SiolNET. Novice Slovenija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ljubo Bavcon in Jože Ciuha postala častna meščana Ljubljane (foto)

4

termometer

Ljubo Bavcon ter Jože Ciuha sta na slavnostni seji ljubljanskega mestnega sveta postala častna občana Ljubljane.

Naziva je ljubljanska občina podelila ob današnjem mestnem prazniku, nagrajenca pa sta se v govorih dotaknila svojih spominov na okupirano Ljubljano. Bavcon ponosen, da je Ljubljana veljala za najbolj varno mesto v Evropi in širše po svetu Nekdanji predsednik sveta za varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin Ljubo Bavcon se je v govoru po prejemu naziva zahvalil za priznanje ter dejal, da mu je v čast tudi zato, ker je združeno s praznikom Ljubljane. Tega prestolnica praznuje v spomin na 9. maj 1945, ko je bila s sirenami z Ljubljanskega gradu naznanjena svoboda.

"Sam sem sodeloval v uporu mesta Ljubljane od junija 1941, ko smo za Bežigradom ustanavljali mladinsko osvobodilno fronto," je povedal. Dejal je, da je bil ob začetku akademske poti na kriminološkem inštitutu ter kazenskopravnem področju ponosen, da je Ljubljana veljala za najbolj varno mesto v Evropi in širše po svetu.

Povedal je, da bi rad, da bi izročilo, ki spominja na pogum, upor, samozavest, solidarnost in tovarištvo, ostalo izročilo mesta Ljubljane. "Prav tako si želim, da bi varnost kljub novim in spremenjenim okoliščinam ostala vrednota mesta Ljubljane," je še dodal.

"Ko sem si ogledal, v kakšno družbo sem prišel, sem videl, da je to zelo izbrana družba," pa je ob prejemu naziva častni meščan Ljubljane dejal slikar Jože Ciuha. Povedal je, da je današnji dan zanj zelo poseben, in pojasnil, da je 9. maja 1945 v jutranjih urah prišel v Ljubljano, da bi po radiu Ljubljančane obvestili, da je Ljubljana osvobojena. "In seveda, da bi nam tudi verjeli, smo naročili, da se poišče kukavica, ki je v to svobodo zakukala," je dejal.

Po njegovih besedah pa smo kasneje doživeli, da je bila edina zmaga, ki smo jo v svoji zgodovini dosegli, popoljuvana skupaj z njenimi simboli.

Podelili tudi nagrade in plakete mesta Ljubljana Na slavnostni seji so podelili tudi nagrade in plakete mesta Ljubljana. Nagrade so prejeli tolmačica slovenskega znakovnega jezika Ljubica Podboršek, kipar Stojan Batič, vodja ambulante za ljudi brez zdravstvenega zavarovanja Aleksander Doplihar, predsednik Mestne zveze upokojencev Ljubljana Marjan Sedmak in filmolog Zdenko Vrdlovec.

Plakete pa so podelili humoristu Tonetu Fornezziju Tofu, Festivalu Ljubljana, Športnemu društvu Sokol Bežigrad ter Kulturno umetniškemu društvu Svoboda Črnuče.

Slavnostne seje so se sicer med drugim udeležili tudi častni predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Janez Stanovnik, nekdanja predsednika republike Danilo Türk in Milan Kučan, minister za obrambo Roman Jakič, v. d. generalnega direktorja ljubljanskega kliničnega centra Simon Vrhunec, koprski župan Boris Popovič ter nekdanji predsednik uprave Luke Koper Gašpar Gašpar Mišič.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin