Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 6. 2008,
13.04

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 27. 6. 2008, 13.04

8 let, 5 mesecev

Koprivnikar: Nov plačni sistem v javnem sektorju ni bil usklajen z delodajalci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Reforma plačnega sistema v javnem sektorju ni dovolj premišljena, ni jasno, kako jo bomo "spravili v življenje", je izpostavil Boris Koprivnikar.

Predsednik upravnega odbora Skupnosti socialnih zavodov Slovenije je opozoril, da so se pri tej reformi pogajali le sindikati in država, ne pa tudi delodajalci.

Kot je poudaril Koprivnikar, bi morala usklajevanja o socialnem sporazumu potekati med državo, sindikati in delodajalci, v pogajanjih pri tej reformi pa delodajalci sploh niso bili zastopani. "Mi kot delodajalci, kot izvajalci storitev, smo pa sedaj postavljeni pred dejstvo, pred sprejete obveznosti, ki jih moramo realizirati v okviru svojega poslovanja," je izpostavil Koprivnikar.

Opozoril je, da so se pri tej reformi pogajali le sindikati in država, ne pa tudi delodajalci.

Kot je poudaril Koprivnikar, bi morala usklajevanja o socialnem sporazumu potekati med državo, sindikati in delodajalci, v pogajanjih pri tej reformi pa delodajalci sploh niso bili zastopani. "Mi kot delodajalci, kot izvajalci storitev, smo pa sedaj postavljeni pred dejstvo, pred sprejete obveznosti, ki jih moramo realizirati v okviru svojega poslovanja," je izpostavil Koprivnikar.

Vlado pozval k premisleku Vlado je pozval, naj razmisli, kako bo nadomestila primanjkljaj v blagajnah javnih zavodov, ki bodo morali izplačevati plače po novem plačnem sistemu. Opozoril je tudi na kratek rok, do katerega morajo spremeniti sistemizacijo in prevedbo delovnih mest, dobiti soglasja vseh svetov zavodov in pristojnega ministrstva ter podpisati anekse k pogodbam o zaposlitvi za 8500 delavcev. S 1. septembrom morajo namreč avgustovske plače izplačevati že po novem sistemu.

Domovi so brez rezerv

"Za domove predstavlja plačna reforma približno 20-odstotno povečanje stroškov dela. V sedanjem sistemu je mogoče ta strošek prenesti edino na uporabnike storitev preko dviga cene, saj domovi, ki že tako poslujejo na meji poslovne uspešnosti, nimajo nobenih rezerv," je pojasnil predsednik upravnega odbora Skupnosti socialnih zavodov Slovenije.

Dodatna obremenitev na otroke

Kot je povedala predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS) Mateja Kožuh Novak, se z dvigom cen storitev v domovih, ki je po mnenju Skupnosti socialnih zavodov edina možna posledica plačne reforme, v ZDUS ne strinjajo. "Že dosedanje letošnje podražitve so bistveno poslabšale položaj oskrbovancev in njihovih svojcev. Bremena, ki nastajajo zaradi slabe razvitosti socialno varstvenih storitev in dviga njihovih cen, se namreč prenašajo na otroke oskrbovancev in v vse večji meri tudi na njihove vnuke," je poudarila Kožuh Novakova.

Po njenem mnenju je prav, da se plače zaposlenih v socialno varstvenih storitvah povišajo, "saj bo to prispevalo k ohranjanju kakovosti teh storitev, ni pa prav, da se ne razmišlja o posledicah". Zato vlado in lokalne skupnosti pozivajo, da naj razliko subvencionirajo, sicer bodo morali vsi domovi v Sloveniji in drugi izvajalci socialno varstvenih storitev po njihovem mnenju dvigniti ceno, s tem pa bi otežili dostopnost in povečali socialne razlike.

Cena oskrbe v domovih za starejše se bo po oceni ministrstva povišala za pet odstotkov Cene za oskrbo v domovih za starejše in posebnih socialnovarstvenih zavodih se bodo zaradi uveljavitve plačne reforme po oceni ministrstva za delo, družino in socialne zadeve morale predvidoma povišati za približno pet odstotkov. Dolgoročno rešitev pri oskrbi starejših pa vidijo v obveznem zavarovanju za dolgotrajno oskrbo.

Z uveljavitvijo plačne reforme za javni sektor se bodo namreč plače zaposlenih na področju zdravstva in socialnega varstva povišale v povprečju za 15 do 20 odstotkov, je pojasnil generalni direktor direktorata za socialne zadeve na ministrstvu Davor Dominkuš.

Plačna nesorazmerja se bodo odpravljala postopoma, pravi Dominkuš in pojasnjuje, da se je del sredstev za odpravljanje teh nesorazmerij v preteklih letih zbiral na posebnem računu, del pa je vezan na plačila uporabnikov. Zato bo po njegovo treba tudi te cene storitev v prihodnjem obdobju nekoliko korigirati, ena od teh cen pa je tudi cena, ki se nanaša na oskrbo v domovih za starejše in v posebnih socialnovarstvenih zavodih.

Vse cene strogo nadzorovane

Ker so v Skupnosti socialnih zavodov Slovenije in Zveze društev upokojencev Slovenije na današnji novinarski konferenci opozorili, da bo dvig cen preveč obremenil uporabnike oz. njihove svojce, Dominkuš poudarja, da so vse cene oskrbe na področju socialnega varstva strogo nadzorovane. K cenam namreč daje soglasje ministrica za delo, družino in socialne zadeve, oblikujejo pa jih po posebnem pravilniku oz. metodologiji.

Tako bo tudi v tem primeru, napoveduje Dominkuš, saj bodo vse predloge natančno pregledali in izdali ustrezna soglasja posameznim izvajalcem. V začetku julija računajo na prvi sestanek s skupnostjo socialnih zavodov ter nato pripravo predloga cen in izdajo soglasij, v avgustu pa bi se cene predvidoma že obračunale po novem.

Ne spreglejte