Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 10. 2020,
6.16

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

111

Natisni članek

epidemija virus Koronavirus

Četrtek, 22. 10. 2020, 6.16

3 leta, 6 mesecev

V Sloveniji potrdili 1.663 novih okužb #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

111

V sredo smo v Sloveniji ob 6.215 opravljenih testih okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 1.663 ljudeh. To pomeni, da je bilo pozitivnih 26,76 odstotka vseh testiranih. Umrlo je pet ljudi, skupno torej že 207. Predsednik vlade Janez Janša je na Twitterju zapisal, da bodo številke še nekaj časa neizogibno visoke, a da zmoremo premagati koronavirus. Ob tem se je zahvalil vsem, ki upoštevajo nujne higienske, zdravstvene in druge omejitvene ukrepe, ki jih je vlada sprejela za zajezitev širjenja virusa.

Matjaž Jereb
Novice Jereb: V Sloveniji aktivno okuženih od 15 do 20 tisoč ljudi #video

Od začetka koronavirusne epidemije smo potrdili že 17.646 okužb, število okuženih na 100 tisoč prebivalcev pa se je v zadnjih 14 dneh povzpelo na 484. Trenutno imamo v državi 10.136 aktivnih primerov. V bolnišnicah se zdravi 357 ljudi, od tega 62 na intenzivni negi. S pomočjo ventilatorja diha 41 bolnikov. Najstarejši pacient, ki se zdravi na intenzivnem oddelku, ima 85, najmlajši pa 42 let. Včeraj je bilo na novo hospitaliziranih 61 ljudi. V domačo oskrbo so iz bolnišnic odpustili 32 bolnikov, je razvidno iz sledilnika za covid-19.

 

Potem ko smo v torek potrdili 1.503 nove okužbe, smo s sredinimi rezultati testiranj to številko presegli. Epidemiološke razmere v državi so vsak dan slabše. Slovenija namreč spada med države, kjer so v zadnjih 14 dneh potrdili največ novih okužb z novim koronavirusom na število prebivalcev, kažejo podatki Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC). Položaj je trenutno slabši le v štirih državah, v Franciji, Belgiji, na Nizozemskem in Češkem.

Najslabše na Gorenjskem

Vodja oddelka intenzivne terapije na ljubljanski infekcijski kliniki Matjaž Jereb je na današnji novinarski konferenci dejal, da je glede na ocene v populaciji v Sloveniji aktivno okuženih od 15 do 20 tisoč ljudi.

Število okužb je najmanjše v obalno-kraški regiji, ki je kot edina na oranžnem seznamu, a se tudi tam število okužb hitro povečuje. 14-dnevna pojavnost na 100 tisoč prebivalcev v tej regiji trenutno znaša 131. Gorenjska regija pa še naprej ostaja tista, ki ima največje število okuženih na 100 tisoč prebivalcev v zadnjih 14 dneh, in sicer kar 759, je podatke na današnji novinarski konferenci prestavila Maja Bratuša, namestnica vladnega govorca za covid-19.  

83383
Novice Poglejte, v katerih občinah je iz dneva v dan več okužb #video

Gantar za čimprejšnjo ustavitev javnega življenja

Minister za zdravje Tomaž Gantar je že včeraj na svojem Twitterju zapisal, da bi morali zaradi naraščanja okužb čim prej sprejeti popolno ustavitev javnega življenja. Pozneje pa je na popoldanski novinarski konferenci dejal, da nas povsem lahko skrbi, da je delež pozitivnih testov presegel 25 odstotkov, kar je velika številka in ne kaže na umirjanje epidemije. "Številke, o katerih govorimo, nas vse skrbijo," je dejal. "Skrbijo nas pa predvsem iz razloga, da še vedno opažamo, da se nedosledno držimo navodil, ki so edina merodajna oziroma edina, ki lahko privedejo do boljših rezultatov," je poudaril minister za zdravje.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je opozoril, da bodo šele čez deset do 14 dni vedeli, ali bodo ukrepi, ki jih je v zadnjih dneh sprejela vlada, učinkovali.  | Foto: STA , Minister za zdravje Tomaž Gantar je opozoril, da bodo šele čez deset do 14 dni vedeli, ali bodo ukrepi, ki jih je v zadnjih dneh sprejela vlada, učinkovali. Foto: STA ,

Tudi uradni vladni govorec Jelko Kacin je včeraj povedal, da je pozitiven vsak četrti test. "Rasteta nam tako število okuženih kot žal tudi delež okuženih, je ob tem dejal. Kacin je navedel tudi problematiko lokalnih žarišč.  "Po vsej državi, še posebej pa na Gorenjskem, ki ima med vsemi regijami trenutno najvišjo incidenco, se pojavljajo nova, lokalna žarišča. To so Železniki, Kranj, Kamnik, Jesenice pa tudi Novo mesto, Murska Sobota, Prevalje in Krško ter Škofja Loka," je naštel.

Predsednik vlade Janez Janša pa je na svojem Twitterju opozoril, da bodo številke še nekaj časa neizogibno velike, a kot je še zapisal, se po streznitvi v zadnjih dneh povsod po Sloveniji končno upoštevajo nujni higienski, zdravstveni in drugi omejitveni ukrepi. "Hvala vsakemu posebej," je ob tem dejal in še enkrat pozval k uporabi aplikacije Ostani zdrav.

Tek, ženska, rekreacija
Sportal Rekreacija in vrhunski šport dovoljena, ampak z omejitvami. Kakšnimi?

V veljavi novi omejitveni ukrepi

Sicer pa so danes začeli veljati novi ukrepi s področja ponujanja izdelkov in storitev ter športa, ki jih je vlada sprejela v torek. Frizerski in kozmetični saloni v rdečih regijah lahko pod določenimi pogoji sprejmejo več kot eno stranko hkrati, dostava hrane je mogoča le med 6. in 21. uro. 

Število oseb v zaprtih javnih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, je po novem omejeno na 20 kvadratnih metrov na posamezno stranko. To velja tudi za frizerske in kozmetične salone, ki so v rdečih regijah doslej lahko hkrati sprejeli le eno stranko ne glede na velikost poslovnega prostora. Poleg diskotek in nočnih klubov je po novem ponujanje storitev neposredno prepovedano tudi v kinematografih in kulturnih ustanovah, razen v galerijah, muzejih, arhivih in knjižnicah, ob upoštevanju omejitve ene osebe na 20 kvadratnih metrov.

 

Fitnesi v rdečih regijah ostajajo zaprti, enako kot gostinski lokali

V oranžnih regijah lahko gostinci hrano in pijačo strežejo med 6. in 21. uro, a le za mizami in ob upoštevanju varnostne razdalje. Povsod po državi pa je med 21. in 6. uro zjutraj odslej prepovedana dostava hrane in pijače in priprava te za osebni prevzem.

Rekreacija je medtem glede na ukrepe vlade dovoljena individualno, v družinskem krogu ali v skupinah do šest oseb ob upoštevanju trimetrske medsebojne razdalje, piše STA.

Tomaž Gantar
Novice Gantar: Zdravljenja bo deležen vsak bolnik, ki ga bo potreboval #video

 

Ne spreglejte