Četrtek,
28. 11. 2013,
14.53

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 28. 11. 2013, 14.53

8 let, 5 mesecev

Nekdanji v. d. agencije za varnost prometa Franc Pojbič pod lupo policije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Policija po naših informacijah nekdanjega šefa agencije za varnost v prometu Franca Pojbiča preiskuje zaradi sumov zlorabe uradnega položaja, povezanih z domnevnim prekoračenjem pristojnosti.

Po naših zanesljivih informacijah policija vodi predkazenski postopek proti nekdanjemu vršilcu dolžnosti direktorja agencije za varnost v prometu Francu Pojbiču.

Policija Pojbiča sumi zlorabe položaja v času, ko je vodil omenjeno agencijo. Šlo naj bi za prekoračitev pristojnosti v zvezi z izvajanjem neposrednega nadzora v šolah vožnje.

Zato naj bi policija po naših informacijah za potrebe izvedbe predkazenskega postopka preverjala, v katerih avtošolah in na podlagi katerih aktov je Pojbič, ko je bil vršilec dolžnosti, izvajal izredne strokovne nadzore. Policisti naj bi pregledovali tudi dokumentacijo, vezano na omenjene nadzore, in preiskovali, na kakšen način je agencija izvajala nadzore v posameznih avtošolah.

Poškodoval službeno vozilo Policija Pojbiča preiskuje tudi zaradi suma zlorabe uradnega položaja, domnevno povezanenega s poškodovanjem službenega vozila passat julija letos.

Pojbič naj bi popravilo poškodovanega vozila namreč poravnal s kreditno kartico v lasti agencije, o nastali škodi in popravilu pa bi moral obvestiti za to odgovornega v agenciji, česar pa ni storil. Policija naj bi v zvezi z domnevno zlorabo položaja konec septembra na agencijo naslovila prošnjo za posredovanje dokumentacije.

Pojbič naj bi se na prošnjo novega vršilca dolžnosti agencije Igorja Velova, naj pojasni podrobnosti v zvezi s popravilom vozila, med drugim branil z navedbami, da je šlo za tehnično okvaro zaradi obrabe delov na vozilu, ne za škodni dogodek, čeprav so obstoj škode, nastale ob trčenju, pozneje potrdili na servisu, kjer je bilo opravljeno popravilo.

Zaposlovanje mimo soglasja vlade Na Pojbiča sicer letijo tudi očitki, ki niso povezani s policijsko preiskavo, in sicer naj bi v času, ko je vodil agencijo, na sporen način, domnevno v nasprotju z določbami Zujfa, na mestu javnega uslužbenca zaposlil zunanjo osebo.

Da je šlo pri omenjeni zaposlitvi za napako agencije, naj bi sicer izhajalo tudi iz pravnega mnenja, ki ga je agencija naročila pri eni izmed ljubljanskih odvetniških pisarn.

Pojbič vse zanika Na policiji so nam pojasnili, da zaradi narave predkazenskega postopka, ki je tajen, konkretnih zadev ne želijo komentirati, a da gredo preiskave v aferi avtošole v več smeri. Na ministrstvu za infrastrukturo kaj več od tega, da sta agencija in direktorat pod drobnogledom, niso želeli povedati.

Nam je pa Pojbič v telefonskem pogovoru vse zapisano zanikal ter poudaril, da ga v zadnjih tednih poskušajo osebno diskreditirati.

Pojbič je sicer delo vršilca dolžnosti direktorja agencije za varnost v prometu opravljal do 14. avgusta letos, ko mu je potekel mandat.