Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 3. 2009,
12.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 18. 3. 2009, 12.37

8 let

Ministrstvo za vzpodbujanje alternativnega reševanja sporov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Minister za pravosodje Aleš Zalar je ustanovil svet za alternativno reševanje sporov.

Prva naloga sveta na seji v začetku aprila bo obravnava zakona o alternativnem reševanju sporov, ki ga pripravlja ministrstvo. Zakon po Zalarjevih besedah predvideva, da bodo prvostopenjska sodišča dolžna strankam ponuditi alternativno reševanje sporov. Na ministrstvu želijo večino problemov rešiti brez sodnih sporov Zakon o alternativnem reševanju sporov se bo uporabljal v sporih iz civilnopravnih, gospodarskih, delovnih, družinskih in drugih premoženjskih razmerij. Kot je na novinarski konferenci pojasnil Zalar, želijo doseči, da se večina problemov rešuje tako, da do sodnih sporov sploh ne pride. Sodišča bodo od leta 2010 dolžna ponuditi vsaj en alternativni postopek reševanja sporov Nekatera sodišča so po njegovih besedah že razvila programe alternativnega reševanja sporov. Vsa prvostopenjska sodišča bodo po osnutku zakona, ki ga bo prihodnji mesec obravnaval svet za alternativno reševanje sporov, dolžna od 1. januarja 2010 strankam ponuditi vsaj en alternativni postopek reševanja sporov. S tem bo to postal nacionalni projekt ministrstva za pravosodje, je prepričan minister.

Sodišča si bodo lahko sama izbrala katerega od alternativnih postopkov. Na ministrstvu predvidevajo, da bo to večinoma mediacija, lahko pa tudi arbitraža. Ministrstvo bo po Zalarjevih besedah sodiščem nudilo pomoč pri načrtovanju programov in izvedbo storitev. Svetovala jim bo nacionalna koordinatorka Bojana Jovin Hrastnik, sicer sodnica, dodeljena ministrstvu za pravosodje, ki je tudi predsednica sveta.

Po besedah Jovin Hrastnikove alternativni postopek reševanja sporov ponujajo okrajno in okrožno sodišče v Ljubljani ter okrožna sodišča v Kranju, Novi Gorici, Celju in Mariboru. O programu alternativnega reševanja sporov že razmišljajo na Višjem sodišču v Ljubljani kljub temu, da to zanje ne bo obvezno.

Pomembna novost: Vnašanje klavzure o alternativnem reševanju sporov Kot pomembno novost je Zalar omenil vnašanje klavzule v pogodbe, s katero se stranki zavezujeta, da bosta za reševanje morebitnih sporov uporabile alternativne oblike reševanja sporov, kot sta mediacija in arbitraža. Taka klavzula je izvršljiva in pomeni, da do spora na sodišču sploh ne pride, je pojasnil minister.

Ministrstvo bo poskušalo s pomočjo Odvetniške zbornice Slovenije doseči, da bodo odvetniki pri pripravi pogodb vnašali klavzule o alternativnem reševanju sporov. Nadomestila bo dosedanjo, po kateri je za reševanje sporov pristojno sodišče.

Alternativo bo vzpodbujano tudi v družinskih zadevah Alternativno reševanje sporov pa bo ministrstvo vzpodbujalo tudi v družinskih zadevah, je napovedal Zalar. Ministrstvo za pravosodje po njegovih besedah sodeluje v medresorskem usklajevanju z ministrstvom za delo, družino in socialne zadeve pri pripravi družinskega zakonika, katerega pomemben del je tudi mediacija.

Pravila bodo vključevala tako spodbude kot tudi sankcije Pravila o alternativnih postopkih bodo vključevala tako spodbude kot tudi sankcije. Ministrstvo za pravosodje bo zagotovilo materialne, prostorske in druge pogoje za delovanje programov alternativnega reševanja sporov, tako da bodo sodišča lahko strankam ponudila alternativni postopek takoj po vloženi tožbi.

Začetne tri ure mediacije brezplačne? Predlog zakona predvideva, da bi bile začetne tri ure mediacije (razen v gospodarskih sporih) brezplačne. Strankam, ki bodo nerazumno zavračale sodelovanje v mediaciji, bo sodišče naložilo plačilo stroškov sodnega postopka ne glede na njihov uspeh v postopku.

Uvedba alternativnega reševanja sporov kot ena pomembnejših nalog v tem mandatu Pobudo ministrstva za pravosodje, s katero uvaja alternativno reševanje sporov, je minister ocenil kot eno pomembnejših nalog v tem mandatu. Svet za alternativno reševanje sporov pa bo ministrovo posvetovalno telo s štiriletnim mandatom.

Svet ima sicer 16 članov s teoretičnimi in praktičnimi znanji na področju alternativnega reševanja sporov. Kot je dejala predsednica sveta, člani prihajajo s sodišč vseh stopenj, državnega tožilstva, pravne fakultete, iz odvetniških vrst, društva mediatorjev in združenja mediacijskih organizacij.

Pobudo pozdravila tudi predsednica Mediosa Pobudo ministra za ustanovitev sveta za alternativno reševanje sporov ter pripravo ukrepov na tem področju je pozdravila tudi predsednica Mediosa, združenja mediacijskih organizacij Tanja Metelko Lisec, ki je članica sveta. Poudarila je, da mediacija omogoča hitro reševanje sporov, postopek pa je v primerjavi s sodnim postopkom precej cenejši.

Temelj mediacije je po njenih besedah sodelovanje obeh strank v postopku iskanja najboljše rešitve. Sklenjeni dogovor se tudi izpolni, saj dogovorjena rešitev ustreza obema strankama. Predsednica Mediosa je še pojasnila, da je mediacija primerna za reševanje sporov med interesnimi združenji, gospodarskimi in tudi fizičnimi osebami.

Zakon do poletja v DZ Zakon o alternativnem reševanju sporov bo obravnaval svet, šel bo v javno razpravo, do poletja pa tudi v postopek v DZ.

Ne spreglejte