Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 7. 2018,
8.48

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

Natisni članek

uspeh Slovenija Blockchain

Torek, 10. 7. 2018, 8.48

5 let, 9 mesecev

Na političnem forumu ZN opazen uspeh Slovenije pri doseganju razvojnih ciljev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11
Združeni narodi | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na sedežu ZN v New Yorku se je danes začel politični forum na visoki ravni o doseganju ciljev trajnostnega razvoja Agende 2030, ki se ga udeležuje tudi nekdanji predsednik Danilo Türk, v sredo pa bo na stranskem dogodku slovenska vlada in platforma SunContract predstavila razvoj tehnologije blokchain.

Naslovna tema foruma je Transformacija v smeri trajnostnih in odpornih družb, udeleženci foruma pa bodo posebej pregledali napredek v smeri uresničevanja šestih od skupaj 17 razvojnih ciljev agende 2030.

Med drugim dostopnosti vode in sanitarij za vse, energije, trajnostni razvoj mest, trajnostna potrošnja, zaščita ekosistemov in utrjevanje partnerstev za razvoj. Ob koncu foruma 18. julija bo sprejeta ministrska deklaracija.

Slovenija na visokem osmem mestu

Zadnje poročilo o doseganju ciljev trajnostnega razvoja agende 2030 za leto 2018 z naslovom Globalna odgovornost Slovenijo med 156 državami, v katerih merijo indeks doseganja ciljev, uvršča na visoko osmo mesto.

Poročilo o doseganju 17 razvojnih ciljev agende sta že tretje leto zapored pripravila Združenje SDSN (Sustainable Development Solutions Network) pod okriljem ZN ter fundacija Bertelsmann Stiftung.

Ministrico za razvoj, strateške projekte in kohezijo Alenko Smerkolj veseli, da se Slovenija uvršča med najboljše države sveta. "Tudi pozitivni trendi kažejo, da se kot država počasi, a vztrajno premikamo v pravo smer," je izjavila ministrica in dodala, da bo potrebno še veliko dela, pri čemer je izpostavila pomen okrepitve sodelovanja med resorji kot tudi različnimi sektorji ter bolj povezane priprave politike in ukrepov.

Slovenija je najuspešnejša pri odpravi ekstremnih oblik revščine, zagotavljanju kakovostnega izobraževanja in dostopnosti do virov energije. Najmanj uspešna pa je pri doseganju ciljev na področjih infrastrukture in industrije, zagotavljanju trajnostnih načinov proizvodnje in porabe, ukrepih za boj proti posledicam podnebnih sprememb ter pri uporabi in ohranjanju morja in morskih virov za trajnostni razvoj.

Luka Dončić
Sportal Konec čakanja, Luka Dončić podpisal za Dallas Mavericks

Turk: V Sloveniji znamo narediti marsikaj dobrega

Ministrica prihaja v New York prihodnji teden, na sedežu ZN pa je že nekdanji predsednik Türk, ki se Foruma udeležuje kot predsednik visokega globalnega panela o vodi in miru. "Potrebno je poudariti dobro uvrstitev Slovenije glede doseganja ciljev trajnostnega razvoja. Tudi ta podatek kaže, da znamo v Sloveniji narediti marsikaj dobrega. Še bolje pa bi bilo, če bi se znebili svoje tranzicijske navlake in se posvetili projektom, ki nas bodo popeljali naprej," je za STA povedal Turk.

Danilo Türk | Foto: STA , Foto: STA ,

Glede samega foruma pa je dejal, da gre za poskus postavitve razvojnih ciljev v politični kontekst. "Danes se veliko premalo ukvarjamo z globalno razvojno problematiko in veliko preveč s krizami, ki so posledica slabega vodenja politike. Razne zadeve, ki so v ospredju, so posledica neumnosti in nekompetentnosti, velike pomembne teme za človeštvo pa gredo mimo. Če bo šlo tako naprej, bo sredi stoletja polovica človeštva brez dostopa do čiste pitne vode," je dejal.

Govorili bodo tudi o drugih uporabnostih blockchain tehnologije

V sredo bo na forumu potekal tudi stranski dogodek o tehnologiji blockchain za transformacijo v smeri trajnostnih in odpornih družb, na katerem sodelujeta tudi državni sekretar urada predsednika vlade Tadej Slapnik in direktor podjetja SunContract Gregor Novak.

Tehnologija blockchain se je sprva uporabljala le za transakcije s kriptovalutami, kot je bitcoin, v zadnjih letih pa so odkrili še druge uporabnosti in med njimi je tudi implementacija in spremljanje razvojnih ciljev, na primer z zmanjšanjem odpada hrane, podporo trajnostni proizvodnji, integraciji informacij, finančni podpori revnim in beguncem in še več.

Makarska, Biokovo
Trendi Spektakularna razgledna ploščad na Biokovu nad Makarsko

Slovenija kot primer dobre prakse predstavlja platformo SunContract

Kot vzorčen oziroma praktičen primer dobre prakse, kako se v Sloveniji dosegajo zastavljeni cilji, bo predstavljena platforma SunContract. Platformo bo predstavil njen soustanovitelj in direktor Gregor Novak. SunContract je platforma za trgovanje z električno energijo, ki neposredno povezuje proizvajalce energije in potrošnike v energetski bazen, ki temelji na pametnih pogodbah.

Razvoj platforme se je začel pred dvema letoma z razvojem poslovne ideje, na globalnem trgu se je zbralo dva milijona dolarjev za razvoj platforme SunContract P2P, transparentne tržnice za električno energijo, kot jo sami poimenujejo.

Andrej Šircelj
Novice Ali je ustavno sodišče rešilo poslanca Širclja? Ali pa so policisti zbrali dovolj dokazov? #video

Platforma je zaživela aprila in se uporablja na nacionalni ravni. Podjetje SONCE energija je partner v Sloveniji, ki izvaja trženje električne energije in ostalih produktov na platformi. Tudi na tuja tržišča se bo platforma širila s pomočjo partnerjev.

Končna ideja je, da potrošniki prevzemajo aktivno vlogo s pomočjo platforme kot tržnice električne energije za proizvajalce in porabnike energije iz obnovljivih virov.

Omogoča neposredno trgovanje z električno energijo brez posrednikov - proizvajalec in porabnik se direktno dogovorita za ceno. Rezultat je nižja cena električne energije za kupca, a hkrati višje plačilo za ponudnika - ne prvi ne drugi ne plačata provizije posredniku, zato je rešitev ugodnejša za obe strani.

Ne spreglejte