Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 6. 2008,
18.19

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 25. 6. 2008, 18.19

8 let, 5 mesecev

MZZ začuden na Türkovimi izjavami glede novih veleposlanikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Zunanje ministrstvo se je odzvalo na izjave predsednika republike Danila Türka, da pred volitvami zaradi preveč razgrete volilne situacije ne bo podpisal odlokov o imenovanju novih veleposlanikov.

Zunanje ministrstvo je danes izrazilo začudenje zaradi povezovanja imenovanja veleposlanikov s predvolilnim obdobjem. "To povezovanje vnaša politična merila v postopek imenovanja oz. izbiranja veleposlanikov, ki ne predstavljajo niti strank niti koalicij niti konkretne vladne ekipe niti konkretnega predsednika, ampak državo in njene ustanove ne glede na volilni izid," so poudarili.

Rupel: Türk imenovanje veleposlanikov povezuje s strankarskimi izbirami

Sicer je zunanji minister Dimitrij Rupel že v torek za Pop TV v odzivu dejal, da se mu zdi izjava predsednika republike "nevarna", saj "dejansko povezuje imenovanje veleposlanikov z izidom volitev in s strankarskimi izbirami". Napovedal je, da bo Türka osebno prosil, naj še enkrat razmisli.

Na MZZ so tudi poudarili, da so predlogi za imenovanje veleposlanikov, ki jih je vlada določila na seji 6. junija, označeni s stopnjo tajnosti "zaupno", zato do pridobitve agremanov držav sprejemnic o imenih in priimkih kandidatov sploh ni dovoljeno govoriti. Gre tudi za kršitev običajnega mednarodnega prava in ustaljene prakse držav sprejemnic.

MZZ: Vsi kandidati so karierni diplomati

Zunanje ministrstvo je še navedlo, da so vsi kandidati, ki jih je na omenjeni seji določila vlada, poklicni, to je karierni diplomati, in so zaposleni na MZZ. Tudi sicer je zunanje ministrstvo, kot so poudarili, letos na veleposlaniška mesta predlagalo samo poklicne diplomate in s tem jasno ločilo stroko od politike.

Zapisali so tudi, da je zunanji minister predsednika republike osebno seznanil s predlaganimi imeni, predlog ukaza s prošnjo za podpis pa ta prejme, ko država sprejemnica izda agreman in ko so bili opravljeni vsi pripravljalni postopki, med katere spada tudi pogovor v odboru DZ za zunanjo politiko.

"Tudi Drnovšek je imenovanje veleposlanikov podpisal tik pred volitvemi 2004"

Sicer pa so na MZZ tudi navedli, da je nekdanja vlada Antona Ropa dva veleposlanika imenovala 15. julija 2004. OZP se je z njima pogovoril na nujni seji 15. septembra, sredi takratne volilne kampanje, tedanji predsednik republike Janez Drnovšek pa je njuno imenovanje podpisal 30. septembra 2004, le nekaj dni pred volitvami 3. oktobra 2004, so zapisali.

Ne spreglejte