Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 6. 2008,
6.47

Osveženo pred

7 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 30. 6. 2008, 6.47

7 let

Kriminalisti: Dovolj dokazov za utemeljen sum

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Kriminalisti so ob nedeljskem odvzemu prostosti predsedniku uprave družbe SCT Ivanu Zidarju in državnemu tožilcu Boštjanu Penku pri Penku našli več kopij policijske, tožilske in sodne dokumentacije.

Zidar je v izjavi za javnost zapisal, da je nad ravnanjem policije ogorčen in zaskrbljen, Penko pa je povedal, da se postopek zanj ni končal, saj namerava proti akterjem uporabiti vsa razpoložljiva pravna sredstva. Jevšek: Kriminalisti so zbrali dovolj podatkov za razlog za sum kaznivega dejanja Kot je na današnji novinarski konferenci o nedeljskem pridržanju Penka in Zidarja pojasnil direktor urada kriminalistične policije pri Generalni policijski upravi Aleksander Jevšek, je kriminalistična policija v predkazenskem postopku zbrala dovolj informacij in podatkov za razlog za sum, da je višji državni tožilec storil kaznivo dejanja zlorabe uradnega položaja ali pravic po členu 261. kazenskega zakonika. Zidar pa je osumljen napeljevanja k storitvi tega kaznivega dejanja. Ovadba naj bi sledila v naslednjih dneh.

Z namenom pridobitve protipravne premoženjske koristi v času opravljanja funkcije višjega državnega tožilca naj bi zlorabljal položaj tožilca in se v dneh od 9. do 29. junija letos večkrat sestal z osebo, ki je osumljena storitve večjega števila kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete.

Zidarja sumijo napeljevanja Penka k zlorabi položaja Višjega državnega tožilca naj bi k izvrševanju tega kaznivega dejanja napeljal osumljeni Zidar, ki naj bi vedel, da je Penko zaposlen na vrhovnem državnem tožilstvu in da pozna podatke in vsebine iz odprtih kazenskih in predkazenskih postopkov ter zadeve, ki jih obravnava skupina državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala.

Kriminalisti so o ugotovitvah sproti obveščali skupino tožilcev za pregon organiziranega kriminala, ki je tudi sicer pristojna za preiskavo in ugotavljanje okoliščin v "znanih gradbenih zadevah", je pojasnil Jevšek. Dodal je, da je skupina ves čas usmerjala preiskavo in ukrepe kriminalistične policije.

Pojasnil je še, da je bilo za oba odrejeno pridržanje po 157. členu zakona o kazenskem postopku, ki policiji omogoča, da zaradi izvedbe nujnih preiskovalnih ukrepov in dejanj osebo pridrži največ za 48 ur. Tako so oba danes ob 4.50 izpustili na prostost.

Brezigarjeva: Preiskovalni sodnik ni podal odredbe za hišno preiskavo

Na novinarski konferenci je sodelovala tudi generalna državna tožilka Barbara Brezigar, ki je dodala, da je policija podala tudi predlog za izdajo odredbe za hišno preiskavo. A preiskovalni sodnik takšne odredbe ni izdal.

Brezigarjeva je opozorila, da je v tem primeru osumljenec državni tožilec, ki mu mandat še ni potekel. Poudarila je, da je državni tožilec dolžan varovati ugled in dostojanstvo tožilske službe in da so tovrstna srečevanja z osumljenci v nasprotju s tožilsko etiko. Ko pa gre za kazniva dejanja zlorabe uradnega položaja, bo tožilec po preučitvi vse dokumentacije ocenil in odločil v nadaljevanju kazenskega postopka.

Zidar: Šlo je za protipravni odvzem prostosti

Kot je Ivan Zidar zapisal v sporočilu za javnost, policija v nedeljo ni predstavila nobenega upravičenega razloga za pridržanje, zato je šlo za protipravni odvzem prostosti. "Kot državljan Republike Slovenije sem zato nad ravnanjem policije ogorčen in zaskrbljen. Trdim, da gre za šikaniranje, v katerem nekdo zlorablja moč države, in ponovno poudarjam, da sem nedolžen. V prihodnjih dneh bom zato razmislil o ukrepanju zoper vse odgovorne osebe, ki so nezakonito aretacijo povzročile," je poudaril.

Penko: Lisice so mi morali rezati z lovskim nožem

Policisti so ga v nedeljo ob 15. uri vklenili v posebne zatezne lisice, ko je odhajal s sestanka z Zidarjem, je povedal in dodal, da so morali lisice nato odpirati s kleščami oz. rezati z lovskim nožem, saj jih drugače ni bilo mogoče spraviti z rok. Z marico so ga prepeljali na sektor za gospodarsko kriminaliteto ljubljanske policijske uprave, kamor sta prišla tudi direktor kriminalistične policije Aleksander Jevšek in član skupine državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala. Po nekaj urah mu je bila izdana odločba o odvzemu prostosti in pridržanju, je pojasnil in dodal, da so ga nato odpeljali na kriminalistično tehniko, kjer so opravili vsi identifikacijski postopki, vključno z odvzemom vzorca DNK.

Penko je izjavo zaradi utrujenosti in pretresenosti nad dogodkom le prebral, med samim branjem pa je prosil celo za prekinitev.

Penko: Hotel sem vse pojasniti, a me niso hoteli zaslišati "V pridržanju sem bil skupaj približno 15 ur. Po tem času so me izpustili, ne da bi z mano opravili informativni razgovor, niti nisem bil zaslišan niti me niso pripeljali pred sodnika, čeprav sem od začetka postopka izrecno vztrajal pri tem, da nemudoma pojasnim vse okoliščine obravnavnih dogodkov," je povedal.

Penko: Proti akterjem bom uporabil vsa razpoložljiva pravna sredstva "Zaradi nezakonitega in protiustavnega ukrepanja ter zlorabe pooblastil akterjev tega postopka bom zoper njih uporabil vsa razpoložljiva pravna sredstva," je še poudaril Penko.

Penko: Postopek se zame ni končal, temveč šele začel

Penko je nedeljsko ukrepanje policije in tožilstva označil kot protizakonito in protiustavno. "S tem, ko so me danes zjutraj spustili na prostost, se postopek zame ni končal, temveč šele začel," je dejal.

Penko je kršil zakon, ker je že opravljal odvetniške storitve Kot je pojasnil, mu je bila prostost odvzeta zaradi domnevnega kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja, ki naj bi ga storil kot višji državni tožilec, zaposlen pri vrhovnem državnem tožilstvu. Ob tem so mu pojasnili, da naj bi v času, ko je uradno še opravljal funkcijo državnega tožilca, v nasprotju z zakonom že opravljal odvetniške storitve. Ravnal naj bi z namenom pridobitve protipravne premoženjske koristi v zaenkrat še neugotovljeni obliki in višini.

Penko: Z Zidarjem sva se pogovarjala o potencialnih strankah S predsednikom uprave SCT Ivanom Zidarjem se je nekajkrat sestal v času, ko je bil na rednem dopustu. Ta srečanja so bila v sklopu pogovorov s potencialnimi strankami, je pojasnil Penko, ki bo v torek začel z opravljanjem samostojne odvetniške dejavnosti.

Dokumenti, ki so jih pri njemu zasegli policisti, so bile fotokopije dokumentacije iz različnih spisov, ki mu jo je izročil Zidar, nanašajo pa se na kazenski postopek, ki zoper Zidarja teče pri Okrožnem sodišču v Ljubljani. Zidar naj bi Penka prosil za zastopanje v primeru nakupa nepremičnine v Fiesi, kjer Zidarju očitajo zlorabo uradnega položaja.

Čeferin: Oba imata oblateno ime Zidarjev odvetnik Aleksander Čeferin je dejal, da so se organi pregona "zmotili" in da kaznivega dejanja ni bilo. Za Pop tv je še dejal, da je imel Zidar ob prijetju pri sebi kopijo kazenskega spisa glede nakupa nepremičnine v Fiesi, ker naj bi se dobil s stranko na sestanku. "Takoj so ga prijeli. Komu naj bi torej kopije predal?" se je vprašal Čeferin. Možno je, da sta se s Penkom dogovarjala, da bi ta postal njegov odvetnik, piše Pop tv.

"Imata pa oba oblateno ime," je poudaril Čeferin, ki je še dodal, da so Penka na policijsko postajo pripeljali v nedeljo ob 22. uri, Zidarja pa uro kasneje.

Šturm: Minister ne sme vedeti Pravosodni minister Lovro Šturm priprtja nekdanjega tožilca Boštjana Penka ni želel komentirati, dejal pa je, da se vlada ni vmešavala v delo sodnih organov. Šturm je na novinarsko vprašanje glede razlogov Penkovega priprtja dejal, "da minister tega ne ve in tudi ne sme vedeti".

Janša: Vedno sem verjel, da v Sloveniji ni nedotakljivih Premier o aretaciji ni želel podrobno govoriti. Zagotovil je, da je to šele danes izvedel, in sicer iz medijev. To po njegovem niso vprašanja za vlado, ampak je treba vprašati pristojne organe pregona. Vseeno je poudaril, da je vedno verjel, da v Sloveniji ni nedotakljivih in da smo pred zakonom vsi enaki.

Policija: Preiskujemo kazniva dejanja s področja gospodarske kriminalitete V nedeljo zvečer so s policije sicer sporočili, da kriminalistična policija izvaja konkretne operativne aktivnosti, usmerjene v preiskovanje težjih kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete in korupcije. Kot so dodali, je bila v zaključni akciji, ki poteka na območju Policijske uprave Ljubljana, dvema osebama odvzeta prostost zaradi suma storitve kaznivega dejanja s področja gospodarske kriminalitete. Več informacij policija v nedeljo ni posredovala, temveč je navedla, da jih bo, ko bodo izvedena vsa nujna preiskovalna opravila.

Kot smo poročali, so policisti včeraj že drugič v nekaj mesecih pridržali prvega moža SCT Zidarja in Penka, ki je tožilec le še danes. Februarja, ko je bil Zidar pridržan prvič, je bil Penko še član posebne skupine tožilcev za pregon gospodarskega kriminala. Ta skupina je preiskovala tudi gradbeniško afero. Zato naj bi policisti sumili, da je Zidar Penka napeljeval k zlorabi položaja, poročajo Finance. Penko naj bi bil osumljen izdaje notranjih informacij. Penko je skupino zapustil junija.

Zidarju že vrnili avtomobil Zidarja so aretirali v nedeljo pred poslovno stavbo SCT v Župančičevai jami v Ljubljani. Njegov avtomobil BMW 760 so zapečatili, danes pa so mu ga že vrnili. Mediji poročajo, da naj bi se Penko pridružil odvetniški pisarni Nine Zidar Klemenčič, ki je med drugim tudi odvetnica Janeza Janše. Zidar Klemenčičeva je to informacijo za Pop tv zanikala.

Dnevnik namiguje, da aretacija sovpada z številnimi milijonskimi posli, ki jih je od Darsa dobil SCT, domnevno tudi predorom Markovec, ki naj bi stal 96 milijonov evrov.

Ne spreglejte