Ponedeljek,
16. 9. 2013,
17.21

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 16. 9. 2013, 17.21

8 let, 5 mesecev

Lahko Slovenija spremeni minus v plus?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Smer je prava, pobudo 'Spremenimo minus v plus - ukinimo škodljive subvencije' komentira Bogomir Kovač. Rasto Ovin na drugi strani meni, da poziv vladi nima veliko skupnega z realno ekonomijo.

V ponedeljek je spletna skupnost tretjiclen.si predstavila poziv vladi z naslovom Spremenimo minus v plus – ukinimo škodljive subvencije. Iz pobude, ki prihaja od nevladne organizacije Umanotera, do zdaj pa jo je podpisalo 68 društev in organizacij, izhaja zavzemanje za to, da bi se v proračunu za leto 2014 ukinile "škodljive subvencije v višini najmanj 100 milijonov evrov, tako privarčevana sredstva pa bi potem preusmerili v ohranjanje pravic v zdravstvu, izobraževanju in kulturi ter za ohranitev pokojnin". V letu 2011 je znesek škodljivih subvencij v sektorjih energije, transporta in kmetijstva presegel 500 milijonov evrov, pravijo pobudniki, ki se sklicujejo na publikacijo Ukinjanje škodljivih subvencij: uravnoteženje javnih financ s trajnostno vizijo. Prepričani so, da imajo subvencije škodljive učinke na okolje in zdravje ljudi, prejemnikom pa pošiljajo zmoten signal, da lahko še naprej odlašajo s trajnostnim prestrukturiranjem.

Kot so zapisali, bi z njihovo postopno ukinitvijo lahko ustvarili proračunske prihranke, ki bodo pozitivno vplivali na okolje in na dolgi rok prispevali k trajnostnemu prestrukturiranju slovenskega gospodarstva. "S tem ne bi samo zmanjšali monetarnih in okoljskih stroškov, ampak tudi ohranili socialne pravice in naredili zeleni preboj z blaginjo državljanov," je povedala direktorica Umanotere Vida Ogorelec.

Kaj menijo o pobudi, smo vprašali ekonomista Bogomirja Kovača in Rasta Ovina ter okoljevarstvenika Antona Komata.

Pobudniki podpise pod poziv vladi zbirajo na spletni strani tretjiclen.si, podporniki jih bodo lahko prispevali do četrtka, ko jih bodo pobudniki pred sejo vlade predali ministrski ekipi. "Zelo se mudi, saj bo vlada proti koncu meseca v Bruslju predstavila sveženj ukrepov za konsolidacijo javnih financ," je povedala Ogorelčeva.