Jan Tomše

Torek,
19. 11. 2013,
14.06

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 19. 11. 2013, 14.06

8 let, 5 mesecev

Minister Omerzel napoveduje investitorjem prijazno državo

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Z novo prostorsko zakonodajo in digitalizacijo procesov, povezanih z umeščanjem projektov v prostor, naj bi po besedah prostorskega ministra Sama Omerzela dobili do investitorjev prijazno državo.

"Združiti želimo proces prostorskega planiranja in graditve objektov," je ob predstavitvi načrtovane prenove prostorske zakonodaje povedal minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel. Kot pravi, je nedopustno, da umestitev objektov v prostor traja po pet, sedem let, tudi deset let. S prenovljeno zakonodajo naj bi dobili do domačih in tujih investitorjev prijazno državo.

Enotna vstopna točka eProstor To bodo po ministrovih besedah storili z zakonskimi spremembami, katerih del bo tudi povezava vseh podatkovnih baz v vstopno točko eProstor. Prek te bodo investitorji in projektanti lahko dostopali do prostorske ureditve in izpeljali celoten postopek pridobivanja soglasij in dovoljenj, potrebnih za gradnjo objektov.

Legalizacija nezakonitih in neskladnih objektov Spremembe se obetajo tudi na področju črnih gradenj, do marca prihodnje leto naj bi bil namreč pripravljen zakon, ki bo omogočil legalizacijo tistih objektov, ki so bodisi nezakoniti, kadar ne motijo prostora, bodisi v naravi neskladni z dovoljenimi gabariti ali predpisano namembnostjo. Za čas do vzpostavitve tega sistema je predviden enoletni moratorij na izvršbo inšpekcijskih odločb za rušenje, ki ga bo določila novela zakona o graditvi objektov, o kateri bo po ministrovih besedah v četrtek odločala vlada.

Spremembe bodo do marca 2014 na vladi Spremembe prostorske zakonodaje naj bi bile pripravljene do konca leta, v tem času pa bo potekalo tudi sodelovanje s stroko, pravi Omerzel. Prvi predlogi zakonov naj bi bili na vladi marca prihodnje leto.