Ponedeljek,
25. 11. 2013,
12.16

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 25. 11. 2013, 12.16

8 let, 5 mesecev

KPK: Gantar je prvi minister, ki je javno priznal korupcijo v zdravstvu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Presenečenje, zaskrbljenost in ocena, da odstop ni nič dobrega. Takšni so odzivi nekaterih poznavalcev stanja v zdravstvu na današnjo izjavo ministra za zdravje Tomaža Gantarja, da odhaja s položaja.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) sicer ne komentira odstopa ministra za zdravje, a poudarja, da ne sme biti spregledano, da gre za prvega ministra za zdravje, ki je javno priznal korupcijo v zdravstvu. Ta je, kot navajajo v komisiji, sistemska in strukturna.

Poleg javnih naročil je izvor te korupcije v shizofreni ureditvi slovenskega zdravstvenega sistema glede prepletanja javnega in zasebnega, so zapisali v komisiji.

Rajko Kenda, strokovni direktor pediatrične klinike, je nad odstopom ministra za zdravje presenečen, a ga razume. "Problem v zdravstvu je v tem, da so do zdaj vse reforme žal padle znotraj koalicije. Razlogi, ki jih je naštel Gantar, so zelo resni in dejansko vpijejo po tem, da bi jih bilo treba rešiti. Vlada se je ukvarjala s sistemskimi problemi države, toda zdravstvo ne bi smelo biti puščeno ob strani. Dodatna vsaj dva meseca smo izgubili s floskulo, da v zdravstvu ponikne okoli 600 milijonov, ki se pokrade, in da če tega ne bi bilo, je denarja v zdravstvu več kot dovolj. To pa seveda ne drži," je povedal Kenda.

Kuštrin: Določenim skupinam v zdrastvu spremembe niso v interesu Predsednik sindikata zdravnikov Fides Konrad Kuštrin ob razlogih, ki jih je minister za zdravje Tomaž Gantar navedel v svojem odstopu, ocenjuje, da je skrb vzbujajoče, "če človek, ki je glede izvršilne oblasti najmočnejši, ne more nič spremeniti". Kot je še povedal Kuštrin, upa, "da bodo tisti, ki jim je ministrovo sporočilo namenjeno, to vzeli z vso resnostjo". Kot je izpostavil, v sindikatu že leta opozarjajo, da so skupine znotraj zdravstva, ki jim spremembe niso v interesu.

Vlada se z zdravstvom do zdaj bolj ali manj ni resno ukvarjala, ocenjuje Kuštrin. Po tej potezi ministra za zdravje pa jim mora biti "popolnoma jasno, da bo treba narediti resne posege v zdravstveno zakonodajo, zlasti v financiranje in organizacijo. Brez sprememb sistem tone. Tone sicer počasi, a ko bo potonil, ga bo težko znova potegniti na površje".

Miklavčič: Kriza je v vodenju zdravstva Odstop ministra Gantarja po mnenju direktorja Združenja zdravstvenih zavodov Metoda Mezka za sistem zdravstva ne pomeni nič dobrega, saj bodo zaradi tega zastale nujne reforme. Mezek je poudaril, da si za Gantarjevega naslednika želi ministra, ki bo sposoben poenotiti koalicijo glede vprašanja, kakšno zdravstvo si želimo. Po mnenju Mezka se bodo reforme ustavile. "Spremembe pa morajo biti sprejete, saj je zdravstveni sistem finančno podhranjen," je poudaril Mezek.

Z besedami, da "zdravstvo ni v krizi, kriza je v vodenju zdravstva. Za vsakega je težko, povsod je enako. Za vsak zakon moraš imeti argumente, da ga pripraviš in uveljaviš. Tu ne vidim, da bi bilo za to področje kaj težje", pa se je na Gantarjev odstop odzval nekdanji prvi Zavoda za zdravstveno zavarovanje, pozneje tudi minister za zdravje Borut Miklavčič.

"Zaradi številnih lobijev ni mogel izpeljati reform" Gantarjev odstop je bil pričakovan, je dejal predsednik Sindikata družinskih zdravnikov Praktik.um Igor Muževič, ki dodaja, da je s tem minister pokazal načelnost, saj zaradi številnih lobijev, ki vplivajo na vsako koalicijsko stranko posebej, ni mogel doseči nobenih resnih reform, ki bi izboljšale zdravstveni sistem.

Po Muževičevem mnenju je razumljivo, da je Gantar povsem obupal. Si pa predsednik Praktik.uma ne predstavlja, da bi lahko kdor koli, ki bo Gantarja zamenjal na ministrskem položaju, v trenutnem sistemu storil kakršno koli spremembo na bolje. "Bojim pa se, da se bo stanje v slovenskem zdravstvu samo še slabšalo".

Gantarjev odstop hud alarm za Bratuškovo Kirurg Erik Brecelj je zaradi Gantarjevega odstopa zaskrbljen. Po besedah predstavnika Iniciative zdravnikov za vzpostavitev transparentnega in strokovnega javnega zdravstva v Sloveniji je Gantar opozoril na celo vrsto zadev, zaradi katerih je nemočen. "Priznal je nemoč za spremembo česar koli. To bi moral biti hud alarm za predsednico vlade Alenko Bratušek in za državljane". Brecelj opozarja, da je slovensko zdravstvo "na točki, ko priznamo, da ne moremo nič narediti". Zato pričakuje, da bo Bratuškova to opozorilo zelo resno vzela in začela ukrepati v tej smeri.

Minister brez podpore vlade ne more narediti nič, poudarja Brecelj. "Če pa vlada ne misli nič narediti, potem naj ministrstvo za zdravje ukini". Tako opozarja na nizko pogajalsko pozicijo zdravstvenega ministra v vladi in na to, da "zdravstvene odločitve obvladujejo gradbena mafija".

"Reformam v zdravstvu se z Gantarjevim odhodom ne piše nič dobrega" Tragično je, da mora politik odstopiti, da uveljavi nekaj, kar je v svetu samo po sebi razumljivo in ima prioritete, je o odstopu Tomaža Gantarja z mesta ministra za zdravje povedala predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije Jelka Mlakar. Kot je pojasnila, je novica o odstopu zanjo presenečenje. Po njenih besedah se z Gantarjevim odstopom reformam v zdravstvu ne piše dobro.

"Njegov odstop ocenjujem predvsem kot poskus pritiska na politike oziroma na vladajočo strukturo, da vendarle razume pomen ne le financiranja, ampak tudi uveljavljenega zdravstvenega sistema, kakršnega imamo priložnost videti v drugih deželah, ki veljajo za socialne in varne na področju bolnikov," je pojasnila Mlakarjeva.

Povedala je, da je imela kot predsednica sindikata z Gantarjem nekaj sestankov v zvezi s problematiko na področju zdravstvene nege, po njenih besedah so bili dokaj uspešni. "Tisto, kar mu na nek način zamerim in mu lahko očitam, je njegova neodzivnost na stavkovno zahtevo v zvezi s kadrovskimi normativi," je pojasnila. Verjame, da je v okviru možnosti za dobrobit ljudi naredil, kar je lahko.