Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 4. 2012,
12.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 19. 4. 2012, 12.24

8 let

Lenarčič končal polet okoli sveta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ekstremni pilot Matevž Lenarčič, ki je s Pipistrelovim letalom virus SW 914 8. januarja začel polet okoli sveta, je pristal na letališču Jožeta Pučnika.

"Hladno je, še predvčeraj je bilo 40 stopinj," pa so prvi vtisi Matevža Lenarčiča na tleh. Na vprašanje, kaj je bilo najlepšega in kaj najtežjega na tej več kot trimesečni izkušnji, je Lenarčič povedal, da je vse stvar perspektive: "Tudi Slovenija ni najlepša država, je pa ena najlepših. Še lepše pa bi bilo, če ne bi bilo mej, kakor jih tudi iz zraka ni videti. Nisem videl nobene meje, meje so samo v naših glavah."

"Pomembna je le pot in usmeritev" Na polet se je Lenarčič pripravljal skoraj eno leto, januarski vzlet pa je moral trikrat prestaviti. Na poti je skupaj šestkrat preletel ekvator, prečkal več kot 60 držav na sedmih celinah, 120 nacionalnih parkov in tri oceane. Med drugim je Lenarčiču uspelo preleteti tudi najvišjo goro sveta, Mount Everest. Kot pravi po pristanku, cilj ni bil dosežen, saj ne mara ciljev, pomembna je le pot in usmeritev.

Lenarčič je po pristanku povedal, da mu podvig ne bi uspel brez Domna Graufa. Ta mu je kot del ekipe Green Light World Flight pomagal skozi različne vremenske razmere in pridobivanja dovoljenj za prelete držav. "Glede na dolžino in težavnost leta lahko povem, da je bilo skoraj nič težav," pa je ob koncu poleta komentiral Grauf. Za varnost poleta je skrbela tudi mreža Pipistrelovih servisov po vsem svetu, nad dogajanjem pa je bdela tudi ekipa konstruktorjev in drugih strokovnjakov omenjene ajdovske družbe.

"Avion je enkraten, najboljši avion, s katerim sem kdaj koli letel." Matevž Lenarčič se je na polet podal s Pipistrelovim 290 kilogramov težkim letalom virus SW 914 z dodatno opremo, ki omogoča hitrost do 300 kilometrov na uro in ekološko porabo goriva. Kot je povedal, je bila pot večja preizkušnja za letalo, kot je mislil, a kljub temu je Pipistelovo lahko letalo uresničilo njegova pričakovanja. "Avion je enkraten, najboljši avion, s katerim sem kdaj koli letel. Če govorimo o performansah, majhni porabi, prijaznosti okolju, potem je to najboljše letalo na svetu. Je pa na takšni poti in razmerah razumljivo, da kaj odpove," je dejal.

Dokaz, da letalo sodi med najboljše Leon Brecelj iz Pipistrela je na novinarski konferenci izrazil zadovoljstvo nad doseženim podvigom, ki je pokazal, da njihovo letalo sodi med najboljše. "Narediti letalo, ki je bilo sposobno prenesti vse te ekstremne vremenske razmere, ni bilo enostavno. Ker pa imamo tehnologijo in znanje, smo takšno letalo Lenarčiču vseeno obljubili," gleda sedaj na začetke sodelovanja, ki je Pipistrelu prinesla nove izkušnje, ki jim bodo pomagale tudi pri razvijanju prihodnjih letal. Po Brecljevih besedah zanimanja zanje ne manjka.

Vtise bo Lenarčič zbral v monografiji Med potjo je Lenarčič ustvaril veliko posnetkov iz zraka, s katerimi je zelo zadovoljen, pa čeprav je zaradi slabega vremena zamudil veliko lepih koncev. Pot je imela tudi znanstveni kontekst, saj je vso svojo pot okoli sveta meril koncentracijo saj. Pozitivne vtise pa bo Matevž Lenarčič, sicer diplomirani biolog, fotograf in alpinist, ki je svet z ultralahkim letom v smeri vzhoda preletel že leta 2004, zbral v monografiji.

Ne spreglejte