Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
14. 6. 2014,
18.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 14. 6. 2014, 18.50

8 let

Na volitvah bi zmagal Miro Cerar, SDS druga, DeSUS tretji. Hud padec SD.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Le dva tedna po tem, ko je ustanovil stranko, bi Miro Cerar pobral skoraj tretjino glasov volivcev. 21 odstotkov glasov bi prejela SDS, na tretje mesto bi se uvrstil DeSUS. Sledita SD in NSi.

Na volitvah bi zmagala pred slabima dvema tednoma ustanovljena Stranka Mira Cerarja, podprla bi jo slaba tretjina (31,5 odstotka) tistih, ki bi odšli na volišča, kaže meritev javnega mnenja, ki jo je opravil Episcenter.

Dobro petino glasov (21,1 odstotka) bi na volitvah prejela v majski anketi prvouvrščena Slovenska demokratska stranka. Podpora stranki Janeza Janše se je glede na prejšnji mesec zmanjšala za slabi dve odstotni točki.

Socialni demokrati strmoglavili Volivci bi DeSUS namenili 7,5 odstotka glasov. To je sicer pol odstotne točke manj kot ob majski meritvi, a vseeno dovolj, da bi stranka Karla Erjavca na tretjem mestu prehitela Socialne demokrate, pri katerih sta se po slabem rezultatu na evropskih volitvah v vodstvu stranke ekspresno zamenjala Igor Lukšič in Dejan Židan.

Socialni demokrati bi tako prejeli le nekaj več kot sedem odstotkov glasov, to je deset odstotnih točk manj kot pred mesecem dni.

Vrata parlamenta ostajajo odprta za Novo Slovenijo (6,1 odstotka), stranki Ljudmile Novak je meritev pokazala enako podporo kot prejšnji mesec.

Bogovič s pol manj podpore kot maja Več kot pol manj glasov v primerjavi z majem bi na volitvah prejela Slovenska ljudska stranka (2,9 odstotka). Stranka Franca Bogoviča je sicer najboljša med tistimi, ki jim, sodeč po raziskavi, ne bi uspelo zasesti državnozborskih stolčkov.

Zavezništvo Alenke Bratušek, še ena novinka med strankami, ki je majske ankete ne zajemajo, saj je prejšnji mesec še ni bilo, bi prejelo 2,5 odstotka glasov.

Zavezništvo Bratuškove in Pozitivna Slovenija skupaj manj kot stara stranka Enak odstotek glasov podpore kot stranki Bratuškove je meritev seštela Združeni levici, medtem ko bi Pozitivna Slovenija prejela 1,8 odstotka glasov.

Razkol v Jankovićevi stranki je strankama, ki sta iz nje nastali, očitno odnesel nekaj volivcev, saj seštevek glasov Zavezništva Alenke Bratušek in Pozitivni Sloveniji (4,3 odstotka) ne dosega odstotka, ki ga bi maja prejela – takrat še enotna – PS (6 odstotkov).

Deset odstotkov jih ne ve ali pa nočejo povedati Episcenter je dober odstotek glasov – slab odstotek manj kot maja – nameril Solidarnosti, ki je pred dnevi s Socialnimi demokrati sklenila zavezo o skupnem nastopu v nekaterih volilnih okrajih po državi.

Liberalna demokracija je prejela odstotek glasov vprašanih, ki bi šli volit, pod odstotkom glasov pa so še ena mlada stranka, Verjamem Igorja Šoltesa, Državljanska lista, ki je pred dnevi dobila novega predsednika Bojana Starmana, in Slovenska nacionalna stranka.

Dobrih dvanajst odstotkov vprašanih bi bodisi oddalo glas kateri od drugih strank bodisi ne vedo, koga bi volili, ali pa tega niso želeli povedati.

Ne spreglejte