okoriščanje ali reševanje kadrovskih težav? Po Kosovih besedah naj bi fiktivno premeščanje potekalo tako, da so uslužbenci prejeli odločbe za delo na višjem delovnem mestu, vendar pozneje na njem niso nikoli delali. Takšna napredovanja naj bi potekala bodisi zato, da je nekdo prejemal višjo plačo in se pri tem okoristil, bodisi zato, da je policija z njimi reševala kadrovske težave.

"Gre za ponarejanje listin in zlorabo položaja"

Po Kosovih besedah bi lahko pri tovrstnih napredovanjih prišlo do dveh kaznivih dejanj. "Prvo je kaznivo dejanje ponarejanja listin, saj so morali za izdajanje odločb takšnih zaposlitev navajati napačne podatke, drugič pa bi lahko šlo za zlorabo položaja, ker so uslužbenci prejemali plačo za nekaj, kar niso delali". Pri tem dodaja, da krivda za to ni na policistih, pač pa na njihovih nadrejenih, ki so jim takšna napredovanja omogočali.

Na podlagi obvestil, ki jih je prejela komisija, je do zdaj ugotovila razloge za sum kaznivega dejanja v 15 primerih, po besedah Kosa pa bi bilo lahko po nekaterih ocenah takšnih primerov še več. "Vsaj 150," še pravi.

"Med osumljenimi so tudi znana imena iz policije"

Primeri, v katerih je bil do zdaj ugotovljen sum za kaznivo dejanje, so enakomerno razporejeni po celi Sloveniji, torej ne izstopa nobena policijska uprava, med njimi pa naj bi bilo mogoče najti tudi nekatera znana imena iz policije. Katera, Kos ni želel povedati, dejal pa je, da nekatera prihajajo tudi z generalne policijske uprave.

Zaradi teh ugotovitev je komisija ministru za notranje zadeve Dragutinu Mateju poslala dopis, v katerem mu predlagala, naj izvede celovit nadzor nad kadrovskimi postopki v policiji in jo v roku šestih mesecev seznani z ugotovitvami in ukrepi.

Ne spreglejte