Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 9. 2013,
13.40

Osveženo pred

7 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 17. 9. 2013, 13.40

7 let, 11 mesecev

Letos pri nas še brez zastrupitev z gobami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
"Letos še nismo imeli primera dejanske zastrupitve z zeleno mušnico ali drugimi strupenimi gobami."

To je na naše vprašanje o morebitnih letošnjih primerih zastrupitev z gobami povedala prim. dr. Marija Jamšek, iz Centra za zastrupitve pri Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana.

Lani septembra in oktobra sto primerov zaradi težav z gobami "Smo pa v zadnjih dveh mesecih v Center za zastrupitve prejeli nekaj telefonskih klicev, ko so imeli ljudje težave po zaužitju gob. Ljudje so imeli zdravstvene težave zaradi prevelikega obroka gob v večernih urah, zaužitja starih, razpadlih gob, shranjevanja v hladilniku dan ali dva (gobe so lahko gojišče za bakterije), zaužitja surovih gob, uživanja gob kljub predpisanim dietam (npr. žolčni, želodčni). Letos sta bila na našem oddelku hospitalizirana le dva bolnika zaradi hudih prebavnih težav (slabosti, bruhanja in driske) po zaužitju neustrezno pripravljenih užitnih gob," je še povedala Jamškova.

Vzrok za zastrupitve sta vedno nepoznavanje in neustrezna priprava gob. Ljudje se običajno začnejo spraševati o tem, kaj so dejansko zaužili, šele takrat, ko zbolijo, še navaja naša sogovornica.

Letošnje gobarske sezone, ki se sicer bliža vrhuncu, še ne more primerjati z lansko, ko so v dveh mesecih (septembru, oktobru) v njihovo informacijsko službo prejeli prek 100 klicev zdravnikov, ki so obravnavali enega ali več družinskih članov zaradi težav po zaužitju gob.

Nazadnje smrtna žrtev zastrupitve lani Kot so nam posredovali podatke iz Inštituta za varovanje zdravja (IVZ), je v zadnjih 15 letih zaradi zastrupitve z gobami umrlo 7 ljudi, nazadnje lani. Ne zbirajo pa podatkov o vrstah gob, ki so povzročile zastrupitev s smrtnim izidom.

"Število zastrupitev z gobami se iz leta v leto spreminja, deloma je to odvisno od gobje sezone in je zato o nekem trendu upadanja ali naraščanja težko govoriti. Lahko pa rečem, da je v zadnjem desetletju manj smrtno nevarnih zastrupitev z zeleno mušnico, kot jih je bilo na primer v 80-tih letih prejšnjega stoletja, kar gre pripisati dejavnosti gobarskih društev, medijev, pravočasnemu iskanju zdravniške pomoči", še poudarja Jamškova.

Ponudba gob na tržnici bolj borna, zato pa cena ugodna Ko smo danes obiskali osrednjo ljubljansko tržnico v središču mesta, da bi preverili kakšna je ponudba in cena gob smo v slabem deževnem vremenu naleteli bolj ali manj na praznino. Gobe so ponujali le na eni stojnici. Cena za 250 gramsko posodico lisičk je bila 3 evre, za kilogram jurčkov pa je bilo potrebno odšteti 10 evrov, za boljše in primerne za vlaganje pa tudi 15 evrov.

Kot nam je povedal prodajalec je letošnja sezona zaradi vremenskih razmer zaenkrat bolj borna. Sami sicer v zadnjih dneh vsak dan poskrbijo za svežo ponudbo gob, ki jih dobijo od svojih dobaviteljev, ki nabirajo na Pokljuki, na dan pa jih prodajo od 3 do 5 kilogramov.

Očitno je, da se kriza pozna tudi pri nakupu gob na tržnici, saj so pred leti v normalnih razmerah ob večji kupni moči v primeru manjše ponudbe gob jurčki za kilogram dosegali ceno tudi do 40 evrov.

Ne spreglejte