SiolNET. Novice Slovenija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na Rakovniku slovesnost ob prihodu relikvij svetnika Janeza Boska

2

termometer

Na Rakovniku v Ljubljani pripravljajo osrednjo romarsko slovesnost ob prihodu relikvij svetnika Janeza Boska v Slovenijo.

Ob sprejemu relikvij ustanovitelja katoliškega reda salezijancev, ki potujejo po vsem svetu, popoldne pripravljajo kulturni program s folklorno skupino in harmonikaši, nato pa bo mašo vodil ljubljanski nadškof Anton Stres.

Relikvije so že sprejeli v številnih krajih po Sloveniji Relikvije svetnika so v Slovenijo 1. maja prišle iz Avstrije, po številnih slovenskih krajih v vseh škofijah pa bodo potovale do 17. maja. Tako so jih med drugim že sprejeli v Mariboru, Ankaranu, Cerknici, Celju, na Bledu ter tudi v romarskih središčih na Brezjah in na Kureščku. Obiskale pa bodo tudi Ptuj, Novo mesto, Mursko Soboto in Veržej.

Salezijanci, hčere Marije Pomočnice, salezijanci sotrudniki in Združenje Marije Pomočnice ob tem pripravljajo številne dogodke predvsem v krajih, kjer delujejo. Svoj delež pri pripravi dogodkov pa prispevajo tudi slovenski škofje.

Med mnogimi srečanji so nekatera načrtovana tudi za posamezne skupine. Tako so v vsaki škofiji pripravili srečanja mladih, v soboto pa je na Rakovniku potekala tudi prireditev Čarno jezero za osnovnošolce in otroške pevske zbore.

Bosko pomagal mladim pri izobraževanju in iskanju dela Posmrtni ostanki Janeza Boska potujejo po svetu že štiri leta v okviru priprav na 200. obletnico svetnikovega rojstva, ki jo bodo obeležili poleti 2015. Do takrat bodo obiskali 130 držav na vseh petih celinah.

Bosko je v času industrijske revolucije kot duhovnik deloval v italijanskem mestu Turin, kamor je s trebuhom za kruhom prihajalo veliko mladih. Boj za preživetje jih je silil tudi v krajo, Janez Bosko pa se jim je odločil pomagati pri izobraževanju in iskanju dela. V oratoriju, kot je poimenoval svojo vzgojno ustanovo, je zbiral na tisoče mladih. Da bi se njegovo delo za mlade nadaljevalo, je leta 1859 ustanovil redovno družbo salezijancev.

Salezijanci, ki se po svetnikovem zgledu posvečajo predvsem vzgojnim in pastoralnim dejavnostim za mlade, v Sloveniji delujejo od leta 1901. Takrat so najprej prišli ravno na Rakovnik v Ljubljani. Danes med drugim vodijo župnije, mladinske centre ter več drugih projektov, namenjenih predvsem mladim. V Želimljem pa vodijo tudi eno od štirih zasebnih gimnazij pri nas.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin