Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
24. 5. 2015,
16.06

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nedelja, 24. 5. 2015, 16.06

6 let, 6 mesecev

Miro Cerar je spet prehitel Janeza Janšo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Stranka modernega centra (SMC) je v javnomnenjski raziskavi Episcentra znova prehitela SDS Janeza Janše, ki je bila prejšnji mesec na prvem mestu pred stranko predsednika vlade Mira Cerarja.

Za SMC bi glasovalo 20,7 odstotka vprašanih, kar je 3,4 odstotne točke več kot aprila. Največjo opozicijsko stranko SDS bi na parlamentarnih volitvah obkrožilo 20 odstotkov anketirancev oziroma 1,9 odstotne točke manj kot prejšnji mesec.

SD izgubila več kot Združena levica, NSi še vedno pred DeSUS Podpora je padla tudi SD Dejana Židana. Na vprašanje, kateri stranki bi zaupali glas oziroma katera jim je najbližje, se je za Socialne demokrate odločilo 13,5 odstotka vprašanih, enak odstotek pa podpira tudi konkurenčno Združeno levico. SD je v primerjavi z aprilom izgubila 2,3 odstotne točke, ZL pa 0,6.

Nova Slovenija Ljudmile Novak je rezultat popravila za 0,8 odstotne točke, tako da imajo krščanski demokrati 8-odstotno podporo. DeSUS Karla Erjavca ima s 6,8 odstotka malenkost nižjo podporo kot aprila (6,9 odstotka).

SLS pridobiva, ZaAB blizu ničle V tokratnem merjenju je zunajparlamentarna SLS Marka Zidanška pridobila podporo (maj 2,9 odstoka, april 1,7 odstotka), za njo pa spet zaostaja Zavezništvo Alenke Bratušek, ki mu je Episcenter tako kot aprila nameril le 0,1-odstotno podporo. Stranka nekdanje predsednice vlade bi tako izpadla iz parlamenta.

Na vprašanje, kateri stranki bi namenili svoj glas, so odgovarjali tisti, ki bi se volitev zanesljivo, mogoče ali verjetno udeležili. Teh je bilo skupaj 548.

– Zanesljivo bi se volitev udeležilo 38 odstotkov vprašanih, – verjetno bi se jih udeležilo 16 odstotkov vprašanih, – zanesljivo se volitev ne bi udeležilo 29 odstotkov vprašanih, – verjetno se jih ne bi udeležilo 17 odstotkov vprašanih.

SMC brez 14 poslancev, SDS s poslancem več, SD in ZL močno okrepljeni SMC bi v poslanskih klopeh v primerjavi s trenutnim številom poslanskih sedežev izgubila 14 poslancev in bi jih imela 22 (zdaj 36). SDS bi imela 22 sedežev, torej bi imela poslanca več. SD bi imela v parlamentu 15 poslancev, devet več kot zdaj. Združena levica bi število poslanskih mandatov povečala z zdajšnjih šest na 14.

NSi s tremi poslanci več, DeSUS bi tri mandate izgubila Pridobila bi tudi NSi, saj bi se zdajšnjim petim poslancem pridružili še trije, stranka DeSUS pa bi se morala od zdajšnjih desetih poslanskih sedežev posloviti od treh.

Podporniki in nasprotniki vlade skoraj izenačeni Podpora vladi Mira Cerarja je v primerjavi z aprilom zrasla za pet odstotnih točk na 48 odstotkov, a ima vlada še vedno manj podpornikov kot nasprotnikov, teh je 52 odstotkov (aprila 57 odstotkov).

SDS zanesljivo brez polovice volivcev Še vedno je največ takšnih, ki svojega glasu zanesljivo ne bi namenili stranki SDS. Da je zanesljivo ne bi volili, je odgovorila več kot polovica vprašanih, 53 odstotkov. Sledijo SMC (20 odstotkov), NSi (19,6 odstotka), ZL (17,5 odstotka), SD (17,4 odstotka), ZaAB (17 odstotkov) in DeSUS (15,3 odstotka).

Na to so odgovarjali tisti, ki so dejali, da bi se volitev udeležili zanesljivo, verjetno ali mogoče. Anketiranci so lahko navedli več strank.

Borut Pahor na vrhu, pridobivata Bulčeva in Fajonova Predsednik države Borut Pahor je za malenkost bolj priljubljen kot aprila, naklonjenih mu je 76 odstotkov vprašanih (aprila 75 odstotkov). Na drugem mestu je evropska komisarka Violeta Bulc (68 odstotkov, aprila 62 odstotkov), sledijo evropska poslanka Tanja Fajon (59 odstotkov, aprila 55 odstotkov), predsednik vlade Miro Cerar (56 odstotkov, aprila 53 odstotkov), predsednik SD Dejan Židan (49 odstotkov, aprila enako), predsednik DeSUS Karl Erjavec (47 odstotkov, aprila enako), predsednik državnega zbora Milan Brglez (46 odstotkov, aprila 44 odstotkov) in evropski poslanec iz vrst NSi Lojze Peterle (46 odstotkov, aprila 50 odstotkov).

Najmanj priljubljena Janez Janša in Alenka Bratušek Poslanki ZL Violeti Tomič je naklonjenih 44 odstotkov vprašanih, aprila je bilo takšnih 43 odstotkov. Za njo so se uvrstili finančni minister Dušan Mramor (43 odstotkov, aprila 42 odstotkov), predsednica NSi Ljudmila Novak (42 odstotkov, aprila 41 odstotkov), vodja poslancev ZL Luka Mesec (42 odstotkov, aprila 40 odstotkov), evropski poslanec iz vrst SDS Milan Zver (39 odstotkov, aprila 38 odstotkov), vodja poslancev NSi Matej Tonin (34 odstotkov, aprila 33 odstotkov), ljubljanski župan Zoran Janković (30 odstotkov, aprila 28 odstotkov), predsednik SDS Janez Janša (24 odstotkov, enako kot aprila) in predsednica ZaAB Alenka Bratušek (21 odstotkov, aprila 19 odstotkov).

Ne spreglejte