Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 3. 2009,
19.41

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 30. 3. 2009, 19.41

8 let, 5 mesecev

Mariborski svetniki sprejeli pravilnik o plačah in sejninah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Mariborski mestni svet je na redni seji med drugim sprejel nov pravilnik o plačah, sejninah in drugih prejemkih občinskih funkcionarjev.

Župan bo tako odslej uvrščen v 57. plačni razred, plačni razred podžupana pa v razponu od 42. do 49. plačnega razreda določi župan ob upoštevanju obsega podžupanovih pooblastil.

V skladu s pravilnikom mestnim svetnikom pripada sejnina za udeležbo na seji mestnega sveta ali seji delovnega telesa mestnega sveta, letni znesek vseh sejnin pa ne sme presegati 15 odstotkov plače župana. S predlaganim pravilnikom bo višina sejnin ostala nespremenjena, pomembna novost pa je ta, da bodo svetniki sejnino prejeli le, če bodo na posamezni seji mestnega sveta oz. delovnega telesa prisotni najmanj 60 odstotkov časa trajanja seje.

V primerjavi z letom 2007 se je število prometnih nesreč zmanjšalo kar za tretjino

Mestni svet se je seznanil tudi z informacijo o varnostnih pojavih na območju celotne občine v letu 2008. Po oceni mariborskih policistov so bile varnostne razmere na območju celotne občine lani ugodne in stabilne. Policisti so obravnavali 7709 kaznivih dejanj oz. 1,8 odstotka manj kot leta 2007, preiskali so jih 47,96 odstotka, obravnavali pa so tudi 3438 kršitev predpisov, ki urejajo javni red in mir ter splošno varnost ljudi in premoženja. Število kršitev se je glede na primerjalno obdobje povečalo za 3,09 odstotka.

Kot je v predstavitvi navedel Franc Virtič z mariborske policijske postaje, se je na cestah na območju mariborske mestne občine lani zgodilo 2240 prometnih nesreč, v katerih je bilo udeleženih 4809 oseb. V primerjavi z letom 2007 se je število prometnih nesreč zmanjšalo kar za tretjino, za toliko pa se je znižalo tudi število udeležencev. V prometnih nesrečah je umrlo sedem oseb, 45 jih je bilo hudo poškodovanih.

MOM si od stavbnih zemljišč obeta 18 milijonov evrov

Svetniki so obravnavali letni načrt razpolaganja z nepremičnim premoženjem - stavbnimi zemljišči MOM, s katerim občina vsako leto določi nabor parcel, za katere obstaja možnost prodaje. Dejanska prodaja pa je odvisna od interesa investitorjev in od plana MOM. Z naslova prodaje stavbnih zemljišč v letu 2009 načrtujejo prihodek v višini 3,8 milijona evrov.

Sicer pa si MOM letos od gospodarjenja s stavbnimi zemljišči obeta skupaj skoraj 18 milijonov evrov - največ (10,65 milijona evrov) z naslova nadomestila za uporabo stavbnih zemljišč, za približno tri milijone evrov bo prihodkov z naslova komunalnega prispevka, od prodaje stavbnih zemljišč si občina obeta 3,8 milijona evrov, od najemnin pa 170.000 evrov. Za približno 85.000 evrov prihodkov pa se bo nabralo še z naslova nadomestila za služnost.

Zemljišča v Razvanju so ocenjena na 130 evrov za kvadratni meter

Svetniki so dali soglasje k posameznemu programu prodaje stavbnih zemljišč, s katerim bo občina letos prodala zemljišča v izmeri nekaj nad 20.000 kvadratnih metrov na območju Razvanja. Zemljišča so opredeljena kot stavbna zemljišča in ležijo v območju, kjer je predvidena gradnja poslovno trgovskega centra. Zemljišča so ocenjena na 130 evrov za kvadratni meter, kar je skupaj približno 2,6 milijona evrov, prodana pa bodo z javnim zbiranjem ponudb.

Mestni svetniki so prav tako potrdili prenos brezplačne stavbne pravice na Taborskem nabrežju Univerze v Mariboru, in sicer za potrebe izgradnje bodoče medicinske fakultete. Omenjene nepremičnine bodo potrebne za pridobitev gradbenega dovoljenja za izgradnjo povezovalnega tunela med fakulteto in Univerzitetnim kliničnim centrom Maribor, ki bo omogočil lažji in nemoten pretok študentom in zaposlenim obeh ustanov.

Univerzijada - nacionalni projekt

Na predlog urada za komunalo, promet, okolje in prostor so svetniki danes določili tudi oglaševalna mesta za volilno kampanjo pred letošnjimi evropskimi volitvami. Kandidatom bo na voljo polovica občinskih površin na objektih in napravah na Trgu svobode, Glavnem trgu, Grajskem trgu in Trgu Leona Štuklja, lokacije pa bodo kandidatom določili z žrebom.

Ob koncu seje je bilo svetnikom podanih nekaj osnovnih informacij o poteku projekta univerzijade. Podžupan Andrej Verlič je znova poudaril, da gre za pomemben razvojni projekt, na kar kaže tudi trend rasti prihodkov, ki jih mesto beleži na področju turizma. Ruški župan Vili Rezman je poudaril, da je državni zbor sprejel odločitev, da gre pri univerzijadi za nacionalni projekt, zato se z njim ne kaže igrati, kot to po njegovih besedah danes počnejo nekateri.

Ne spreglejte