Na Sečovljah v prtljažniku odkrili Američanko

Včeraj ob 22.40 so policisti na mejnem prehodu Sečovlje ob vstopu v Slovenijo v prtljažniku osebnega avtomobila odkrili 23-letno državljanko ZDA.

Na mejnem prehodu Sečovlje so 23-letnici preprečili nedovoljen vstop v Slovenijo.

Na mejnem prehodu Sečovlje so 23-letnici preprečili nedovoljen vstop v Slovenijo. Foto: STA

Američanko so pred tem okoli 21.00 na mejnem prehodu Dragonja zavrnili, ker je prekoračila skupni čas bivanja v schengenskem območju.

Policisti so ji izdali kazen v višini 400 evrov, ki jo je tudi plačala, in jo vrnili na Hrvaško. Oglobili pa so tudi 20-letnega voznika, državljana Avstrije, zaradi pomoči tujcu pri poskusu nedovoljenega vstopa v Slovenijo.

Več primerov tihotapljenja ilegalnih prebežnikov

Policisti in kriminalisti sektorja kriminalistične policije Policijske uprave (PU) Koper so v prejšnjem tednu obravnavali več skupin ilegalnih prebežnikov, ki so se prek Slovenije skušali pretihotapiti v Italijo. Pri tem je policija kazensko ovadila več prevoznikov in vodičev.

V enem primeru so policisti v Kastelcu prijeli tri državljane Romunije (med njimi sta dva imela urejeno bivanje v Italiji), ki so v dveh vozilih skupno prevažali 15 državljanov Afganistana, ki niso izpolnjevali pogojev za vstop in bivanje v Sloveniji. Vsem trem Romunom so odvzeli prostost, preiskovalni sodnik pa je zanje odredil pripor. Državljani Afganistana pa so zaprosili za azil in so jih prepeljali v ljubljanski azilni dom, so danes sporočili s PU Koper.

Pripor in vrnitev na Hrvaško

V drugem primeru so policisti iz Ilirske Bistrice ustavili voznika italijanskega vozila, sicer pa državljana Kosova, ki je po glavni cesti iz Jelšan proti Ilirski Bistrici prevažal štiri državljane Kosova, ki prav tako niso izpolnjevali pogojev za vstop in bivanje v Sloveniji. Voznik je po zaslišanju pri preiskovalnem sodniku končal v priporu, državljane Kosova pa so vrnili na Hrvaško.

V tretjem primeru so bistriški policisti ustavili voznika albanskega vozila, ki je po glavni cesti Starod-Podgrad prevažal tri državljane Albanije, ki niso izpolnjevali pogojev za vstop v državo. Za enega je Avstrija razpisala evropski nalog za prijetje, zato so ga privedli v Koper k preiskovalnemu sodniku, ki je zanj po zaslišanju odredil pripor. Druga dva Albanca so vrnili hrvaškim varnostnim organom, saj sta imela izrečeno prepoved vstopa v schengensko območje. Za voznika, državljana Albanije, pa je bil po zaslišanju odrejen pripor.

Bežal pred policijo in trčil v hišo

V četrtem primeru so italijanski organi v nedeljo slovenskim kolegom vrnili 12 državljanov Afganistana, ki so jih prijeli na območju Opčin in so po zaključenem postopku pri slovenskih organih zaprosili za azil. Policija primer še raziskuje, sledi pa kazenska ovadba zoper neznanega voznika kombiniranega vozila.

Na obmejnem območju se je odvil tudi peti primer, ko je voznik avtomobila iz Slovenije pripeljal v Bazovico in pred italijansko policijo bežal proti notranjosti Italije, dokler ni izgubil nadzora nad vozilom in trčil v hišo. V vozilu je prevažal tri državljane Kosova, med njimi je bila huje poškodovana nosečnica.

Tudi taksistka končala v priporu 

Bistriški policisti pa so danes zjutraj pri Jelšanah prestregli še pet državljanov Turčije in mladoletnega državljana Kosova. Policijo je poklicala voznica taksija in povedala, da sta skupaj z drugim voznikom taksija v vozilo naložila omenjeno šesterico. Policijo pa je poklicala le zato, ker je v bližini opazila policijsko patruljo, ki jo je zasledovala. Voznica se kljub samoprijavi ni izognila odvzemu prostosti, medtem ko bodo prebežnike vrnili na Hrvaško.

Policisti so ugotovili, da je voznica taksija že novembra lani izvršila prevoz treh ilegalcev z območja Jelšan do Ljubljane, v začetku aprila pa je pomagala pri urejanju prevoza ilegalnim prebežnikom tako, da je na območje Ilirske Bistrice napotila tri voznike taksijev, ki so potem na območju Jelšan naložili skupno osem ilegalcev. Policija bo zoper vse osumljene voznike taksijev - poleg osumljene Slovenke gre za dva državljana Slovenije, državljana Srbije in državljana Bolgarije - podala kazensko ovadbo.

Na PU Koper sicer v zadnjem mesecu zaznavajo ponovno povečanje pritiska organiziranega tihotapljenja prebežnikov. STA

Sorodne vsebine

Komentarji

2
  • norimax / 15.05.2017. ob 18:07

    Le kako, če pa na meji gledajo samo dokumente.....

  • mrdezan / 15.05.2017. ob 15:06

    Migrant bi jo odnesel brez kazni in z dovoljenjem za bivanje v SLO. Se stanovanje in socialne prejemke bi prejemal. Aja ups, saj to je ze.

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano