SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

NLB z 12-milijonskim kreditom rešuje bosanskega tajkuna

3

termometer

NLB je lani bosanskemu tajkunu Hilmu Selimoviću odobrila 12,3 milijona evrov svežih posojil. Z novim posojilom je skupina NLB izpostavljenost do Selimovićevih podjetij povečala na 90 milijonov evrov.

Vsa Selimovićeva podjetja, ki jih financira NLB, so uvrščena v najslabši bonitetni razred E. Bančniki v to skupino uvrščajo komitente, za katere ocenjujejo, da sploh ne bodo poplačali posojil, katerih posojila imajo sporno pravno podlago in pri katerih plačilo obveznosti zamuja več kot 360 dni, v Dnevniku piše Suzana Rankov.

Hilmo Selimović, eden najbogatejših Bošnjakov, je v tranzicijskih letih z izdatno pomočjo tamkajšnje politike zgradil poslovni imperij, v središču katerega je Sarajevska pivara. Sočasno je rasla tudi zadolženost njegovih podjetij, po nekaterih informacijah naj bi znašala okoli 150 milijonov evrov. Nekatera podjetja so končala v stečaju, v drugih so bili delavski protesti, zaradi neplačevanja davkov pa je holdingu MIMS, prek katerega Selimović skupaj s sinom lastniško obvladuje poslovni imperij, davkarija celo večkrat v zadnjih letih blokirala račune.

NLB se sklicuje na varovanje poslovne skrivnosti V NLB konkretnih odgovorov na vprašanja niso podali, saj se sklicujejo na varovanje poslovne tajnosti in zaupnosti podatkov o komitentu. Potrdili so samo, da je Sarajevska pivara stranka NLB Skupine. Na vprašanje Dnevnika, kakšna je kreditna politika do komitentov, ki so razvrščeni v bonitetni razred E, so odgovorili, da od primera do primera preverijo, ali je stranka, ki ima plačilne in druge težave, primerna za prestrukturiranje. "Nova posojila, običajno za obratna sredstva, so lahko del rešitve prestrukturiranja, če analiza pokaže, da bo pričakovani rezultat take rešitve v ekonomskem smislu za banko boljši," so poudarili. Toda kot najbolj sporen bi se lahko izkazal namen posojila. Po podatkih, s katerimi razpolaga Dnevnik, je namreč šlo pri 12,3-milijonskem posojilu le deloma za financiranje nakupa surovin, torej za obratna sredstva, s katerimi banke pomagajo pri ohranjanju proizvodnje in si posledično povečujejo možnosti za poznejše poplačilo posojil.

6,7 milijona evrov namenili za poplačilo davkov Dobro polovico, natančneje kar 6,7 milijona evrov svežih sredstev, so namreč v državni NLB namenili za poplačilo že zdavnaj zapadlih davčnih obveznosti Sarajevske pivare v BiH. V NLB tega niso želeli komentirati. Ponovno so poudarili le, da so lahko nova posojila del rešitve prestrukturiranja.

Novo posojilo je dobilo tudi podjetje MIMS, prek katerega Selimović obvladuje druga podjetja in ki mu bosanski mediji že nekaj časa napovedujejo stečaj. V NLB torej niso reševali le dejavnosti Sarajevske pivare, ampak tudi njenega lastnika, piše Dnevnik. V NLB pravijo le, da se od informacij, da je podjetje tik pred stečajem, distancirajo.

Na NLB smo se obrnili za dodatna pojasnila v zvezi s kreditiranjem Selimovića. Odgovore še čakamo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin